Noi in Spania
 

Unde reclamați o factură telefonică eronată?

zoom Unde reclamați o factură telefonică eronată?

11 ianuarie 2018

Într-o factură telefonică surprizele nu sunt aproape niciodată pozitive. Convorbiri pe care nu le-am efectuat, încasări nejustificate, taxe necunoscute sunt câteva dintre problemele cu care ne putem confrunta. Ce putem face? Mai întâi trebuie să vorbim cu operatorul. Este posibil ca încasările adiționale să se datoreze unei erori, a companiei de telefonie sau a consumatorului. Uneori apar contractări de servicii adiționale fără ca utilizatorul să fie pe deplin conștient de acestea, de aceea este necesar ca mai întâi să ne punem în contact cu compania de telefonie și să încercăm să rezolvăm conflictul amiabil. Nu este ușor, pentru că intră în joc birocrația, iar răspunsul companiei de telefonie se lasă așteptat. Surse din Confederația Spaniolă de Organizații ale Casnicelor, Consumatorilor și Utilizatorilor (Confederación Española de Organizaciones de Amas de Casa Consumidores y Usuarios – CEACCU) recomandă ca acest tip de reclamații să se facă în scris (scrisoare sau e-mail).

Chiar dacă nu se reușește obținerea unei soluții din partea companiei, este important să plătim factura în discuție. „Dacă nu o plătim, putem fi incluși pe lista de rău-platnici, în plus, reclamația se complică mult mai mult”, spune Cristina Maroto, membru al cabinetului juridic al Asociației Generale a Consumatorilor (ASGECO).

Dacă în termen de o lună nu a primit nici un răspuns din partea operatorului sau dacă nu este mulțumit de răspuns, utilizatorul poate alege alte căi de a reclama. În primul rând, trebuie să se adreseze Secretariatului de Stat pentru Telecomunicații (Secretaría de Estado de Telecomunicaciones). Dacă problema este relaționată cu convorbiri sau mesaje, vă puteți adresa și Comisiei de Supraveghere a Serviciilor de Tarifare Adițională (Comisión de Supervisión de los Servicios de Tarificación Adicional).

Calea judiciară este o altă posibilitate, pentru că pentru reclamații referitoare la sume sub 2.000 de euro nu este nevoie de un avocat sau de un procurador. De asemenea, consumatorul poate să prezinte o reclamație la Sistemul Arbitral de Consumo (Sistema Arbitral de Consumo). Acest tribunal rezolvă aproximativ 90% din reclamațiile făcute, ce se pot face completându-se un formular. Toate acestea nu înseamnă că arbitrajul îi va da întotdeauna dreptate consumatorului. „Trebuie să fim conștienți că în multe cazuri nu ni se va da dreptate, este complicat și pot exista clauze pe care nu le cunoaștem”, declară Cristina Maroto. 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: