Noi in Spania
 

Candidații români la alegerile locale ni se prezintă

zoom Candidații români la alegerile locale ni se prezintă

23 mai 2019

Suntem mândri că atunci când suntem chemați la urne la alegerile locale vedem pe listele diferitelor partide din Spania tot mai multe nume românești, nume și prenume de cetățeni europeni.    

Cuvintele unuia dintre candidații români pe lista de candidaturi la alegerile locale de pe 26 mai spun totul: „Avem datoria morală să fim și să rămânem români, să simțim românește, dar și datoria de a ne integra în societatea în care am ales să trăim. Mă refer la o integrare completă, socială, culturală, economică și politică. A te integra înseamnă mult mai mult decât a munci într-o altă țară; înseamnă implicare și participare activă”.

Aurel Truță este primul și singurul primar de naționalitate română din Spania. După patru ani la conducerea Primăriei din Páramo de Boedo (Palencia), candidează din nou, „pentru că i-au cerut-o cetățenii”.  

„Este foarte emoționant să vezi că oamenii te vor”, ne-a mărturisit. Și nu e de mirare. În cei patru ani de când este primar în această mică localitate (PP), Aurel Truță a reușit „mai mult sau mai puțin” tot ce își propusese în campania electorală. Atât în Páramo, cât și în cele două municipii ce depind de Primăria sa, Zorita del Páramo și Villaneceriel. „Și chiar mai mult decât ne-am propus”, adaugă.

„Datorită acestui fapt concetățenii sunt mulțumiți, avem o relație bună, cordială”, declară.   

Ce a făcut pentru oamenii săi? „Ne-am propus să schimbăm toată instalația de apă din localitate – am reușit reînnoirea sa într-un procent de 95%; am început să construim un centru sportiv multifuncțional, considerăm că anul acesta va fi finalizat; am reparat toate drumurile agricole din localitate; în colaborare cu alte instituții, am curățat albia râului Boedo; am reușit să facem un drum nou, care unește cele două municipii ce țin de Primăria noastră; am reușit să renovăm un teren de sport, parcul pentru copii”, ne-a spus, simplu.

Însă cel mai mulțumit este de faptul că localitatea sa a crescut, în legislatura lui numărul de locuitori din Páramo de Boedo a urcat de la 98 la 126. Într-o zonă cu tot mai puțină  populație…  

În mica localitate Páramo de Boedo mai sunt proiecte în curs de desfășurare, „și e de datoria mea să le continui”, adaugă Aurel Truță, originar din Alba Iulia. „În plus, dorim, între altele, să implementăm și un proiect de instalații solare, care va aduce o sumă impresionantă la bugetul localității”.    

În municipiul său sunt nouă români, dintre cei majori „toți sunt înscriși în Registrul Electoral”.

Ce mesaj ne transmite cu ocazia alegerilor de pe 26 mai? „În aceste momente trebuie să ne prezentăm la vot, indiferent de crezul fiecăruia. Este foarte importantă participarea la vot, pentru că în Spania și în toată Uniunea Europeană noi, cetățenii români, avem o putere destul de mare. Dacă ne exprimăm dorința, vom fi luați mai mult în seamă. E primordial să avem români în administrația locală, pentru că altfel mergi la un român să faci o cerere, să te îndrume în anumite proiecte…”

Mariana Venec este numărul 22 pe lista de candidaturi a PSOE din municipiul madrilen Arganda del Rey la alegerile locale.  

În Arganda del Rey au rezidența aproximativ 12.000 de români, iar circa 3.000 sunt înscriși în Registrul Electoral.   

Pentru a treia oară pe lista PSOE din Arganda la alegerile municipale, cum se simte știind că această echipă și-a demonstrat din nou încrederea în ea?

„E o onoare pentru mine. Pentru a treia oară, echipa PSOE din Arganda și-a pus încrederea în mine. Și nu numai pentru simplul fapt că sunt româncă, sau pentru că sunt militant al partidului, ci pentru faptul că sunt o cetățeancă din Arganda, ca și oricare alta, care a pus acel „puțin” strict necesar pentru îmbunătățirea viețuirii și conviețuirii în acest oraș.                                                                                                                                  Dacă va intra în echipa ce va conduce Primăria Arganda del Rey în următorii patru ani, ce proiecte are? „Este foarte puțin probabil să fiu aleasă la aceste alegeri, având în vedere că sunt pe locul 22, dar asta nu înseamnă că echipa PSOE  din Arganda nu va ieși aleasă pentru a guverna acest oraș în următorii patru ani. Sunt sigură că Arganda va avea în continuare un guvern apropiat, eficient și onorabil, un guvern care se uită mereu înainte, un guvern al PSOE. Încă din 2015, candidatul nostru, care în prezent este primarul municipiului Arganda, Guillermo Hita Téllez, a dat de înțeles că proiectele partidului socialist sunt pentru toți locuitorii municipiului, fără diferențe. Toți suntem egali în ceea ce privește administrația publică a municipiului nostru. Și așa a demonstrat în acești patru ani. În aceeași linie vrem să mergem și în următorii patru ani. Sunt încă multe de făcut în Arganda… Sunt ferm convinsă că un guvern apropiat, eficient și onorabil, cum a fost și este guvernul PSOE, va reuși să îndeplinească toate cerințele cetățenilor acestui oraș numit Arganda del Rey”.

Ce mesaj le transmite compatrioților noștri cu ocazia alegerilor de pe 26 mai? „Mesajul meu continuă să fie același ca și în 2015 sau în 2011: „Ieșiți la vot! Sunt doar cinci minute care te pot face să mergi înainte sau să faci pași în spate! Arganda pe care o vreți depinde de voi!”, ne-a spus Mariana Venec, originară din Câmpulung Moldovenesc.

Marius Ionel Ioan este numărul 8 pe lista de candidaturi ale PP Coslada la alegerile locale.  

Cum se simte știind că echipa PP din Coslada, municipiu în care au rezidența 11.000 de români, și-a demonstrat încrederea în el incluzându-l pe lista candidaților PP la alegerile municipale din acest an? „Sunt onorat și-i mulțumesc lui Paco Becerra, candidatul PP la Primăria Coslada, că mi-a oferit această oportunitate, care este în același timp și o mare responsabilitate”. „#CosladaImporta este un proiect pe termen lung, integrator și ambițios, care va transforma complet Coslada și ale cărui măsuri le vom difuza și în limba română. Aspir să ajung consilier local și să reprezint comunitatea noastră și cu sprijinul celor 1.000 de români din Coslada cu drept de vot în 26 mai”.

Dacă va intra în echipa ce va conduce Primăria Coslada în următorii patru ani, ce proiecte are? „Depinde de atribuțiile pe care le voi primi, dar în calitate de consilier am posibilitatea de a transforma în mai bine viața comunității românești din Coslada. Pot căuta soluții la problema permiselor cultelor religioase românești, am posibilitatea să sprijin și să consiliez micii întreprinzători români, pot promova cu adevărat cultura, limba și tradițiile românești, nu ca până acum... Și voi avea o colaborare mai strânsă cu autoritățile române”.

Ce mesaj le transmite compatrioților noștri cu ocazia alegerilor de pe 26 mai? „Dacă tot trăiți și munciți aici, mergeți la vot și alegeți-vă primarul! E un drept câștigat și vă recomand să-l exercitați pentru viitorul vostru și al copiilor voștri! Ar fi pentru prima dată în toată regiunea Madrid când am putea obține un consilier local aici, în Coslada. Promit să fiu reprezentantul vostru, dar pentru asta trebuie să mergeți la vot pe 26 mai! Votul tău contează!”, ne-a răspuns Marius Ionel Ioan.    

Mioara Carceanschi Rîșnoveanu  este numărul 13 pe lista de candidaturi a PP Parla la alegerile municipale.   

Cum se simte știind că echipa PP din Parla și-a demonstrat din nou încrederea în ea incluzând-o pe lista candidaților săi la alegerile municipale din acest an? „A fost o dovadă de încredere în potențialul meu, o dovadă că munca depusă în perioada celor 8 ani în cadrul Partidului Popular și cei trei ani în echipa de guvern a Parlei a fost o muncă asiduă, constantă, în serviciul cetățenilor. Am știut că sunt pe drumul cel bun, că eforturile mele nu sunt în van și că pot continua în a îmbunătăți strategiile de lucru. Înveți tot timpul. Dacă există interes, consecvență, perseverență, totdeauna pășești înainte!”                                                                                                                        Dacă va intra în echipa ce va conduce Primăria Parla în următorii patru ani, ce proiecte are? „Dacă ne referim la proiecte personale, destul de multe. În primul rând, doresc să reiau activitatea asociației SurDisueña, asociație căreia i-am dedicat foarte puțin timp în ultimii ani deoarece timpul nu mi-a mai permis. Fiind o asociație de mediere interculturală, mi-ar plăcea să realizez activități cu colectivele de imigranți și emigranți, să creez spații de întâlnire și cunoaștere a celor 115 culturi care conviețuiesc în Parla. Lucrând în cadrul primăriei, având contact cu persoane de diferite naționalități, am descoperit mai multe nevoi, necesități și există posibilități de îndrumare spre o mai bună și amplă integrare în societatea spaniolă.

În ceea ce privește proiectele echipei de guvern, în cazul în care partidul nostru va câștiga aceste alegeri, sunt convinsă că vom  duce la bun sfârșit proiectele începute, vom adapta noile proiecte bugetului existent și, ceea ce știu sigur, unicul nostru obiectiv este ca întreaga noastră activitate și eforturile depuse să se centreze pe îmbunătățirea nivelului de trai al locuitorilor acestui oraș. Suntem în slujba lor. Suntem alături de ei, suntem pentru ei și datorită lor!”

Ce ne transmite cu ocazia alegerilor de pe 26 mai? „26 mai, zi importantă pentru toți cei care vor introduce în urnă votul și entuziasmul, speranța că orașul lor va fi «altfel», că  guvernanții vor fi corecți și onești. Românilor din Parla le transmit ceea ce am spus totdeauna când am avut ocazia: să demonstrăm că suntem un popor civilizat, că știm să respectăm ceea ce pentru «gazdele» noastre înseamnă «acasă». Avem datoria morală să fim și să rămânem români, să simțim românește, dar și datoria de a ne integra în societatea în care am ales să trăim. Mă refer la o integrare completă, socială, culturală, economică și politică. A te integra înseamnă mult mai mult decât a munci într-o altă țară; înseamnă implicare și participare activă. Cu siguranță, acest subiect poate fi o temă de dezbatere pentru un alt moment! Pentru a primi, trebuie să oferim!”.

Ana Maria Roman  este la numărul 12 pe lista de candidaturi ale Partidului Popular din Villalbilla la alegerile municipale.  

Cum se simte știind că echipa PP din Villalbilla și-a demonstrat încrederea în ea incluzând-o pe lista candidaților săi la alegerile locale din acest an? „Mă simt ca parte integrantă din societatea spaniolă, cetățean cu drepturi depline, drepturi și obligații, ca oricare alt cetățean originar”. „Cred cu tărie că societatea spaniolă ne-a primit și ne-a permis să fim parte din trecutul, prezentul și viitorul acestei națiuni”.

În ceea ce privește proiectele pe care le are dacă va intra în echipa ce va conduce Primăria Villalbilla în următorii patru ani, ne-a răspuns: „E dificilă și mai mult decât optimistă posibilitatea ca eu să ajung  să fiu aleasă consilier local, însă, în cazul în care ar fi așa, aș încerca să îmi îndeplinesc cu brio îndatoririle care rezultă din această numire. Mi-ar corespunde aria de Servicii Sociale, arie în care cred că am experiență (n.r.: Ana Maria Roman a fost președinta asociației hispano-române IntegraMas), prin urmare consider că aș putea să contribui cu câte ceva din ceea ce am învățat pe parcursul anilor”.

Și Ana Maria Roman a dorit să transmită un mesaj compatrioților noștri cu ocazia alegerilor de pe 26 mai: „Eu nu sunt prea sfătoasă de fel, însă cred sincer că nu avem dreptul să ne plângem dacă nu ne exercităm dreptul nostru de cetățean și nu ieșim la vot”.

Simona Drăgan se află la numărul 6 pe lista de candidaturi ale Partidului Popular din Calatayud (Zaragoza) la alegerile municipale. 

„De 19 ani sunt în serviciul cetățenilor din Calatayud. Implicarea mea în domeniul social mi-a permis să fiu alături de persoanele care se află în situații dificile și să cunosc realitatea multor familii din municipiul nostru. Datorită acestei experiențe am crescut pe plan personal și profesional”, ne-a spus.

În ultimii patru ani Simona Drăgan a fost consilier pentru Tineret, imigrație și participare cetățenească în Primăria municipiului Calatayud. „Vreau să continui să contribui la îmbunătățirea calității vieții în orașul nostru și în următorii patru ani”, ne-a declarat.   

Cum se simte știind că echipa PP din Calatayud și-a demonstrat din nou încrederea în ea incluzând-o pe lista candidaților săi la alegerile municipale din acest an? „În primul rând vreau să spun că sunt enorm de bucuroasă că membrii Partidului Popular din Calatayud și în mod special domnul primar au continuat să depoziteze în mine toată  încrederea, prezentându-mă pe lista candidaților pentru alegerile municipale”, ne-a răspuns, simplu.

În ceea ce privește următorii patru ani, dacă locuitorii orașului Calatayud vor depozita iarăși încrederea în partidul din care face parte, „avem  proiecte noi în toate sectoarele”.  „În legătură cu departamentele pe care le-am condus, proiectul inovator va fi crearea unui plan de persoane și asociații voluntare, continuarea activităților pentru imigranții de toate naționalitățile din localitate și, de asemenea, multe activități pentru copiii, adolescenții și tinerii din Calatayud”, a adăugat.

A ținut să le trimită un mesaj compatrioților „din Spania și de pretutindeni”: „Le transmit să aibă încredere și speranță, să meargă la vot pentru că opinia lor e importantă atât pentru alegerile municipale, cât și pentru cele europene. O îmbrățișare românilor de pretutindeni!”

Mihaela Suciu este la numărul 13 pe lista de candidaturi ale Partidului Popular din Talavera de la Reina la alegerile municipale de pe 26 mai.   

În municipiul Talavera de la Reina sunt în jur de 4.500 de români.  

Cum se simte știind că echipa PP din Talavera de la Reina și-a arătat încrederea în ea incluzând-o pe lista candidaților săi la alegerile locale din 2019? „Pentru mine a fost o provocare și în același timp o onoare să fac parte din echipa Partidului Popular din Talavera. Provocarea a venit din partea primarului Jaime Ramos, în urma unor proiecte organizate de Parohia Ortodoxă din Talavera de la Reina, în colaborare cu Asociația ADORE din Madrid, la care a fost prezent și el. Reușita acestor evenimente l-a determinat să lărgească aria de cunoaștere a comunității române, oferindu-mi posibilitatea de-a reprezenta comunitatea de români din Talavera.

Jaime Ramos a luptat în mandatul său împotriva șomajului și a depopulării municipiului Talavera de la Reina. Așa ne-a «contaminat» și pe noi cu acest angajament, pe care și l-a asumat în candidatură. Cred că românii au multe de contribuit în aceasta privință, deoarece suntem oameni foarte muncitori și calificați dar, din diferite motive, a trebuit să emigrăm din țara noastră, și de aceea trebuie să ne integrăm în societatea talaverană.  Facilitarea acestei integrări, lupta împotriva șomajului, cât și stabilizarea populației sunt unele din obiectivele care fac parte din proiectele candidaturii mele.                                  Apelul Mihaelei Suciu către compatrioții din Spania? „Dragi români, anul 2019 poate să fie un an al schimbării pentru noi, trebuie să ne facem cunoscuți la nivel de municipiu și să demonstrăm că nu suntem numai bine integrați în această comunitate, ci și activi pe toate planurile. Ieșiți la vot! Împreună suntem mai puternici!”   

 

Ana-Maria Cornilă 

 

                                                                                                     

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: