Noi in Spania
 
alexandriongroup

Vida laboral, pe înțelesul tuturor

zoom Vida laboral, pe înțelesul tuturor

20 decembrie 2017

Când primim vida laboral mulți dintre noi nu înțelegem tot ce scrie în acest document. Iată câteva clarificări:   

1. Vida laboral este un act oficial emis de Tesorería General de la Seguridad Social, organism din Seguridad Social în cadrul Ministerului Muncii și Securității Sociale. Raportul este gratuit. Nu aveți încredere dacă vi se cer bani pentru a realiza această formalitate!

2. Aici apar datele pe care le are Seguridad Social. În majoritatea cazurilor ce primiți este conform cu realitatea. Însă există situații când anumite date pot să nu fie înregistrate sau să fie eronate. În majoritatea cazurilor astfel de situații apar cu privire la servicii realizate acum mulți ani, când nu existau baze informatice. Dacă se detectează vreo greșeală, trebuie să se prezentați o reclamație și, în măsura posibilului, să oferiți informațiile pe care le aveți.  

3. Seguridad Social se structurează pe regimuri. Munca pentru un angajator este inclusă în régimen general. Dacă ați lucrat por cuenta ajena, în régimen del mar sau minería del carbón, de exemplu, acest lucru va figura în rubrica corespunzătoare.

4. La empresa y las situaciones asimiladas a la de alta. Aici apare conceptul prin care s-a cotizat la Seguridad Social. Poate să fie o firmă, identificată cu un cod (Código de Cuenta de Cotización). Dacă sunteți autónomo, aici va figura codul provinciei în care v-ați înscris la Seguridad Social. Pot apărea și alte situații numite asimiladas al alta în care ați cotizat. Este cazul ajutorului de șomaj (unde ați cotizat pe de o parte), vacanțele plătite și de care nu ați beneficiat, el convenio especial etc.   

5. Ziua în care a început situația și cea care are efecte. Data de alta este cea în care ați început să cotizați pentru o anumită situație; când ați fost angajat într-o firmă, de exemplu. În general, coincide cu fecha de efectos, însă uneori poate să varieze. Înscrierile la Seguridad Social trebuie să fie prealabile sau simultane cu momentul în care se produc. Dacă se prezintă ulterior se produc efecte (cu privire la generarea de drepturi în Seguridad Social) în momentul prezentării. Doar în anumite cazuri se poate rectifica data la care se produc efecte. 

6. Fecha de baja = sfârșitul contractului de muncă. Baja este data la care s-a terminat contractul de muncă sau apare o situație asimilată acesteia; nu o baja por enfermedad. Arată când se termină o situație și nu se mai cotizează pentru ea. Sunt până la șase zile drept termen pentru a se prezenta o baja care deja a avut loc. Dacă baja nu s-a produs, în acest spațiu apar niște linii discontinue, ce arată că situația nu s-a închis și continuă.    

7. Tipul de contract de muncă. C.T. este codul ce identifică tipul de contract de muncă pentru gestionarea de către Seguridad Social. Identifică un contract pe durată nedeterminată cu normă întreagă, de exemplu (cod 100), sau un contract cu normă parțială (cod 200).  

8. Dacă ați lucrat cu normă parțială… C.T.P. % identifică coeficientul de parțialitate cu privire la norma de muncă obișnuită într-o firmă sau reflectat într-un acord.

Dacă norma de muncă normală este de opt ore și dumneavoastră ați lucrat patru ore pe zi, va apărea un coeficient de 50%. Acest lucru este important când se calculează zilele totale muncite pentru că aici lucrătorul cotizează o zi pentru fiecare două muncite (sau proporțional cu ce corespunde parțialității sale).    

9. Grupele de cotizare. Există segmente sau categorii profesionale asociate muncilor. Columna G.C. le identifică, fiind între 01 și 11. 01 corespunde inginerilor și licențiaților; 10 este pentru peones, iar 11, pentru lucrătorii sub 18 ani.  

10. Sunt cu adevărat aceste zile? Suma tuturor situațiilor stabilește totalul zilelor cotizate la Seguridad Social de la intrarea în câmpul muncii până la data la care se emite raportul. Există posibilitatea să apară inadvertențe. În mod normal acest caz apare – pe lângă serviciul cu normă parțială deja menționat – dacă ați fost într-o situație de pluriempleo sau de pluriactividad. Pluriempleo este când lucrați în mai mult de o firmă în mod simultan. Se va lua în calcul doar o zi întreagă muncită, chiar dacă în aceeași zi ați lucrat în mai mult de un loc. Cu alte cuvinte, nu puteți cotiza două zile pentru fiecare zi lucrată, chiar dacă a fost în locuri diferite. Același lucru se întâmplă cu pluriactividad, care se referă la înscrierea simultană în două sau mai multe regimuri din Seguridad Social (por cuenta ajena în general și por cuenta propia în regimul pentru autónomos, de exemplu). 

 

 

   

 

 

 

   

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: