Noi in Spania
 

Campion și în țară, campion și aici

zoom Campion și în țară, campion și aici

19 septembrie 2019

Locul I, individual și în echipă, la Balcaniada din 1979 – tir sportiv aer comprimat; Cupa României, Campionatul Național, în 1978… Cu siguranță mulți teleormăneni aflați acum în Spania se bucură să aibă vești despre campionul ale cărui rezultate la tir i-a încântat în tinerețe, Ștefan Biolan.

Locul I pe echipe la Cupa Spaniei, la tir, categoria pistol – aer comprimat, în 2018, pentru al doilea an consecutiv; tot anul trecut, Campion individual la Cupa Spaniei, Locul I – Campion la Master 100. Titluri cu care Ștefan Biolan ne face mândri din nou, dar în Spania… 

Aici face parte din Clubul de Tir Olimpic din Alcorcón. „La acest club sunt de patru ani, reluându-mi pasiunea pe care am descoperit-o acum 43 de ani, la 15 ani, în Alexandria”, ne spune.  

Cum a descoperit acest sport? „Un antrenor de la Steaua care s-a pensionat a venit prin licee din Alexandria să prezinte acest sport elevilor, invitându-i să îl practice. Era anul 1975. M-am înscris și eu…”. Mărturisește însă că „în primă fază nu am prea avut tragere… Pe urmă au început colegii să se ducă la concursuri, și atunci mi-am zis: Hai, că merg și eu!”

Odată prins gustul, cu spirit de competiție, a început și el să se antreneze intens, și i-a ajuns din urmă pe colegi, ba chiar i-a depășit… „După trei ani de la începerea antrenamentelor am câștigat Cupa României, Campionatul Național, am fost luat în lotul național, la București…”

Amintirile îi revin: „Am făcut armata la Steaua, ca sportiv… Când m-am întors la Alexandria, am continuat să mă antrenez, lucrând în același timp ca electrician, conform studiilor; am făcut școala de antrenori, am și antrenat, m-am dus și eu prin licee… Am avut rezultate bune și în această ipostază – am câștigat un campionat național cu o echipă de trei fete… Din 1990 până în 1994 am fost angajat ca antrenor la Clubul Sportiv Teleorman, continuând în același timp să particip și ca sportiv la competiții”.  

Dar, cum știm atâtea exemple, prea multe chiar, pasiunea nu este suficientă atunci când facturile, cheltuielile cotidiene te prind în iureșul lor… „Salariul nu era foarte bun, în primă fază am plecat la o firmă, ca șofer, că se plătea mai bine… Apoi, în 1995-1996, am deschis eu și soția o firmă, mergeam pe piață cu o mulțime de marfă, dar nu a mers nici aceasta…”, povestește, cu vocea schimbată.  

Se mai antrena? „Nu… Nu mai era timp, lucram zi-lumină…”.

În anul 2000 a optat pentru a veni la lucru în Spania. Aici, de 18 ani muncește la o cunoscută firmă de infrastructuri sustenabile și energii renovabile. „La început lucram într-un laborator de probe; în prezent sunt tehnician la montarea și demontarea calculatoarelor, după fuzionarea firmei cu o altă companie”.  

Acum patru ani a reluat antrenamentele sistematice la tir cu pistol de aer comprimat, deși datorită pasiunii pentru acest sport nu a stat nicicând departe, învățându-le și pe cele două fete ale sale, asistând la competiții, invitat chiar de trăgători de top din țară cu care a rămas prieten, printre aceștia, bine-cunoscutul Sorin Babii.

„Aici, în Spania, un lucru bun este că s-au înființat categoriile de Veteran, Veteran Senior, Veteran Master… Sunt mulți care au tras în tinerețe și continuă și acum… La 55 de ani treci la categoria Veteran… Până la 63… Acum un an de zile am fost la o competiție la Cantoblanco, a venit un veteran de 92 de ani…”, spune, râzând.  

De două ori pe săptămână merge să se antreneze la club, după serviciu. „Două ore, de la 19 la 21. În restul zilelor mă antrenez acasă, pe sec”, spune, „deoarece distanțele între casă, serviciu, club, iar casă sunt destul de mari”.  

Poți fi autodidact în acest sport? „Odată ce ai un anumit nivel, te poți perfecționa și singur. Poți studia, poți proba, să te rafinezi”, explică.     

Și are dreptate, dovadă rezultatele sale: „Anul trecut, la Cupa Spaniei am avut trei medalii… Prima dată mi s-a pus medalia de Cupa Spaniei; apoi cea de Campion master 100, la veterani; și medalia de campion pe echipă. Am câștigat două cupe ale Spaniei, Cupa Spaniei la individual, sper ca în decembrie anul acesta să o câștig a treia oară, consecutiv… În 2017, în Murcia, eu și doi colegi de club am ieșit campioni naționali ai Spaniei… În același an, la Logroño, am câștigat Cupa Spaniei. Împreună cu echipa, de trei membri,  am câștigat cele mai recente două ediții zonale ale competiției Master 100… În noiembrie anul acesta voi participa din nou la Open del Mazapán del Club Viento del Norte… În decembrie va fi Cupa Spaniei… Punctele de la competițiile zonale, de-a lungul anului, se adună și contează la competiția națională”.

Râzând, îmi spune cum glumesc colegii din echipele adverse: „Iar a venit Ștefan…”.        

În timp ce stăteam de vorbă cu Ștefan Biolan, am avut-o alături și pe soția sa, o doamnă discretă, cu zâmbet fin, intervenind puțin în discuție, dar bine… Îi lăsăm dumneaei cuvintele de final: „Este valoros pentru colegi, obținând punctaj mare, mereu câștigă cu el…” 

                                                                                       Ana-Maria Cornilă 

 

 

                                                                                      

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: