Noi in Spania
 

„Dacă Balkanica a ajuns unde a ajuns, meritul este în principal al clienților noștri, care au apreciat seriozitatea, corectitudinea și profesionalismul nostru”

zoom „Dacă Balkanica a ajuns unde a ajuns, meritul este în principal al clienților noștri, care au apreciat seriozitatea, corectitudinea și profesionalismul nostru”

4 aprilie 2019

4.664 de articole pe stoc în orice moment, peste 350 de mărci de calitate… Unde le poți găsi la mai bine de 3.000 de kilometri distanță de acasă? 

„Oferim tot ce puteți să vă imaginați într-un magazin alimentar – produse din lapte, produse din carne, murături – celebra varză murată –, dulciuri, condimente, sucuri, băuturi și chiar suvenire. Iar în perioada Sărbătorilor numărul produselor din portofoliul nostru crește și mai mult cu articolele specifice perioadei”, ne spune Bogdan Buzu-Vasilache, managing directorul bine-cunoscutei firme Balkanica Distral.  

„E important să poți alege, să ai de unde alege. Noi nu avem doar un singur sortiment de castraveți murați, de exemplu. În portofoliu avem în jur de 15. Poate cuiva îi plac cu mai mult piper, poate altcineva îi preferă cu mai mult oțet, poate cineva îi vrea în pungă, poate altcineva îi preferă la borcan… Avem trei branduri de varză murată, pentru ca lumea să poată să aleagă…”, adaugă.  

Oriunde am fi în Spania, nu trebuie să parcurgem un drum foarte lung ca să simțim din nou gustul cu care am crescut… „La momentul acesta avem patru depozite în Spania de tip cash&carry: în Madrid capitală – Vallecas, Torrejón de la Calzada (Comunitatea Madrid), Lérida (Cataluña) și Crevillente (Comunidad Valenciana). Și mai avem, bineînțeles, depozitul central, în Xàtiva, unde ajunge prima oară marfa comandată de acasă, urmând să fie trimisă în depozitele de tip cash&carry și magazinelor cu care lucrăm”.   

La depozitele cash&carry Balkanica vin atât persoane juridice (magazine, restaurante, hoteluri, servicii de catering), cât și persoane fizice. Clienții persoane fizice trebuie să cumpere o anumită cantitate? „Nu, ba din contră, pot să cumpere chiar și numai o bucată, iar atunci când aleg să cumpere mai mult avem și discounturi și oferte pentru ei. De exemplu, la Madrid au discount 5%, joia. La Lérida, în weekend avem promoții care se adresează exclusiv clienților finali. În Torrejón de la Calzada, unde se află cel mai nou cash&carry pe care l-am deschis, avem zile din săptămână în care ne adresăm cu promoții dedicate special clienților finali”, explică Bogdan Buzu-Vasilache. „Este o parte foarte importantă pentru noi deoarece clienții finali aduc un feedback rapid asupra produselor și calității serviciilor noastre”, adaugă.

În ce zone ale Spaniei firma Balkanica duce produsele? „Cred că mi-ar fi mai ușor să enumăr în ce zone nu ajungem… Avem zone în care ducem produse chiar de două-trei ori pe săptămână, chiar dacă distanțele sunt foarte mari. Acoperim tot ce înseamnă teritoriul Spaniei, distribuim în Portugalia și, de ceva vreme, distribuim inclusiv în sudul Franței”, a spus Bogdan Buzu-Vasilache.

„Încercăm să aducem nostalgia de acasă, din cămara bunicii, de pe raftul magazinului pe care îl știam cu toții și să oferim produsul pe masa clienților aici, la peste 3.000 de kilometri depărtare. Dacă nu respecți lanțul de distribuție din fabrică până la magazin, dacă intervii într-un fel sau altul, nu faci nimic altceva decât să deteriorezi calitatea produsului și să păcălești consumatorul. Până la urmă, clienții noștri de ce cumpără produsele acestea? Pentru că le e dor de gustul de acasă, de tradiții, de obiceiuri... și noi nu vrem să facem nimic altceva decât să conservăm cât mai mult gustul acesta – chiar de când s-a ambalat produsul până când clientul îl mănâncă.

De aceea de multe ori ajungem să filtrăm anumite produse, anumiți producători.

Alegem întotdeauna calitatea, este principalul nostru atu”, adaugă managing directorul companiei Balkanica Distral.

Continuă: „Marea majoritatea a brandurilor pe care le găsiți la noi sunt din categoria mediu, mediu spre superior. Pentru că aceste branduri rezistă și înțeleg tot ce înseamnă calitatea și apreciază serviciile noastre. În plus, ele însele țin la blazonul lor și uneori aleg să lucreze cu acei care au partea de infrastructura necesară până la clientul final, respectat”.

De 12 ani cunoaștem firma Balkanica. Dar cine o formează? „Suntem peste 150 de angajați în cele trei țări unde activăm în prezent: Spania, România și Bulgaria. Majoritatea suntem români și bulgari pentru că un număr mare dintre clienții noștri sunt din România și Bulgaria. Însă în echipa noastră, pe lângă români și bulgari, regăsim și spanioli, unguri, ucraineni”.    

Cum a apărut ideea de a importa produse alimentare din Europa de Est? „În 2005-2006 colegi de-ai noștri lucrau în diverse domenii în Spania, pe vremea aceea nu se călătorea așa ușor acasă și nici pachete nu puteai primi ca astăzi și, bineînțeles, au apărut nostalgia, dorul de casă, pe care noi, balcanicii, le mai alinăm cu preparatele noastre specifice, făcute după rețete clasice.

Realizând că nu prea aveai de unde să cumperi acele produse, a venit ideea de a le aduce din țară. Astfel, în anul 2007 a luat naștere firma Balkanica și, încet-încet, lucrurile s-au dezvoltat mai mult decât frumos”, ne-a explicat Bogdan Buzu-Vasilache. 

Își fac griji cu privire la concurență? „Concurența întotdeauna ne stimulează, ne face să mergem mai departe, să ridicăm și mai sus ștacheta. Întotdeauna am știut cum trebuie făcute lucrurile și niciodată, dar niciodată, în Balkanica nu s-a făcut rabat la calitate, fie că vorbim de produse, fie că vorbim de servicii. Poate acesta este și unul dintre motivele pentru care astăzi Balkanica a ajuns unde a ajuns, meritul este în principal al clienților noștri care au apreciat seriozitatea, corectitudinea și profesionalismul nostru”.

Compania Balkanica Distral folosește mult și internetul. „Clienții business-to-business au la dispoziție și platforma on-line unde pot vizualiza produsele, pot să afle termenul de valabilitate și, bineînțeles, pot da comenzi. Suntem mai mult decât prezenți pe Facebook, Instagram, ținem o legătură foarte strânsă cu clienții finali. Chiar dacă nu sunt clienți care cumpără direct de la noi, dar sunt clienți ai produselor noastre din magazinele care le acoperim. Ținem contactul cu ei, îmbunătățim dacă ceva trebuie îmbunătățit, îi direcționăm spre cel mai apropiat magazin unde distribuim sau către un punct de vânzare de-al nostru…”

Pentru ce branduri din Europa de Est grupul Balkanica este reprezentant exclusiv în Spania? „Dacă vorbim de distribuitor exclusiv avem: Agra's, Baciul, Dobrogea Lactate, Ferma Zootehnică, Lido Gîrbea, Melina, Moldova în bucate, Nucet – Lactate Mănăstirești, Patisimo, Ștefan cel Mare, Tradiții Românești. Acestea sunt doar câteva dintre ele, care îmi vin acum în minte”, ne-a spus Bogdan Buzu-Vasilache.  

„De la începutul anului trecut importăm și un număr mare de produse poloneze și au un impact foarte bun, pentru că uneori gusturile poloneze sunt similare cu cele românești. De multe ori inclusiv clienții români cumpără produsele poloneze, dar este și comunitatea de polonezi, care își caută produsele de acasă la fel cum o fac și românii, bulgarii, moldovenii...”, a adăugat.   

Principalul atu când Balkanica Distral alege să lucreze cu produse noi este reprezentat de calitatea acestora și seriozitatea producătorului. „Avem în portofoliu peste 350 de mărci cu care lucrăm și cred că nu există producător pe care să nu-l fi vizitat personal în fabrica unde realizează produsul respectiv. Ne evaluăm partenerii constant, analizăm dacă standardele de calitate sunt respectate și, dacă modurile de lucru corespund, ne apucăm de treabă… Și îi monitorizăm continuu”. 

Ce este mai important, prețul sau calitatea unui produs? „Noi niciodată nu am vândut… ieftin, deși avem prețuri corecte. Nu putem să vindem ieftin pentru că toate serviciile pe care le aducem noi produselor respective – condiții de depozitare, de transport – au un cost. Sistemul nostru de lucru a fost conceput pentru produse calitative, pe care să le consumi cu drag. Niciodată costul serviciilor noastre nu se poate compara cu cel al concurenței, mai ales cu mici distribuitori care marea majoritate se consideră distribuitori, dar dispun doar de o mașină, un om și un telefon. Important este că magazinele și chiar clienții noștri direcți caută să cumpere produsele aduse de noi pentru siguranța pe care le-o asigurăm”.

Depozitele companiei Balkanica Distral sunt compartimentate astfel încât produsele să respecte indicațiile producătorului. „Fiecare punct de lucru dispune de: zonă de descărcare – cu regim frigorific controlat, depozit frigorific, anticameră – zona specială unde comenzile către clienți așteaptă să fie încărcate – și această zonă fiind cu regim frigorific – și, bineînțeles, același flux și pentru produsele care nu necesită condiții speciale de depozitare. 

Marfa ajunge la clienții noștri numai cu mașini frigorifice cu rampă de descărcare, nu îmi aduc aminte ca noi să fi cumpărat vreo mașină de transport marfă care să nu fie nou-nouță”, ne-a explicat managing directorul firmei.

Din experiența acumulată de firma Balkanica, de 12 ani, cum este cumpărătorul român din Spania? „În principiu, obiceiurile de consum nu se schimbă, ele sunt cele din perioada când clientul nostru a locuit acasă. E clar că își cumpără și produse locale – o șuncă presată, o bere, un vin de la un supermarket… Produsele le poate schimba doar dacă vrea un anume produs și nu îl regăsește. Știm cu toții că din cauza distanței și a faptului că anumiți producători nu vor sau nu sunt dispuși să investească în ambalaje sau tehnologii de ambalare, unele produse nu avem cum să le comercializăm, și aici dau câteva exemple: un caș dulce, o brânză proaspătă, un cârnat tradițional.

De multe ori ne sună clienții noștri și ne spun: «Dar firma X aduce produsul respectiv…» Însă, de fapt, ea nu îl aduce respectând cerințele producătorului sau modifică parametrii – îl congelează ori îl face undeva în Spania. Pentru că, tehnologic vorbind, unele produse nu pot fi transportate la peste 3.000 de kilometri distanță, încă 500 în Spania, când ele au la bază un termen de valabilitate de 7-10 zile la o temperatură de 2-4 grade Celsius. Deci, practic, obiceiul de consum se schimbă numai din cauza faptului că anumite produse chiar nu pot ajunge la client. În rest, e clar că acum, în perioada Paștilor, vom consuma drob, pască, de Crăciun vom oferi tobă de casă și specialități, ca în România”. 

Cum s-a mai schimbat gustul românilor din Spania de-a lungul anilor? „Clientul consumă ceea ce găsește în magazine. Și astfel pune o presiune pe noi să transmitem producătorilor, într-un fel sau altul, să lucreze în direcția respectivă. De aceea noi întotdeauna îi îndemnăm pe colaboratorii noștri: Investiți în cercetare, în dezvoltare, pentru că piața se mișcă, consumatorul cere un produs nou, sau într-o formă nouă de ambalare…”

„De aceea am început să vindem tot felul de produse din categoria gata preparate – tochitură, sarmale, ciorbă. Există și noua generație de consumatori, care nu mai stau mult în bucătărie sau nu au timpul necesar deoarece au alte priorități. Dar când se așează seara la masă vor să mănânce mâncare gătită, bună, gustoasă… De aceea există acum noțiunea ready meal, care este prezentă din ce în ce mai mult. Sunt produse gata preparate, specific ambalate, pe care  doar trebuie să le încălzești sau mai au nevoie de câteva clocote”, explică Bogdan Buzu-Vasilache.      

Care sunt produsele naționale cele mai apreciate? „Dacă vorbim de categoriile de produse cele mai apreciate, ne referim la mezeluri și la lactate, acestea sunt produsele pe care le caută clientul pentru că știe că sunt făcute cu condimente și ingrediente după rețete tradiționale și sunt greu de înlocuit. Aici vorbim și de faimoșii mici, de salam Victoria, cârnați cabanos, chefir, smântână... toate cu gustul și textura de acasă etc.” 

Bogdan Buzu-Vasilache mărturisește că de multe ori producătorii din România sunt surprinși când firma Balkanica le cere anumite produse cum se făceau acum 10-15 ani. „Mă refer la cârnați cu textură mare, cum spuneam noi, cu tăietură din topor (care au umplutura din carne tăiată la cuțit, nu tocată)”.

Adaugă: „Clienții simt nostalgie, dor de obiceiuri, dor de casă... Fiind de atâta timp plecați în străinătate… Toată lumea, într-un fel sau altul, și-ar dori să se întoarcă acasă, dar schimbările se fac greu, mai ales când văd și la televizor că lucrurile nu sunt chiar roz acasă… Dar își doresc ca la petreceri, la masa de seară să aibă un produs care să le aducă aminte de casă, să le mai aline din dor”.

De ce când ne e poftă de gustul de acasă o idee extraordinar de bună este să căutăm produsele oferite de Balkanica? „Dacă achiziționați un produs de la noi puteți fi sigur că produsul respectiv a ajuns la dumneavoastră respectând 99,9% cerințele producătorului. Că vorbim de cașcavalul împletit de la Tudia, salamul Săsesc de la Cris Tim, muștarul de Tecuci... Toate produsele respective noi încercăm să le aducem cât mai repede, cât mai aproape și fără să le modificăm parametrii. De obicei din fabrică din România până la magazin un produs nu face mai mult de 4-5 zile lucrătoare trecând prin toate filtrele necesare”.

Grupul Balkanica are și patru mărci proprii: „Cea mai dragă și în care investim cel mai mult suflet este Tradiții Românești, în care încercăm să punem toate produsele cu gust autentic. În ce sens investim? Sunt mici producători care nu au o mare varietate de produse, dar unul face o slănină cu boia ca acasă, alții, niște virsli foarte buni, un chefir foarte bun, niște castraveți murați după o rețetă minunată. Și nu fac decât unu-două articole din generații în generații, dar le fac bine… Noi ne ducem cu know-how-ul nostru, îi ajutăm, le arătăm cum ar trebui să ambaleze produsul respectiv, ce trebuie să îi facă ca să poată să îl vândă la peste 3.000 de kilometri distanță, și atunci e clar că îi punem sub umbrela brandurilor noastre.

Aici mai vorbim de Melina (cu dulciuri de casă, ca din copilărie); Dobrogea Lactate și, bineînțeles, brandul Balkanica.

Sunt patru branduri mari pe care le creștem și în care investim tot ce înseamnă know-how-ul și sufletul nostru în a ajuta micii producători, micii fermieri să poată să aibă și ei oportunitatea de a-și vinde produsele românilor din diaspora”.  

Bogdan Buzu-Vasilache mărturisește că în cazul multor mici producători „ne-am dorit noi foarte mult produsul respectiv, să îl avem în portofoliul nostru, pentru că era un produs care respecta calitatea, tradiția, tot ce înseamnă locurile respective. Acești producători își fac treaba bine și chiar reușesc să facă niște produse senzaționale”.

Unora dintre ei compania Balkanica chiar le-a cumpărat linii de ambalare, le-a făcut design de etichete. „Bineînțeles, toate lucrurile de genul acesta ei nu le folosesc doar vânzând produse către noi, sunt mulți dintre ei care vând produse îmbunătățite cu succes și în România”, explică managing directorul firmei.    

Și spaniolii au descoperit gusturile românești. „Avem surprize mari de la spanioli cărora le place berea noastră foarte mult, spre exemplu. E surprinzător să mergi la o onomastică a unui spaniol și să vezi că-ți dă o bere românească… «Dar nu era nevoie să aduci pentru mine…»  «Nu, nu am făcut nimic special pentru tine, eu asta beau acum acasă…» E surprinzător și plăcut că mulți spanioli încep să consume produsele noastre…”       

La Balkanica Distral găsești și alte produse ce sunt păstrate într-un colț de suflet, de care, poate, nu îți mai amintești decât când le descoperi aici: laptele Doina, crema Gerovital, emulsie de extract de castraveți, apă sau săpun  de trandafiri, obiecte de artizanat, ceaiuri. „Sau «domnule, cum spală detergentul Dero nu spală niciunul…» OK, îl avem…”, spune managing directorul firmei, zâmbind. 

Care este rețeta succesului firmei Balkanica? „E o simbioză între standard și implicare. Toată lumea este implicată, de la proprietarul grupului până la șoferul care livrează produsele. Având această implicare la toate nivelurile, luăm întotdeauna feedback-ul foarte repede de la clienții noștri, dacă apare vreo problemă încercăm să o remediem imediat. Practic acest lucru este apreciat foarte mult de clienții noștri. Unii dintre ei chiar fac un filtru, lucrează cu noi în special pentru lucrul acesta, pentru seriozitate și pentru standardele pe care noi le oferim. Și pentru faptul că, deși compania a ajuns la un anumit nivel, am rămas în continuare în contact cu ei și întotdeauna le ascultăm doleanțele și încercăm să le răspundem cât de repede se poate la tot. Iar dacă au idei de produse noi, cred că suntem una dintre firmele care acționăm foarte-foarte repede.

E clar că un suport suplimentar îl avem și din partea colegilor din platformele aflate în România și Bulgaria, pentru că una este să avem întotdeauna pe cineva acasă care să poată să răspundă prompt la solicitările noastre și altfel ar sta situația dacă am face acest lucru de aici, din Spania”.

Ce perspective de dezvoltare are compania Balkanica Distral pentru anul acesta și pentru cei următori? „Standardul va prima în continuare. E clar că nu vom face niciodată rabat de la standard. Varietatea produselor e unul dintre lucrurile care ne caracterizează și diferențiază, totul sub lupa calității și a respectării standardului nostru de lucru”, a răspuns, simplu, Bogdan Buzu-Vasilache.

Nu mai trebuie alte argumente ca să fii sigur că Balkanica Distral este o companie de care trebuie să se țină cont pe piață: „În 2018 față de 2017 am avut o creștere a cifrei de afaceri cu două cifre, cum de altfel s-a întâmplat în ultimii șase ani de zile, creșterea a fost întotdeauna cu două cifre. Perspectivele arată la fel de bine și pentru anul acesta.

Piață pentru produsele noastre este, provocări apar zilnic, iar noi suntem și vom fi  aici mulți ani de acum înainte”. 

                                                                                     

                                                                                          Ana-Maria Cornilă

                                    

 

                                                                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: