Noi in Spania
 
alexandriongroup

Sfaturi practice pentru întreprinzătorii care sunt la început

Sfaturi practice pentru întreprinzătorii care sunt la început

25 februarie 2016

Dragi cititori, anul acesta doresc să încep o nouă serie de materiale pe teme între Drept și științele economice. Sper să fie interesante pentru toți, mai ales pentru acele persoane curajoase care nu vor să folosească doar ajutoarele sociale și care sunt la o vârstă activă. Cu alte cuvinte, pentru cei care riscă pentru a-și începe propria afacere.  

Nu spun că ajutoarele și subsidiile sociale sunt ceva rău. Însă într-o anumită măsură ne sting agerimea și creativitatea. În ultimii ani, mari economiști au primit Premiul Nobel pentru că au demonstrat acest lucru. Economiştii americani Thomas Sargent şi Christopher Sims au câştigat în 2011 Premiul Nobel pentru economie pentru progresul înregistrat în cercetarea relaţiilor dintre măsurile de politică economică şi impactul lor asupra economiei reale. Între altele, au demonstrat că subsidiile de șomaj duc la rate ridicate ale șomajului pe termen lung.

În general, până la 35 de ani este destul de ușor să ne angajăm în diferite sectoare. Întrebarea este ce să faci la 40-45 de ani, rămas fără muncă, într-o criză economică prelungită?

Angajatorii caută adesea doar lucrători tineri, cu „100 de ani de experiență”… În același timp, cetățenii români peste 40 de ani provin și dintr-un sistem economic în care inițiativa în afaceri era necunoscută și interzisă. Din această perspectivă, alternativele pentru generațiile trecute de 35-40 de ani care sunt în șomaj de mult timp sunt fie să trăiască din subsidii sociale, fie să-și înființeze o firmă. Nu spun că toți își pierd serviciul după 35 de ani, dar, odată cu criza, o mare parte dintre aceste persoane au rămas de mult timp fără muncă. Acestui grup îi dedic acest material.   

E prea complicat! Nu e pentru mine. Nu voi reuși!

Da, e complicat, dar sunteți deja niște campioni. Ați supraviețuit într-o țară străină și ați învățat o nouă limbă, deci aceasta nu este prima provocare din viața dumneavoastră. În plus, există „zona sigură” a subsidiilor sociale. Chiar dacă ați eșua în prima încercare veți fi câștigat o experiență de valoare – știți cum nu se desfășoară o afacere. Depășiți aceste temeri! Încercați, dacă nu sunteți activ este sigur că nu veți reuși nimic! În acest sens, îi felicităm pe toți cei curajoși, bărbați și femei, care au venit la noi ca să-i informăm și să-și înceapă afacerea. Le dorim succes! Merită.  

De unde să încep?

Întotdeauna trebuie să pornim de la nevoile clienților. Românii, spaniolii, chinezii, toți avem nevoie de alimente, haine, încălzire, activități în timpul liber etc. Și fiecare mică, medie sau mare afacere are nevoie de clienți cărora, la rândul lor, le trebuie un produs (un bun sau serviciu) ce se poate cumpăra. Așa merge lumea de la începutul ei, timpurile și profesioniștii se schimbă, dar nu și esența lucrurilor.        

Secretul succesului stă în căutarea unui produs de calitate, oferit clienților la un preț competitiv. Deci produsul poate fi un bun sau un serviciu, iar afacerea pe care putem să o întreprindem poate varia între un magazin, un coafor, un bar, un restaurant, un atelier de croitorie unde să se și repare îmbrăcăminte etc. Uitați-vă în cartierul dumneavoastră și gândiți-vă!   

Nu am capitalul inițial! Cum lucrez fără bani?

Din februarie 2016, Guvernul spaniol prevede diverse ajutoare pentru începerea unei mici afaceri. Ajutoarele provin din fonduri europene. Comunitățile autonome administrează aceste ajutoare de până la maximum 10.000 de euro (deși de cele mai multe ori se acordă subvenții de 3.000-4.000 de euro). Sunt și beneficii suplimentare pentru colective vulnerabile, de exemplu, femei, șomeri, persoane cu dizabilități. Adesea aceste ajutoare nu trebuie înapoiate, e un motiv în plus pentru care reprezintă o opțiune foarte bună pentru a obține finanțare inițială. Chiar dacă afacerea eșuează, întreprinzătorul aflat la început nu este împovărat de un împrumut.

O altă formă de finanțare este microcreditul. Multe bănci din Spania acordă mici împrumuturi pentru începerea unei afaceri. Sfatul meu este să nu vă grăbiți, să vă gândiți bine înainte de a cere orice împrumut. Vă sfătuiesc să cereți sprijinul unui economist bun și al unui avocat capabil.     

Câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace în 2006 a devenit un exemplu foarte interesant în lumea microcreditului. A demonstrat că cu puțini bani spiritul uman este impulsionat și face minuni, ieșind din sărăcia extremă. Este vorba de „regele microcreditului”, originar din Bangladesh, economistul Muhammad Yunus. Totuși, despre același economist recompensat și cu unul dintre cele mai prestigioase premii din Spania în 1998, Premio Príncipe de Asturias, a apărut o informație cu privire la un abuz cu dobânzile acestor împrumuturi, ce a dus la un val de sinucideri în India. De aceea, vă recomandăm să citiți atent condițiile atunci când cereți un microcredit sau orice fel de împrumut, să analizați mai ales dobânda.   

Gândiți critic. Faceți un studiu pe internet pe tema de interes. Consultați-vă cu un avocat sau cu un contabil (gestor). Analizați bine totul înainte de a lua o decizie finală.  

O a treia opțiune de finanțare este reunirea de fonduri private printr-un acord cu diferiți asociați ce pot fi persoane fizice sau juridice. Avantajul în acest caz este că întreprinzătorul nu va datora nimic băncilor. Recomandăm într-un astfel de caz să se semneze un acord detaliat între asociați, la notar, pentru ca pe viitor să se știe ce datorează fiecare celorlalți și invers. Analizați în liniște!   

Cum găsim locul perfect pentru firma noastră?  

Una dintre provocările cele mai mari și cea mai ridicată cheltuială lună de lună este chiria. Sunt diferite tipuri de afaceri ce nu au nevoie de aceasta, dar în majoritatea cazurilor, dacă se lucrează cu clienți, închirierea unui local este inevitabilă. O eroare comună pe care o fac începătorii este că închiriază un local prea scump și prost poziționat.      

Este important să vedem dacă persoana care ne închiriază este cu adevărat proprietarul localului, dacă imobilul este ipotecat sau are datorii de alt tip. Orice avocat poate face aceste verificări. Uitați-vă dacă prețul electricității, al apei și al altor utilități trebuie să fie plătite separat sau intră în chirie. Proprietarul trebuie să emită facturi pentru chirie pentru ca omul de afaceri să poată deduce această cheltuială la Fisc. 

Există proprietari care nu sunt de acord să plătească IBI (impozitul pe bunuri imobile) și gunoiul și încearcă să îl facă pe chiriaș să le plătească, chiar dacă legea stabilește că aceste plăți sunt responsabilitatea proprietarului.  

Este de dorit să se scrie în contractul de închiriere și o clauză în care să fie asigurat chiriașul în cazul în care încep lucrări la fațada edificiului sau orice lucru care ar putea să împiedice funcționarea normală a afacerii. Clauza trebuie să prevadă să nu se plătească chiria pe perioada lucrării, pentru că afacerea este serios afectată.    

Pentru afacerile care se află la început și care lucrează cu clienți, nu recomandăm închirierea unui local între ianuarie și aprilie. Este perioada în care avem cea mai mică putere de cumpărare. Acest lucru depinde și de tipul afacerii, dar e bine să se țină cont de această recomandare.   

Înainte de a semna contractul de închiriere verificați bine sistemul de încălzire și cel de aer condiționat din local. Dacă este nevoie de reparații mari trebuie să încercați să includeți în contract o perioadă în care să nu plătiți chiria. Folosiți lucrători pe care îi cunoașteți și în care aveți încredere.  

Este bine să înscrieți contractul de închiriere în Registrul Proprietății, acest lucru va face să nu puteți fi scos din local dacă acesta își schimbă proprietarul.

În prezent prețurile chiriilor nu sunt mari (deși au început să crească iar) și există o amplă varietate de localuri.

Apărați-vă interesele. Agentul imobiliar va încerca să ascundă defectele localului ca să semnați contractul. Nu aveți încredere în „cuvântul de onoare”. Analizați, nu vă grăbiți!    

Cum vor afla clienții de afacerea mea? Nu uitați de puterea publicității!

Ați dezvoltat ideea afacerii, ați găsit localul perfect și finanțare, în sfârșit v-ați deschis afacerea. Felicitări! Dar unde sunt clienții? Cât timp trebuie să așteptăm să vină? În general, toți economiștii susțin că, pentru a vedea clar dacă o afacere se dezvoltă, trebuie să așteptăm aproximativ doi ani. Însă în acești doi ani nu trebuie să vă opriți nici un moment. Aveți nevoie de publicitate! Există diferite canale pentru a vă face cunoscuți: anunțuri în ziare, internet, rețele sociale, pliante etc. Nu putem da sfaturi specifice ca urmare a particularităților fiecărei afaceri. Fiți creativi! Fiți conștienți că toată lumea trebuie să afle de afacerea dumneavoastră! Dacă nu, toată munca de până acum va fi în zadar.    

Observați ce fac concurenții! Nu îi copiați neapărat. Este posibil ca ei să se înșele și să facă greșeli în campaniile publicitare. Fiți dinamici! Fluxul de clienți și de venituri vă va arăta dacă faceți lucrurile bine.  

Secretul vânzării. Cum învățați să vindeți 

Clientul poate fi capricios, nedrept, exigent, dar, din nefericire, el are întotdeauna dreptate. S-a scris mult pe această temă și nu există un răspuns universal cu privire la cum să ajungi un bun vânzător. Înscrieți-vă la un curs de bune maniere și de moduri de comunicare cu clienții, căutați informații în cărți și pe internet pe această temă. Și nu uitați că practica este forma cea mai bună de a vedea cum trebuie să atrageți clienții și prin comportament.   

Dumneavoastră și echipa     

Aveți nevoie de o echipă. Fie că este formată din lucrători angajați, fie din consultanți, de exemplu un avocat sau un gestor. Trebuie să aveți un bun contact cu echipa și să fiți un bun lider. Un lider, nu un șef. Cum deveniți un bun lider? La fel ca și capacitatea de a vinde și a-și face publicitate, nici să fii lider nu se predă la școală. Pe internet sunt materiale pe această temă. Cheia succesului este relația dumneavoastră cu echipa pe care o aveți.   

Și țineți cont de faptul că dumneavoastră luați deciziile cu privire la afacerea pe care o aveți! Nu avocatul, nici contabilul! Aceștia sunt doar instrumente, nu au o viziune globală a afacerii dumneavoastră.    

Nevoia unei formări continue

Nu este complicat. Pentru a cunoaște termenii „tehnici” aveți la dispoziție dicționarele. Nu vă fie jenă să întrebați și să căutați. Gândiți critic! Orice curs, articol sau carte vă poate fi de folos.   

Dacă v-au plăcut aceste informații, scrieți-ne pe adresa redacției și vă vom pregăti o serie de materiale utile pe această temă. Ca întotdeauna, vă amintim că acest articol este orientativ.

Succes! 

 

Acest articol a fost pregătit de avocata

Dora Poshtakova

Tel. 629 061 545

www.poshtakova.com

  

   

  

   

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: