Noi in Spania
 

Copii fără acte de identitate

zoom Copii fără acte de identitate

6 iunie 2019

Gabriela Stan, președinta Federației Asociațiilor de Români din Andaluzia FARA, ne-a scris pentru a ne semnala o problemă extrem de dificilă cu care se confruntă un număr mare de românce divorțate sau separate și care își cresc singure copiii, la greutățile cu care se luptă zilnic adăugându-se și cea provocată de unii tați, care nu vor să colaboreze măcar la efectuarea formalităților pentru documentele de identitate ale copiilor lor.   

 

„Sincer, m-am gândit mult până să scriu aceste istorii. Sunt Gabriela Stan, președinta Federației Asociațiilor de Români din Andaluzia FARA, și mă întâlnesc din ce în ce mai des cu cazuri de copii români fără acte de identitate care, din păcate, au probleme pentru că unul dintre părinți, de obicei tatăl, a dispărut total din viața lor și nu și-a asumat responsabilitatea de a face acte de identitate copiilor.

Consecințele lipsei de documente de identitate ale copiilor sunt grave: nu au dreptul la ajutoare sociale, la masă la școală etc. Majoritatea familiilor pe care le cunosc și trec prin asta sunt în situație de excludere socială, iar mamele, pentru că sunt mame în 99% din cazuri, abia supraviețuiesc și cu greu pot merge mai departe cu acești copii. 

Dar să nu scriu degeaba. Iată sunt câteva cazuri:

Măria, undeva în Andalucía   

Acum mulți ani la ușa Măriei s-a prezentat poliția. Vecinii o chemaseră pentru că auziseră țipetele Măriei și ale băiatului ei. Când a deschis ușa, semnele de violență domestică erau vizibile. Astfel că soțul ei a fost arestat și pe Măria am dus-o eu la Institutul Femeii. Era în 2007. A intrat într-un apartament special pentru femeile în această situație. Soțul Măriei a fost condamnat și a fugit în România pentru a nu executa condamnarea. Anii au trecut, Măria a divorțat, s-a mutat în altă localitate și și-a refăcut viața. Dar problemele au continuat.

Măria are un băiat care avea 4 ani când s-a produs despărțirea. Un băiat care a văzut tot ce se întâmpla în casa lor. Măria îl crește cu grijă și îl protejează pentru că a trecut prin prea multe. Dar băiatul continuă să aibă probleme. Nu știu dacă din cauza unui tată iresponsabil sau a unei legislații românești prea rigide și care face ca o parte din copiii românilor din Spania să nu aibă acte de identitate. Da, băiatul Măriei nu are nici certificat de naștere. Pentru că în primii ani cineva i-a zis că nu va avea nevoie, iar după aceea nu a mai putut.

Măria a încercat să ia legătura cu tatăl băiatului ei, dar a fost imposibil. Nu l-a putut contacta direct, dar i-a trimis un mesaj prin altcineva și răspunsul a fost: dacă vrei să aibă acte copilul, întoarce-te în România la mine.

A fost Măria la Consulat de câteva ori, a angajat o avocată în România, alta, în Spania, și speră ca băiatul ei să aibă acte de identitate înainte de a împlini  vârsta de 18 ani. La toate astea se mai adaugă faptul că Măria este într-o situație de excludere socială. 

Dorina, din Córdoba  

Dorina este una dintre româncele în fața căreia îmi scot pălăria. Am cunoscut-o acum vreo trei ani. A venit la Asociația Traian pentru că avea nevoie de niște informații. Dorina se mișcă mult, bate la toate ușile pentru că are nevoie de ajutor. Este mamă singură, având cu ea doi copii, un băiat de 15 ani și o fată de 13. A fost nevoită să vină în Spania pentru că nu avea serviciu, nici casă, iar tatăl copiilor a uitat de ei demult. Dorina lucrează în case și face tot posibilul să aibă timp pentru copii.

Dar copiii ei nu au acte de identitate. Pentru că tatăl copiilor nu este decăzut din drepturi. Dorina nu știe pe unde este fostul soț, are custodia copiilor. A putut să scoată copiii din țară, dar nu are dreptul să le facă singură copiilor acte de identitate, adică pașaport. A fost la Consulat și i s-a explicat că legea din România nu-i permite să facă singură pașaport copiilor.

În concluzie, copiii ei vor avea acte de identitate când vor împlini 18 ani. Iar până atunci ei nu au nici permis de rezidență în Spania, nici drept la nici un ajutor… Nu ar avea dreptul nici la școală, nici la medic, însă societatea spaniolă este solidară și nu a permis acest lucru.

Claudia, undeva în provincia Huelva

Despre Claudia am aflat pe Facebook. Pe urmă am vorbit la telefon. Puteam auzi în glasul ei tristețea și mânia generate de situația băiatului ei. Băiatul ei are 4 ani și jumătate. Nu și-a mai văzut tatăl de 3 ani. Acesta a lăsat totul și a plecat în România. Acolo și-a întemeiat o nouă familie. Sigur, Andrei are dreptul la pensie alimentară, însă tatăl nu a plătit-o niciodată. Și rareori își mai aduce aminte să vorbească măcar la telefon cu acesta. Așa că Andrei a rămas fără acte de identitate.

Claudia se roagă de fostul soț să o ajute să facă pașaportul copilului. Ar avea nevoie pentru că Andrei vrea să-și facă vacanța în România. Îi este dor de bunicul și verii lui. Dar până acum a fost imposibil. Tatăl găsește mereu pretexte. Ba că actuala soție nu îl lasă, ba că nu ar fi în oraș, ba că… ba că… Legea rigidă a României și inconștiența unui părinte lasă băiatul fără acte de identitate. Mă întreabă: „Ce se poate face?” Iar eu dau din umeri, nu am nici o idee.

Mame singure care fac eforturi supraomenești

Și mai sunt românce în situația aceasta. Vorbesc despre românce pentru că am întâlnit un singur caz în care mama își abandonase copiii și îi creșteau bunicii, restul sunt mame singure care fac eforturi supraomenești pentru a-și crește copiii în situații de normalitate și a le asigura un trai mai bun. 

Când scriam aceste rânduri a venit la mine Claudia, stă în Córdoba. A împlinit 18 ani și are nevoie să-și facă un document de identitate. De 10 ani nu are un document de identitate pentru că tatăl a refuzat să i-l facă. Consideră că și-a făcut „datoria” pentru că a contribuit la aducerea ei pe lume. Restul nu mai contează. 

Mă întreb câte cazuri ca acesta or fi în Spania, pentru că multe dintre româncele întâlnite nu au vrut să apară în acest articol. Dar câte or fi în diaspora? Și când se vor sesiza autoritățile, Guvernul și legiuitorii României ca să o ajute pe Măria, Claudia, Dorina, în general pe copiii români rămăși fără acte de identitate.”

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: