Noi in Spania
 
alexandriongroup

Servicii electronice în sistemul special al lucrătorilor în case

zoom Servicii electronice în sistemul special al lucrătorilor în case

8 martie 2018

Lucrătorii în case pot să facă toate formalitățile din Sistema Especial para Empleados de Hogar fără să se mai deplaseze la o instituție.

Tesorería General de la Seguridad Social (TGSS) le oferă: 

- Servicii electronice intuitive și ușor de folosit, pentru o gestionare rapidă și simplă

- Disponibile 24 de ore din 24, în orice zi a anului

- Comunicări sigure și imediate

SERVICII

Înscrierea în Sistema Especial para Empleados de Hogar 

Prin acest serviciu se realizează înscrierea angajatului în Sistemul special al lucrătorilor în case. Trebuie să se ofere date despre angajator, angajatul în casă și relația de muncă.

Înscrierea angajatului trebuie să se facă înainte de începerea serviciului, cu maximum 60 de zile înainte.

Ieșirea din Sistemul special al lucrătorilor în case

În acest serviciu se realizează ieșirea angajatului din Sistemul special al lucrătorilor în case, comunicându-se terminarea relației de muncă. Ieșirea angajatului din sistem trebuie să se facă în cadrul celor trei zile naturale de după data terminării relației de muncă.

Eliminarea de altas/bajas prealabile ale lucrătorilor din Sistemul special al lucrătorilor în case

Acest serviciu adițional permite anularea înscrierilor și a ieșirilor anterioare din sistem, în cazurile în care angajatul nu își mai începe activitatea sau termină relația de muncă după data prevăzută inițial. Se poate realiza eliminarea înscrierilor sau a ieșirilor comunicate înainte de începerea sau terminarea relației de muncă.

Cum se intră?

Serviciile sunt disponibile pe Sede electrónica de la Seguridad Social (https://sede.seg-social.gob.es), pe itinerariile:

Inicio > Ciudadanos > Afiliación e Inscripción

Inicio > Empresas > Afiliación e Inscripción

Se poate intra cu certificat digital admis de Seguridad Social sau cu usuario + contraseña del sistema Cl@ve Permanente (clave.gob.es).

Cei autorizați RED pot să acceseze aceste servicii și prin sistemul RED al TGSS, cu condiția să aibă un Número de Afiliación (NAF) del empleador ori Código de Cuenta de Cotización corespunzător Sistemului special al lucrătorilor în case.

Cine poate să le folosească?

- Angajatorii care doresc să angajeze sau deja au angajat un lucrător care efectuează servicii plătite în locuința lor. Angajatorul este responsabil de formalitățile de înscriere și cotizare la Seguridad Social.  

- Angajații în case care lucrează mai puțin de 60 de ore pe lună pentru un angajator, cu condiția să fi stabilit că angajatul trebuie să facă formalitățile pentru înscrierea la Seguridad Social. În acest caz, angajatul își asumă și responsabilitatea virării cotizațiilor. 

Condiții obligatorii

Pentru a putea utiliza serviciile din Sistema Especial de Empleados de Hogar este nevoie să aveți:

- Código de Cuenta de Cotización (CCC) al angajatorului. CCC este numărul pe care îl dă TGSS pentru a putea înscrie un angajat. Se poate solicita prin intermediul sediului electronic, la serviciul Inscripción y asignación de CCC para empresario individual, urmând ruta: Inicio > Empresas > Afiliación e Inscripción

- Numărul de Seguridad Social al lucrătorului (NUSS – Número de Seguridad Social del trabajador), dat de TGSS fiecărui cetățean când începe prima muncă. Se poate obține prin Sede Electrónica, la serviciul Asignación de número de Seguridad Social, urmând itinerariul: Inicio > Ciudadanos > Afiliación e Inscripción

CCC și NUSS se solicită la toate înscrierile și scoaterile din sistem, fie că formalitățile sunt făcute de angajator, fie de angajat.

Mai multe informații se pot obține accesând https://sede.seg-social.gob.es, sunând la numărul de telefon 901 502 050 sau pe Twitter (@Info_TGSS).

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: