Noi in Spania
 
alexandriongroup

Pensia este un drept câștigat, neinfluențat de cetățenia beneficiarului

zoom Pensia este un drept câștigat, neinfluențat de cetățenia beneficiarului

2 august 2018

„Bună ziua, Noi în Spania! Vă rog să mă lămuriți în următoarea chestiune: am depus actele pentru obținerea naționalității spaniole, și mi s-a spus că va trebui să renunț la cetățenia română. Eu sunt pensionar în România, în cazul în care renunț la cetățenia română, mai primesc pensia din România?”, ne-a întrebat un cititor, domnul Vasile Nedelcu.

Am contactat-o din nou pe consiliera Cristina Florea, atașat pe Probleme de muncă și sociale la Ambasada României de la Madrid, care ne-a răspuns că:

„Pensia este un drept câștigat, pentru care s-a cotizat la sistemul de securitate socială al statului care o plătește, indiferent de cetățenia beneficiarului.

Așa cum un cetățean român care a lucrat și a cotizat în Spania are dreptul la plata pensiei corespunzătoare de către statul spaniol, așa și un cetățean spaniol care a lucrat și cotizat în România are dreptul să primească pensia corespunzătoare de la statul român.

Ca atare, schimbarea cetățeniei nu determină pierderea drepturilor de pensie.

Suma cuvenită se poate depune lunar într-un cont din România, sau, la cerere, se poate transfera lunar într-un cont din Spania, comunicat Casei de Pensii Teritoriale, la valoarea euro-leu din luna respectivă,  cu suportarea de către beneficiar a taxelor de schimb valutar și de transfer”.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: