Noi in Spania
 

Cumpărarea de vechime în muncă mai este posibilă doar până la 31 decembrie 2017

zoom Cumpărarea de vechime în muncă mai este posibilă doar până la 31 decembrie 2017

4 decembrie 2017

Vă reamintim că, până la finele lunii decembrie 2017, cetățenii au încă ocazia de a cumpăra vechime în muncă și de a achita retroactiv contribuția pentru pensii pentru perioade anterioare în care nu au fost asigurați în nici un sistem de pensii, însă numai în limita a cinci ani. Măsura este prevăzută de Legea nr. 186/2016.

Deoarece de la intrarea în vigoare a legii au fost adresate Ambasadei României în Spania numeroase întrebări pe subiect, am preluat de la reprezentanța noastră diplomatică în Madrid o serie de informații pe această temă:

Cine poate să plătească retroactiv contribuția la pensii?

Orice persoană care încă n-a ieșit la pensie și care are perioade anterioare neasigurate în nici un sistem de pensii (fie că vorbim de sistemul public sau de un sistem neintegrat acestuia, cum ar fi, de exemplu, cel al avocaților, notarilor, personalul clerical și cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, sistemul pensiilor militare de stat,) în limita a cinci ani anteriori datei încheierii contractului de asigurare. Perioadele anterioare neasigurate nu pot fi perioade în care persoana interesată era obligată să fie asigurată în sistemul public de pensii.

Pentru ce tipuri de pensii se va lua în calcul plata retroactivă a contribuției?

Perioadele pentru care se fac plăți retroactive sunt valorificate pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă, a pensiei anticipate, a pensiei anticipate parțiale și a pensiei de invaliditate. Mai precis, plata retroactivă a contribuției permite completarea stagiului de cotizare pentru obținerea acestor tipuri de pensii în sistemul public.

Cât timp am la dispoziție să plătesc retroactiv contribuția la pensii?

Persoanele interesate să facă plăți retroactive pentru contribuția la pensii au la dispoziție restul anului 2017 atât pentru a încheia contractul de asigurare cu casa teritorială de pensii, cât și pentru a achita suma stabilită prin acest document. Cu alte cuvinte, contractele se pot încheia doar între 27 octombrie 2016 și 31 decembrie 2017, iar în aceeași perioadă trebuie făcută/făcute plata/plățile retroactivă/retroactive. Începând cu data de 1 ianuarie 2018, plata retroactivă nu va mai fi posibilă.

Cum se face plata retroactivă a contribuției?

Plata retroactivă a contribuției la pensii poate fi făcută fie într-o singură tranșă, fie în mai multe tranșe lunare. Mai exact, achitarea eșalonată poate fi făcută în perioada 27 octombrie 2016-31 decembrie 2017 (respectiv 27 aprilie 2017-31 decembrie 2017). Plata se poate face, în numerar, prin mandat poștal sau prin orice alt mijloc de plată prevăzut de legislație, la casieria casei de pensii de la domiciliul persoanei interesate.

Acum s-a prelungit termenul de plată sau perioada în care se pot încheia contractele de asigurare?

Guvernul a prelungit cu peste opt luni atât perioada în care se pot încheia contractele de asigurare cu casele de pensii, cât și termenul final pentru plățile retroactive. Așadar, contractele cu casele de pensii se pot încheia până la 31 decembrie 2017 și tot până la acea dată se pot face și plățile retroactive.

La ce casă de pensii pot să mă duc pentru încheierea contractului de asigurare?

Contractul de asigurare se poate încheia cu casa de pensii de la domiciliul/reședința persoanei interesate. De exemplu, dacă persoana interesată stă în județul Prahova, aceasta trebuie să se adreseze casei locale de pensii din județ care este cea mai apropiată de domiciliul ei.

Pot încheia cu casa de pensii un singur contract sau mai multe?

În perioada stabilită de lege pentru încheierea contractelor de asigurare (27 octombrie 2016-31 decembrie 2017), persoanele interesate de plata retroactivă a contribuției pot încheia mai multe contracte de acest fel, pentru perioade diferite. Cerința de bază este aceea ca aceste perioade să nu depășească cinci ani anteriori datei încheierii contractului.

Pot să plătesc retroactiv pentru orice perioadă anterioară neasigurată?

Nu. Plata retroactivă pentru contribuția la pensii este valabilă pentru perioade anterioare neasigurate, însă numai în limita a cinci ani. Concret, plata se poate face pentru perioade cuprinse între data încheierii contractului de asigurare cu casa de pensii și ultimii cinci ani anteriori acestei date. De exemplu, o persoană care încheie în luna aprilie 2017 contractul de asigurare poate face plăți retroactive pentru perioada cuprinsă între aprilie 2012 și aprilie 2017. Perioadele pentru care se poate face plata retroactivă trebuie neapărat să fie neasigurate (adică să nu se fi plătit deja pentru ele contribuția la pensii sau în timpul lor persoana interesată să nu fi fost obligată la asigurarea în sistemul public de pensii).

Pot să fac plăți și pentru anii viitori?

În baza Legii nr. 186/2016 se pot face doar plăți retroactive pentru perioadele anterioare neasigurate, în limita a cel mult cinci ani.

Persoanele interesate să achite pentru viitor contribuția la pensii pot încheia oricând un alt tip de contract de asigurare cu casa teritorială de pensii. Orice persoană care nu obține venituri, dar care vrea să se asigure și să își completeze venitul asigurat, are posibilitatea de a plăti contribuția la pensii, potrivit Legii nr. 263/2010. Acest lucru se face în baza unui contract de asigurare socială încheiat cu casa teritorială de pensii din raza domiciliului.

Dacă aflu că pot plăti retroactiv pentru fix cinci ani, e obligatoriu să plătesc pentru fix cinci ani?

Nu. Fiecare persoană interesată poate plăti retroactiv pentru una sau mai multe perioade anterioare neasigurate, la alegere, în limita celor cinci ani. De exemplu, dacă o persoană vrea (și poate) să achite pentru o singură lună, atunci achită pentru o singură lună, iar dacă o altă persoană vrea (și poate) să achite pentru un an, atunci achită pentru un an.

Pot să plătesc retroactiv contribuția chiar dacă am ieșit la pensie?

Nu. Persoanele pensionate nu pot face plăți retroactive. Nici o persoană care are calitatea de pensionar în perioada de aplicare a Legii nr. 186/2016 nu are dreptul să încheie un contract de asigurare socială cu casa teritorială de pensii. Actul normativ în discuție a fost adoptat cu scopul de a permite persoanelor care nu au realizat stagiile de cotizare prevăzute de lege (și nu pot, astfel, să beneficieze de o categorie de pensie) să își poată completa acest stagiu.

Mai am doi ani până ating vârsta de pensionare. Pot plăti contribuția pentru acești doi ani astfel încât să ies de-acum la pensie?

Nu. Plata se face strict pentru perioade anterioare neasigurate. Ieșirea la pensie se poate face, conform Legii nr. 263/2010, doar atunci când sunt îndeplinite condițiile cumulative pentru obținerea unui tip de pensie (vârstă și stagiu de cotizare).

Am trecut de vârsta de pensionare, dar încă lucrez. Pot plăti retroactiv contribuția?

Da, este posibil. Totuși, trebuie precizat că, în acest caz, plățile se pot face doar pentru perioadele anterioare neasigurate de dinaintea îndeplinirii vârstei standard de pensionare. De exemplu, o persoană care a atins vârsta standard de pensionare în decembrie 2016 și încă lucrează poate face plăți pentru perioade anterioare neasigurate de dinainte de decembrie 2016.

Pot să plătesc retroactiv ca să mi se reducă vârsta de pensionare?

Nu. Plata retroactivă a contribuției la pensii este strict pentru completarea stagiului de cotizare (sau, în alte cuvinte, a vechimii în muncă). Stagiul de cotizare este necesar pentru a obține pensia pentru limită de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parțială și pensia de invaliditate, potrivit Legii nr. 263/2010. De exemplu, un bărbat născut în noiembrie 1970 poate obține pensia pentru limită de vârstă în noiembrie 2035, însă numai dacă are cel puțin 15 ani de stagiu de cotizare (adică 15 ani munciți legal). Vârsta standard de pensionare poate fi redusă, de exemplu, pentru persoanele care au lucrat în condiții deosebite.

Sunt în altă țară și aș vrea, totuși, să plătesc retroactiv contribuția la pensii. Pot să fac asta?

Da. Contractul de asigurare se poate încheia și de către o persoană mandatată (adică desemnată prin procură specială) de către persoana interesată de plata retroactivă a contribuției. În același timp, plata se poate face inclusiv prin virament într-un cont bancar indicat de casa teritorială de pensii. 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: