Noi in Spania
 

Cum să nu deveniți o victimă a traficului de persoane

zoom Cum să nu deveniți o victimă a traficului de persoane

2 noiembrie 2017

Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane este 18 Octombrie. Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, o structură de specialitate din subordinea Ministerului Afacerilor Interne din România, organizează continuu campanii de informare cu privire la ce trebuie să facem pentru a nu deveni victime ale traficului de persoane. 

Pasul 1. Ți s-a făcut o propunere? Nu fi naiv/ă, verifică în detaliu orice ofertă primită!

- Verifică legalitatea firmei de intermediere a forței de muncă (certificatul de înregistrare eliberat de Registrul Comerțului, statutul firmei etc.)

- Pentru a lucra în străinătate ai nevoie de un contract de muncă sau de o invitație oficială de la un angajator din afara României. Începând cu 2009, cetățenii români pot munci pe teritoriul UE fără invitație din partea unui angajator.

- Poți lucra legal în străinătate numai dacă ai o viză de lucru, pe care o poți obține doar de la Direcția consulară a Ambasadei țării de destinație, numai după un interviu cu reprezentantul acestei direcții.

- Viza de lucru se deschide în baza unui contract de muncă sau a unei invitații oficiale din partea angajatorului. Durata perfectării este de cel puțin câteva zile și poate ajunge la câteva săptămâni.

- Contractul de muncă trebuie întocmit în cel puțin 2 exemplare și scris într-o limbă pe care o cunoști foarte bine (română).

- Înainte de a semna contractul de muncă, pentru siguranță și dacă este posibil, consultă un jurist. Nu semna niciodată un document fără a-i cunoaște conținutul!

- Verifică dacă la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă se găsește înregistrat contractul de muncă semnat de tine.

- Angajatorul din afara României sau firma intermediară, de obicei, nu acoperă cheltuielile pentru obținerea pașaportului, vizei sau cheltuielile de transport, deci nu accepta aranjamente în contul firmei de intermediere.

- Viza turistică, de studii sau alt tip de viză nu îți dă dreptul să muncești legal. Angajarea având la bază o astfel de viză este ilegală și poți fi amendat/ă, arestat/ă sau deportat/ă. În acest caz angajatorul te poate manipula, impunându-ți să faci tot ceea ce dorește.

- Interesează-te care este salariul mediu în țara în care ți se propune să lucrezi.

- Verifică dacă salariul propus îți va permite să acoperi cheltuielile pe care le vei avea în țara respectivă (cazare, mâncare, haine).

- Evită semnarea unui contract cu specificații evazive de genul: „și alte tipuri de activități” sau „toate activitățile la cererea angajatorului”.

- Învață limba țării sau câteva cuvinte uzuale în limba țării de destinație pentru a cere ajutor dacă vei avea nevoie.

Pasul 2. Te-ai hotărât să pleci? Lasă cât mai multe informații familiei!

- Anunță cu cine, unde și cum pleci din țară.

- Lasă o fotografie recentă.

- Stabilește o parolă, pe care să o poți folosi în convorbirile cu familia dacă ai probleme.

- Află numărul de telefon al Ambasadei României din țara respectivă și memorează-l.

- Nu da nimănui actele tale de identitate, cu excepția autorităților.

Pasul 3. Ți s-a oferit sprijin la plecare? Nu da nimănui actele de identitate!

- Nu accepta să perfectezi documentele și să ți se plătească drumul în credit sau cu împrumut.

- Nu accepta să pleci cu acte false.

- Nu accepta să pleci la lucru cu viză turistică.

- Nu accepta să ți se perfecteze documentele de călătorie sau de lucru fără participarea ta și în timp foarte scurt.

- Nu accepta locul de muncă oferit dacă acesta este în mod evident peste posibilitățile tale de pregătire profesională.

- Nu accepta să păstrezi secretă plecarea ta.

- Nu da nimănui actele de identitate. 

Pasul 4. Ești deja în pericol? Cere ajutorul oricărei persoane cu care intri în contact!

- Reține orice informație privind locația în care te afli (adresă, telefon, nume etc.).

- Informează orice persoană cu care intri în contact despre faptul că ești o victimă a traficului de persoane.

- Transmite un mesaj de ajutor către o rudă apropiată sau un prieten din țară (prin telefon, e-mail, SMS etc.)

- Încearcă să fugi din locația unde ești ținut/ă fără acceptul tău și contactează instituțiile statului (politia, Ambasada, etc.) sau persoanele care ar putea să-ți ofere ajutor.

- Dacă ești în România, apelează gratuit linia telefonică 0800 800 678, iar dacă te afli în străinătate apelează la numărul 0040 21 313 31 00 sau la numărul reprezentanței diplomatice a României din țara respectivă (Ambasada României la Madrid: Avenida de Alfonso XIII nr. 157, Madrid 28016, stația de metrou Pio XII. Tel: +34 913 501 881.

Fax: +34 913 452 917. E-mail: madrid@mae.ro. Facebook: www.facebook.com/ambasada.madrid). 

Pasul 5. Cum îți dai seama că o persoană este victimă a traficului de ființe umane? Nu ignora problemele celor din jur!

- Condiția socială a victimelor traficului de persoane este caracterizată, în general, de următoarele aspecte: sărăcie, discriminare și lipsă de oportunități de angajare sau educație, marginalizare socială, neglijență și abuz din partea familiei, insuficientă cunoaștere a drepturilor, obligațiilor și reglementărilor din domeniul migrației și al accesului la libera circulație.

- Victimele traficului de persoane pot fi victime ale violenței fizice sau sexuale, iar drepturile și libertățile le sunt negate ori nerespectate.

- Orice semn al unei traume fizice sau psihice poate constitui un indiciu pentru identificarea ori diferențierea unui caz de trafic de persoane.

- Victimele traficului de persoane sunt supuse unor forme de abuz și constrângere. Astfel, victima poate să prezinte diferite echimoze, plăgi care pot fi semnele unui posibil abuz fizic sau să reclame că a fost supusă abuzului sexual.

- Victima traficului de persoane poate să fie apatică, absentă, să dea impresia că nu înțelege foarte clar ceea ce i se cere ori ceea ce i se explică, să izbucnească în plâns de fiecare dată când este abordată sau să aibă dificultăți în a-și reaminti cu exactitate ce i s-a întâmplat.

- Victima traficului de persoane poate să reacționeze cu neîncredere și chiar iritare față de cei care au intervenit în scoaterea ei din mediul în care se afla și să nege chiar situația de abuz în care s-ar fi aflat.

- Majoritatea victimelor traficului de persoane, în special cele supuse exploatării prin muncă, prezintă, în perioada imediată ieșirii din trafic, semne ale privării de somn, hrană și ale epuizării fizice la care au fost supuse. 

Pasul 6. Cui te poți adresa pentru a ajuta o victimă a traficului de persoane?

- Poliției

- Misiunilor diplomatice ale României în străinătate

- Liniei Telverde 0 800 800 678

- Organizațiilor neguvernamentale

Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane este liantul între victima traficului de persoane și organele de aplicare a legii, precum și între acestea și ONG-urile din România care oferă servicii în acest domeniu. Agenția cooperează cu organizațiile neguvernamentale române și străine, precum și cu organizațiile interguvernamentale și în vederea conștientizării opiniei publice asupra fenomenului traficului de persoane și asupra consecințelor acestuia. 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: