Noi in Spania
 
alexandriongroup

Cum puteți cotiza la Seguridad Social dacă sunteți aproape de pensie și ați fost concediat

zoom Cum puteți cotiza la Seguridad Social dacă sunteți aproape de pensie și ați fost concediat

5 aprilie 2018

Ce se întâmplă dacă un lucrător este pe ultima sută de metri până la pensie și își pierde serviciul? Primul lucru la care se gândește este cât de mult afectează acest lucru perioada de cotizare și, deci, pensia pe care o va primi. Dar în acest caz și în altele există posibilitatea ca lucrătorul să își plătească cotizațiile la Seguridad Social prin așa-numitele acorduri speciale (convenios especiales) și să își mențină astfel drepturile la pensie.  

Aceste acorduri nu sunt doar pentru a continua să cotizezi pentru a primi o pensie, ci acoperă și riscuri (contingencias) precum ajutoarele de invaliditate permanentă, moarte și supraviețuire și cele derivate dintr-o boală comună ori un accident care nu este de muncă. De aceea, cetățenii care au încheiat unul dintre aceste acorduri vor putea să primească, pe lângă pensión de jubilación, o pensie de văduvie sau cele care se dau pentru o boală.    

Pentru a putea încheia un acord special există o condiție comună pentru toți posibilii beneficiari: să aibă acoperită o perioadă minimă de cotizare de trei ani (1.080 zile) în cei 12 ani anteriori ieșirii (baja) din sistemul de Seguridad Social, deși există unele excepții, de exemplu, în cazul unor ERE (expedientes de regulación de empleo). Și nu pot să încheie un acord special cât timp primesc ajutorul contributiv de șomaj. 

În prezent sunt 41 de tipuri de acorduri speciale, pentru tot atâtea situații. Între acestea, cele mai comune sunt convenio ordinario, pentru lucrătorii care își pierd serviciul în ultimii ani de dinaintea pensiei; acordul pe care îl încheie beneficiarii subsidiului de șomaj; cel pentru participanții la programe de formare; acordul încheiat de cuidadores no profesionales ori de cei care provin dintr-un ERE  și au peste 55 de ani.  

Cât trebuie să plătească lucrătorul care încheie un astfel de acord?

Poate să aleagă între patru baze de cotizare: baza maximă a grupului de cotizare ce corespunde categoriei profesionale în care este înscris, cu condiția să fi cotizat în funcție de aceasta cel puțin 24 de luni în ultimii cinci ani; baza maximă în funcție de care a cotizat lucrătorul în ultimele 12 luni; baza minimă în vigoare în Régimen Especial de Trabajadores Autónomos (RETA) sau oricare altă bază cuprinsă între cele trei anterioare.

Bazei de cotizare pe care o alege lucrătorul i se va aplica lunar categoria unică de cotizare valabilă (por contingencias comunes) în momentul solicitării acordului. În 2018 acest tip de cotizare este de 28,30%.  

Iar după calcularea acestei categorii în funcție de baza aleasă rezultatul va fi înmulțit cu un coeficient, în funcție de nivelul de protecție ales în acord. În general, pentru acordurile obișnuite cu toate contingencias încheiate după 1 ianuarie 1998, coeficientul multiplicator va fi 0,93.

Un exemplu: Conform acestor calcule, un lucrător care a cotizat în funcție de baza maximă, a fost concediat la vârsta de 55 de ani și termină de încasat șomajul la 57 de ani, poate să solicite semnarea unui acord obișnuit (convenio ordinario). Dacă alege să mențină baza maximă de cotizare (3.751,20 euro pe lună în 2018), se folosește categoria   28,30%, rezultând 1.061,5 euro. Această sumă se înmulțește cu coeficientul 0,94, urmând să rezulte 998 euro, care ar fi suma pe care ar trebui să o vireze lunar acest lucrător dacă vrea să continue să cotizeze în funcție de baza maximă pe cont propriu până se pensionează. Dacă se va pensiona la 65 de ani, ar trebui să plătească la Seguridad Social un total de 95.808 de euro de-a lungul a opt ani pentru a putea încasa pensia maximă.

Cum se solicită unul dintre aceste acorduri și cum se plătește impozit

Cu caracter general, acordul special se poate solicita și încheia oricând după încheierea relației de muncă sau încheierea activității.

Însă în cazul particular al acordurilor speciale care se înscriu pentru completarea cotizațiilor subsidiului pentru persoanele peste 55 de ani și pentru cei care primesc ajutor contributiv de șomaj există un termen specific pentru a le putea solicita: un an de la terminarea ajutorului contributiv de șomaj.    

Cotizațiile în cadrul acordului special sunt cheltuieli ce se pot deduce fiscal în IRPF, iar uneori se pot deduce și pentru calcularea veniturilor unității familiale atunci când se solicită un subsidiu. Cu toate că, în iunie 2013 Servicio Público de Empleo (SEPE), care întotdeauna admitea să se scadă aceste contribuții, și-a schimbat criteriul din cauza unei sentințe a Tribunalului Suprem și a unei dispoziții interne pentru aplicarea sentinței judecătorești menționate. De aceea în prezent nu se admite scăderea cotizațiilor din cadrul unuia dintre aceste acorduri dacă lucrătorul s-a înscris în mod voluntar. Însă se permite scăderea în cazurile în care cotizațiile nu sunt voluntare, ci au naturaleza prestacional. Cu alte cuvinte, atunci când lucrătorul le primește, de exemplu, ca urmare a unui acord prealabil cu firma pentru a-și putea obține pe viitor pensia (pensión de jubilación).

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: