Noi in Spania
 

„Persoana care are un obiect decorat de mine se bucură de ceva frumos, unicat”

zoom „Persoana care are un obiect decorat de mine se bucură de ceva frumos, unicat”

24 ianuarie 2019

„Poți să faci artă din orice, dacă ai drag de natură și imaginație”, consideră Steliana Alina Crihan. Cu siguranță mulți dintre dumneavoastră ați admirat obiectele unice create de ea la Târgul de Iarnă organizat de Ambasada României în Spania, pentru a marca apropierea sărbătorilor.  

„Frumosul e lângă noi, doar trebuie să îl vedem!”, ne-a spus Alina, cum îi place să i se zică.

Sticle, borcane, rondele din trunchi de copac, pietricele, conuri, coajă de ananas, de portocale, ardei iute dobândesc o nouă viață în mâinile ei.

Dar oricine o poate face? „Nu…”, zâmbește. „Eu de mică pictam frumos, mi-au plăcut dintotdeauna muzica și pictura. Pe la 14-15 ani am învățat tehnica scoarței de copac – cu un șervețel, tăiat fâșii, amestecat cu aracet, dându-i apoi orice formă”, spune.

Își amintește că în primul an în Madrid, 2000, când din puținii bani câștigați trebuia să înapoieze și datoria pe care o făcuse pentru a putea veni în Spania, talentul de a crea lucruri frumoase din puțin a ajutat-o să îi ofere un cadou deosebit mamei sale. „De 8 Martie, în primul meu pachet, am pus câte puțin din fiecare – că nu aveam mulți bani, deoarece, la fel ca mulți compatrioți, am venit cu bani împrumutați, și trebuia să îmi achit datoria. I-am făcut mamei un tablou. Am pus un trandafir, mușchi de copac, flori de aici, presate. Îl are și-n ziua de azi, în vitrină”, își amintește, emoționată.  

Nu ai cum să nu fii încântat de obiectele pictate de ea cu efect de crăpături, ca vopseaua gardurilor vechi, și cu tehnica șervețelului. „Iar restul, imaginație”, ne spune.

„Sunt autodidactă. Mi-a venit ideea de sărbători, acum câțiva ani. Am primit vin de la bunicii mei, iar cum îmi place să-mi aranjez frumos masa, voiam să dispară sticla de plastic. Așa am început să decorez sticle, pahare…”, ne dezvăluie.

Admirând o măsuță vintage ce decorează un colț al sufrageriei sale nici prin gând nu ne trece că este făcută din tuburi de carton de la filmul transparent cu care se protejează paleții de marfă… „E măsuța de ceai și cafea”, ne destăinuie.  

Iubitoare de natură, încurajează reciclajul. „E important să vezi frumosul de lângă tine, chiar în lucruri pe care alții le-ar arunca, și, cu imaginație, să creezi obiecte unicat”, ne-a spus Alina Crihan, care este în spatele numelui ArtAli.  

Cum și-a dezvoltat tehnicile de creație? „Am multe nopți și multe zile pe internet”. Mărturisește că a fost emoționată când a primit un mesaj de la Google, care a apreciat fotografiile puse de ea pe internet: “¡Felicidades por la originalidad de parte del equipo de Google!”.  

Încet-încet, prietenii au început să o roage să le facă și lor diverse obiecte de decor. „Am început să am atâtea comenzi, că am avut nevoie și de ajutorul soțului meu, care îmi făcea primele mâini…”.

Decorează casele multora. „Cu gândul acesta am început. Chiar și numai dacă cineva se gândește la munca mea și o admiră, pentru mine e maximumul, nu mai contează nimic altceva. Mă încântă sufletește, le fac de drag. Nu ai idee ce bucurie simt când le creez… Nu o fac pentru bani, pentru că materialele sunt scumpe, nu îmi scot nici orele de muncă… O fac pentru că știu că persoana care are un obiect decorat de mine se bucură de ceva frumos, unicat, și îl apreciază. Îmi place să fac ceva care să rămână”, spune, simplu.   

Ne-a dezvăluit un secret al tehnicilor sale de decorare. „Cu cât lași mai mult să se usuce straturile de material, cu atât sunt mai rezistente obiectele decorate. De aceea sticlele, paharele pe care le decorez pot fi folosite, spălate…”  

Laitmotivele lucrărilor sale sunt reprezentate de fluturi, îngeri, biciclete. „Și bufnițe…”, adaugă, râzând.   

Pictează multe suporturi pentru lumânări. „Tot timpul am fost încântată de lumină”, mărturisește Alina.    

Este pozitivă, veselă, și asta se reflectă în lucrurile pe care le face. Și borcanul de sare din bucătărie e decorat cu îngeri și fluturi… Unde s-a ciobit blatul mobilei a pictat o căpșună, o lămâie, o cireașă…

„Dacă aș locui la casă, aș decora o mulțime de pietre…”, mărturisește.

Rezumă: „E arta mea, în lumea mea. Ceva frumos, vesel, folositor și din reciclaj. Îmi place să îmi ocup timpul într-un mod util și ca să fac cadouri, pentru că am mulți prieteni, multe rude, mulți oameni dragi”.

***

Cum o pot găsi iubitorii de frumos? Pe Facebook, Steliana Alina Crihan sau ArtAli.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: