Noi in Spania
 
alexandriongroup

Oportunitatea de a preda Limbă, cultură și civilizație românească în Spania este unică

zoom Oportunitatea de a preda Limbă, cultură și civilizație românească în Spania este unică

20 iunie 2019

De doisprezece ani tot mai mulți elevi români înscrişi în sistemul educaţional din Spania, la toate nivelurile, primar, gimnazial şi liceal, urmează cursul de Limbă, cultură şi civilizaţie românească.

Este o oportunitate extraordinară să ai posibilitatea să studiezi limba și cultura țării tale de origine în colegiul la care mergi în Spania și pentru acest fapt trebuie să-i mulțumim Institutului Limbii Române, pentru șansa unică pe care ne-a oferit-o atât nouă, profesorilor de  Limbă, cultură şi civilizaţie românească, cât și copiilor și familiilor acestora”, ne-a spus profesoara Daniela Nicolae, care predă Limbă, cultură şi civilizaţie românească la trei școli din Comunitatea Madrid.   

„În proiectul de predare a cursului am reușit să intru în toamna anului 2015, în urma examenului pe care l-am susținut și aprobat cu brio. De ce am intrat în proiect? Pentru că îmi plac foarte mult copiii și îmi place să lucrez cu ei. Este profesia pe care mereu am exercitat-o cu dragoste și multă dăruire. Anii în acest proiect au fost frumoși, interesanți și solicitanți. M-am confruntat cu provocări pe care le-am depășit și din care am învățat foarte mult”, ne-a declarat tânărul cadru didactic.

Se emoționează când vorbește de copiii cărora le insuflă dragostea de limba de acasă a părinților și bunicilor lor, spune că nu are importanță că face zeci de kilometri pentru a ajunge la fiecare dintre ei, prichindel sau adolescent. „Acum predau în colegii din Comunitatea Madrid precum: Colegiul Obispo Moscoso și Colegiul Virgen de Valderrabe, ambele din Algete, și Colegiul Claudio Vázquez, din Morata de Tajuña”, ne-a explicat.

Dornică să aflu actualitatea acestui interesant curs, las întrebările să curgă: Câte ore de română se predau în școlile spaniole? Diploma care atestă studierea acestui curs se acordă la finalul fiecărui an? Este valabilă în România pentru cineva care vrea să se întoarcă? „Formatul cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie românească este de două ore pe săptămână pe grupă. La sfârșitul fiecărui an elevii participanți primesc o diplomă care atestă că au luat parte la ore. Diploma eliberată de Institutul Limbii Române din București este valabilă dacă elevul se întoarce în România și cu aceasta poate dovedi că a urmat cursuri de Limbă, cultură și civilizație românească”, mi-a spus profesoara Daniela Nicolae.  

Dincolo de plăcerea de a descoperi frumusețea limbii de acasă, bogăția culturii noastre, elevii români din Spania se confruntă, inevitabil, cu dificultăți. „Faptul că trăiesc în spațiul spaniol nu le permite să vorbească mai mult timp limba română. Eu mă străduiesc în timpul orelor, dar și la activitățile extrașcolare pe care le desfășor să le insuflu dragostea pentru limba maternă. Copiii sunt într-un continuu proces de învățare și dobândire de cunoștințe, iar eu încerc prin intermediul jocurilor și al metodelor moderne să le împărtășesc cât mai multe cunoștințe care să îi aducă mai aproape de România”, spune tânăra profesoară.

Un sprijin clar vine din partea părinților elevilor. „Părinții copiilor sunt ajutoare de nădejde de-a lungul întregului an școlar atât prin faptul că vorbesc acasă copiilor limba română ajutându-i astfel să conștientizeze importanța exprimării continue în limba maternă, cât și prin implicarea în activitățile pe care le desfășurăm în clasă, dar și în comunitate”, ne-a informat Daniela Nicolae.

De limba noastră, „un șirag de piatră rară”, „frunză verde”, „zbuciumul din codrii veșnici”, cum o numea Alexei Mateevici, s-au îndrăgostit și copii spanioli. „Am copii spanioli care vin la curs de patru ani și continuă, pentru că vor să învețe limba română și vor să cunoască obiceiurile și tradițiile românilor”, ne-a dezvăluit profesoara.

Cum este colaborarea cu asociațiile, instituțiile române și spaniole? „Colaborarea cu instituțiile române este excelentă. Ambasada României la Madrid ne sprijină adesea în activitățile pe care le întreprindem. Primăria din localitatea Morata de Tajuña ne ajută punându-ne la dispoziție o sală  în care desfășurăm serbări, șezători, ateliere de mărțișoare, de confecționat sorcove etc. În colegiul Virgen de Valderrabe, din Algete, de Crăciun se organizează un mare festival la care luăm parte cu toții. Părinții sunt invitați de asemenea. La Colegiul Obispo Moscoso, din Algete, organizez serbări, sesiuni gastronomice în care copiii află despre obiceiuri și tradiții românești”, a răspuns tânărul cadru didactic.  

Ține să vorbească de colaborarea cu elevi și profesori din România și cu colegele sale din Madrid. „De-a lungul celor cinci ani de curs am promovat limba și cultura românească prin diverse activități și spectacole închinate limbii materne, am avut colaborări cu Școala «Nicolae Coculescu» din Scornicești, județul Olt, școala în care am  învățat și eu, și cu doamna profesoară de limba română Maria-Cristina Ștefănescu. Am întreprins diferite activități alături de colegele mele din Madrid, am participat la concursuri organizate atât de Institutul Limbii Române din București, cât și de alte instituții de învățământ. Mereu ne dorim să facem și mai mult pentru copii și să-i implicăm în diverse acțiuni care să-i apropie de România”, a spus Daniela Nicolae.

Vorbind de cadre didactice din țară, se emoționează amintindu-și de cariera de dascăl de acasă. „În România am predat limba și literatura română atât la școli generale, cât și la liceu. M-am implicat activ în pregătirea elevilor de clasa a VIII-a, având rezultate foarte bune, am susținut un cerc pedagogic la clasa a VII-a, la care au participat 40 de cadre didactice din zona respectivă. Am fost și dirigintă la clasa a V-a și a VI-a și am ținut lecții deschise atât la română, cât și la dirigenție. Am participat atât la olimpiadele școlare de limba română, cât și la evaluarea națională, în calitate de supraveghetor, cât și ca profesor corector”.

Viața a adus-o în Spania, ce reprezintă pentru ea oportunitatea de a preda Limbă, cultură și civilizație românească aici? „Această oportunitate este unică, îmi permite să împărtășesc cu dragoste cunoștințele pe care le-am acumulat și sunt datoare să le dăruiesc generațiilor viitoare modelând caractere cu răbdare și migală”.  

                                                                                                                   Ana-Maria Cornilă 

 

 

                                                                                          

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: