Noi in Spania
 

„Să muncești cu omul e cel mai frumos lucru”

zoom „Să muncești cu omul e cel mai frumos lucru”

21 februarie 2019

„Ești foarte fragilă…”, a fost una dintre propozițiile pe care le-a auzit Alexandra Niță Năsui în timpul interviului pentru un post de recepționeră la un hostel din centrul Madridului. „Dacă o să-mi dați șansa să muncesc cu dumneavoastră, n-o să vă dezamăgesc”, a fost răspunsul tinerei de nici 25 de ani. Interviatorul i-a spus că a auzit aceste cuvinte de multe ori. „Da, dar nu de la mine!”, a continuat fata.

De jumătate de an Alexandra Niță Năsui face parte din echipa de recepționeri a hostelului Los Angeles. Iar comentariile de pe Booking.com cu privire la acest cochet hostel sunt o bună carte de vizită: „Personal amabilísimo”, „Recomendable. Muy probable que repita. La atención y amabilidad de la recepcionista”, „El personal siempre muy agradable y atento”, „El personal es muy atento y respetuoso”.

„Avem mulți clienți care vin mereu, ne spunem chiar pe nume, ne apropiem foarte mult de oaspeți. De curând, chiar m-a întrebat șeful, râzând: «Cum poți să îți aduci aminte de toată lumea?» Foarte simplu, îmi plac oamenii, să muncești cu omul e cel mai frumos lucru”.

Plăcerea de a lucra cu publicul are o bază solidă: Alexandra are un curs de recepționer, unul de Management y Marketing, iar de curând a început un alt curs: Administración de empresas. Ține să menționeze că „totul se completează, deoarece teoria și practica nu sunt același lucru. În plus, este important să îți dea cineva șansa să începi. Că tu demonstrezi că poți, ești capabil și reușești, asta depinde doar de tine”.

În ce constă munca sa? Nu implică doar să facă formalitățile pentru check-in și check-out… „Muncești cu oamenii, e destul de complicat, deoarece trebuie să încerci să mulțumești pe toată lumea. Ceea ce este imposibil… Pe lângă check-in și check-out, fac rezervări, facturi, ofer informații pe diferite teme pentru a ajuta clienții – care în mare parte vin în Madrid pentru afaceri, ședințe – să aibă o experiență cât mai plăcută și interesantă aici”.   

Hostelul Los Angeles are 31 de camere. „Tot timpul trebuie să fii atent, nu poți pune la vânzare mai mult decât ai… Trebuie să fii un foarte bun organizator, este necesar să controlezi bine totul. Dacă greșești, faci o reclamă proastă hotelului, și, în primul rând, nu poți lăsa un om în drum…”

Munca în echipă este cheia ca să funcționeze lucrurile. „Colaborez bine nu numai cu colegii de la Recepție, cu șeful, ci și cu cameristele. Trebuie să comunicăm mult între noi, e nevoie să ai o relație bună cu toți colegii pentru ca tu să muncești bine. Avem nevoie unul de altul. În echipă lucrurile ies mai bine”, spune Alexandra.

Cum e și normal, poate apărea și un client care are o nemulțumire… „În secunda doi trebuie să rezolvi, să dai soluția pe moment, ca să iasă totul bine. Nu îți poți suna șeful de fiecare dată când apare o problemă…”   

La hostelul Los Angeles are clienți din Germania, Franța, Italia, România… „Chiar săptămâna aceasta a rezervat câteva camere un grup de români. Au fost foarte plăcut surprinși când, sunându-i ca să vedem la ce oră ajung, le-am vorbit în limba română”, spune, zâmbind.

Clienților care vor să viziteze Madridul le recomandă în topul obiectivelor turistice Puerta del Sol, Muzeul Prado, Parcul Retiro, Gran Vía…

Ca lucrător în domeniul turismului, ce ar recomanda din România unui turist străin? „Maramureșul!”, răspunde rapid Alexandra, originară din Vișeu de Sus. „România în esență e o țară foarte frumoasă, fiecare zonă are obiectivele ei turistice, oriunde te duci ai ce să vizitezi. Aș recomanda Maramureșul pentru că, pe lângă faptul că este zona de unde mă trag, e sufletul meu acolo. Avem Mocănița, Cimitirul Vesel de la Săpânța, Cascada Cailor, de la Borșa; Mănăstirea Bârsana. S-au deschis o mulțime de pensiuni tradiționale…”

Când am făcut reportajul, era ora pentru check-out. Zâmbetul de pe fața oaspeților a dovedit că tot ceea ce vorbisem până atunci cu Alexandra este real și evident.      

„Formula succesului este să-ți placă ceea ce faci”, reamintește Alexandra. „În Spania ai multe oportunități, poți face multe lucruri atâta timp cât îți dai interesul. Pentru că se poate”, spune.

Trei ani au trecut de la vacanța-cheie în care a dat curs îndemnului repetat din partea părinților săi, de mulți ani în Madrid, de a rămâne aici. „Îmi spuneam: «Eu n-o să-mi las prietenii acasă...», nu pot să o iau de la capăt într-o altă țară... În vacanța din 2015, la îndemnurile părinților, «mai stai un pic, mai stai un pic», am rămas… A trecut timpul foarte repede, am început să muncesc într-un bar, apoi în altul, mai aproape de casă, în același timp am urmat câteva cursuri, am început să lucrez la acest hostel… Iar acum mă simt acasă în Madrid… Nici nu știu când au trecut trei ani”, rezumă.  

Se emoționează vorbind de părinți. „Mă consider o norocoasă pentru că îi am pe părinți alături. M-au susținut și m-au ajutat, am niște părinți minunați, le mulțumesc pentru tot. Când ai părinții lângă tine totul este foarte ușor, deoarece ai un sprijin, te simți în siguranță. Ești convins că, orice s-ar întâmpla, ai un sprijin”.

 

                                                                                                                                            Ana-Maria Cornilă  

                                                                                   

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: