Noi in Spania
 
alexandriongroup

ETT, o soluție când îți cauți de muncă

zoom ETT, o soluție când îți cauți de muncă

15 septembrie 2016

Firmele ce oferă muncă temporară (empresa de trabajo temporal – ETT) sunt o soluție bună de a-ți găsi de lucru în această perioadă dificilă. O ETT angajează pentru a pune persoanele la dispoziția unei firme (se face un „contrato de puesta a disposición”) sau pentru a le „împrumuta” temporar unei alte companii, care plătește firmei de muncă temporară pentru că te-a „cedat”. De exemplu, o ETT te angajează casieră sau vânzătoare, iar apoi te „împrumută” pentru a lucra într-un supermarket. Pe tine te plătește ETT, nu supermarketul. 

În general, ETT angajează lucrători pentru o durată medie de o lună, însă poate fi vorba și de zile, săptămâni sau luni.

Avantaje de a te înscrie și lucra pentru o ETT

ETT realizează în fiecare an milioane de contracte, oferind multe posibilități măcar pentru a cunoaște oferte diverse, chiar dacă temporare. De aceea pot reprezenta un mijloc mai rapid de a-ți găsi de muncă.   

Dacă lucrezi cu o ETT ai posibilitatea de a rămâne în cealaltă firmă dacă aceasta este mulțumită de munca pe care o faci.  

Cu ajutorul unei ETT poți dobândi experiență. Cum multe oferte sunt pentru posturi puțin calificate, ai mai multe posibilități de a-ți găsi un prim serviciu, chiar dacă în același timp sau mai târziu cauți și alte posturi, mai bine calificate. 

O ETT oferă de muncă și persoanelor puțin calificate. Este o formă de a intra legal pe piața muncii pentru persoane care în alte vremuri poate munceau fără contract. 

Au posturi cu normă parțială și de sezon. Acestea pot fi interesante pentru cei care studiază ori trebuie să se ocupe de familie o parte din zi.   

ETT sunt obligate să „aibă puțin mai multă grijă de tine decât alte firme”. Nu îți pot solicita nici o sumă de bani pentru a te forma, angaja sau selecționa. Trebuie să te formeze adecvat pentru postul de muncă. În plus, trebuie să îți plătească o indemnizație când se termină serviciul temporar. 

Pentru că intermediază contracte temporare și mișcă multe servicii, ETT sunt bine controlate de stat, pentru a nu comite ilegalități.

Dezavantaje de a te înscrie și lucra pentru o ETT

Contractele scurte care se repetă frecvent te pot descuraja și să te facă să te simți ca o marionetă. O soluție este să încerci să faci o bună impresie firmei utilizatoare, existând posibilitatea ca aceasta să te angajeze stabil. Însă ar trebui să folosești și alte soluții în găsirea unui loc de muncă.    

Multe servicii sunt puțin calificate. În parte, aceste posturi sunt temporare pentru că pot fi făcute de multe persoane ce nu au nici o formare sau experiență specială. Însă din ce în ce mai des și în toate sectoarele se cere tot mai multă pregătire.

Pentru muncile mai calificate se cer experiență și formare. La fel ca alte firme, și ETT angajează din ce în ce mai des personal calificat.   

Uneori condițiile nu sunt bune. Cei angajați prin intermediul unei ETT uneori realizează sarcini mai puțin plăcute în firma în care sunt cedați. Pot avea orare dificile, momente cu un mai mare volum de muncă, nu cunosc atât de bine lucrătorii care muncesc de mai mult timp împreună etc. Aceste probleme sunt mai mici în companiile în care sunt mulți lucrători cedați de ETT.  

Ai contract, dar aproape lucrezi cu ora. Adesea, o firmă cere unei ETT să îi trimită lucrători pentru a realiza activități concrete, pe o anumită perioadă de timp. Din acest motiv, acești lucrători trebuie să depună mult efort ca să își ducă sarcinile la bun sfârșit. 

Nu vei avea beneficii în afara salariului. Dacă lucrezi pentru o ETT, în mod normal nu vei primi bani extra pentru productivitate, beneficii, prime etc. În plus, îți este mai greu să-ți aperi drepturile.

Cum te înscrii într-o ETT

Selecționează ETT care te interesează. Unele sunt specializate pe sectoare profesionale (restaurante, construcții, comerț, administrație, turism etc.), iar această tendință este tot mai accentuată. Te poți înscrie la toate, dar începe cu cele mai importante, acestea având mai multe oferte, deci un număr mai mare de clienți. De asemenea, e bine să le ai în vedere de la început pe cele care se relaționează mai mult cu câmpul tău de muncă. 

Adaptează-ți CV și forma în care completezi fișa de la o ETT, pentru că este la fel ca orice firmă și vrea profesioniști cât mai potriviți pentru fiecare ofertă pe care o are.

Să te înscrii într-o firmă de muncă temporară este ca și cum te-ai prezenta la interviuri personale, de aceea trebuie să acorzi tot atâta grijă CV-ului și prezentării ca și în cazul în care te prezinți unei companii.   

Și ETT pun anunțuri, de aceea trebuie să continui să fii cu ochii în patru la ofertele de muncă.   

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii:


  1. elena 21/03/2018

    ce firme ETT cunoasteti serioase in zona Castellon, domeniul restaurant, si daca stiti cat platesc pe ora/luna. Multumesc anticipat