Noi in Spania
 
alexandriongroup

SOLVIT vă oferă soluții la probleme legate de drepturile dvs. europene

zoom SOLVIT vă oferă soluții la probleme legate de drepturile dvs. europene

6 septembrie 2018

Aplicarea unor norme sau decizii injuste și impunerea unor formalități administrative discriminatorii pot complica lucrurile dacă doriți să locuiți, să lucrați sau să desfășurați o activitate comercială în altă țară din UE.

Sunteți cetățean al UE sau întreprindere cu sediul în UE și vă confruntați cu obstacole în alt stat membru, cauzate de faptul că o autoritate publică nu se conformează legislației europene? Apelați la SOLVIT.

SOLVIT le reamintește autorităților în cauză care sunt drepturile dumneavoastră în UE și colaborează cu acestea pentru a rezolva problema.

CE ESTE SOLVIT?

SOLVIT este un serviciu oferit de administrația națională a fiecărei țări din UE, precum și de cele din Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Serviciul este gratuit.

Acesta operează în principal pe internet. Deși există un centru SOLVIT în fiecare țară, cea mai bună modalitate de a-l contacta este prin intermediul site-ului http://ec.europa.eu/solvit.

SOLVIT își propune să soluționeze cazul dvs. în termen de 10 săptămâni de la data la care acesta a fost acceptat de centrul SOLVIT din țara în care a apărut problema.

CÂND POATE INTERVENI SOLVIT?

SOLVIT vă poate ajuta în cazul în care:

- drepturile dvs. de cetățean european sau de întreprindere cu sediul în UE nu sunt respectate de autoritățile publice din altă țară a UE și

- nu ați deschis (încă) o acțiune în instanță (puteți fi ajutat în schimb dacă ați deschis un apel în contencios administrativ).

Înaintarea cazului către SOLVIT nu suspendă termenele-limită formale sau administrative prevăzute de legislația națională.

Problemele tipice pe care SOLVIT le poate soluționa sunt legate de: recunoașterea calificărilor profesionale; vize și drepturi de ședere; comerț și servicii (întreprinderi);

autovehicule și permise de conducere; prestații familiale; drepturi de pensie; munca în altă țară; prestații de șomaj; asigurări de sănătate; accesul la educație; circulația transfrontalieră a capitalurilor și a plăților; rambursările de TVA.

SOLVIT nu vă poate ajuta dacă firma dvs. are probleme cu o altă firmă; aveți o problemă în calitate de consumator; încercați să obțineți despăgubiri pentru eventuale daune suferite; ați introdus o acțiune în instanță (din cauza naturii sale informale, SOLVIT nu poate acționa în paralel cu procedurile formale sau judiciare).

CUM FUNCȚIONEAZĂ SOLVIT

Cazul dumneavoastră va fi tratat de două centre SOLVIT:

- centrul SOLVIT din țara dvs. – centrul de origine

- centrul SOLVIT din țara în care s-a ivit problema – centrul responsabil.

Din momentul în care v-ați prezentat cazul, centrul de origine vă va contacta în termen de o săptămână și, dacă este necesar, vă va solicita informații suplimentare; va verifica dacă problema dumneavoastră este sau nu de competența SOLVIT; va pregăti dosarul și îl va transmite centrului SOLVIT responsabil.

Centrul SOLVIT din țara de origine vă va ține la curent cu evoluția cazului dumneavoastră. Dacă doriți să întrebați cum decurg lucrurile, puteți contacta acest centru în orice moment.

Odată ce a primit cazul dvs. de la centrul SOLVIT din țara de origine, centrul SOLVIT responsabil va confirma în termen de o săptămână dacă poate sau nu să accepte cazul; va încerca să găsească o soluție la problema dvs. împreună cu autoritatea responsabilă.

SOLVIT își propune să soluționeze fiecare caz în termen de 10 săptămâni de la data acceptării acestuia de către centrul SOLVIT responsabil.

EXEMPLE DE PROBLEME SOLUȚIONATE

SOLVIT vă poate ajuta să vă exercitați drepturile garantate de UE atunci când lucrați, locuiți sau desfășurați activități comerciale în altă țară din UE.

Iată câteva exemple de probleme soluționate cu ajutorul SOLVIT:

Recunoașterea calificărilor profesionale:

* Datorită SOLVIT, João poate lucra în Spania – SOLVIT l-a ajutat pe João, din Portugalia, să obțină recunoașterea diplomei sale de inginer în Spania.

Având în vedere că cele două țări sunt state membre ale UE, João are dreptul să lucreze în Spania, odată ce îi sunt recunoscute calificările. Însă înainte de intervenția SOLVIT, procedura de recunoaștere dura prea mult, iar João pierduse deja câteva oferte de muncă.

Prestații familiale:

* O familie slovacă primește alocația pentru copii în Islanda – Un cetățean slovac care locuia și lucra în Islanda a solicitat prestații familiale în această țară. Cererea sa nu a primit răspuns. S-a întors apoi în Slovacia, unde a depus o cerere de alocație pentru copii.

Autoritățile slovace au refuzat să plătească alocația aferentă perioadei în care a lucrat în Islanda. SOLVIT a descoperit că autoritățile islandeze nu răspunseseră pentru că dosarul nu conținea toate documentele necesare. La puțin timp după ce a trimis documentele respective, familia a primit prestațiile familiale cuvenite din partea autorităților islandeze.

Caz soluționat în 12 săptămâni.

Drepturi de pensie:

* Un cetățean maghiar beneficiază de drepturile de pensie acumulate în două țări – Un cetățean maghiar lucrase timp de 20 ani în România și 18 ani în Ungaria. Când s-a apropiat de vârsta de pensionare, el a depus o cerere de pensionare în Ungaria.

Autoritățile maghiare le-au solicitat omologilor români să calculeze drepturile de pensie care i se cuveneau pentru anii lucrați acolo. În ciuda solicitărilor repetate, autoritățile române nu au răspuns timp de aproape un an.

Datorită intervenției centrului SOLVIT România, Casa Națională de Pensii din România a trimis autorităților maghiare decizia de pensionare. Cetățeanul maghiar își primește acum pensiile cuvenite.

Caz soluționat în 2 săptămâni.

Prestații de șomaj:

* Un cetățean polonez primește prestațiile de șomaj restante – O cetățeană poloneză lucrase în Regatul Unit timp de 7 ani. Când a rămas fără loc de muncă, a solicitat o indemnizație de șomaj. La scurt timp, a hotărât să se mute în Cipru împreună cu soțul cipriot și copilul lor. După sosirea în Cipru, femeia s-a înregistrat la Ministerul Muncii și Asigurării Sociale și și-a găsit un loc de muncă acolo. A primit indemnizație de șomaj din Regatul Unit timp de doar 3 săptămâni, dar avea dreptul la o perioadă mai îndelungată.

După intervenția SOLVIT, i-a fost recunoscut dreptul la mai multe prestații de șomaj și i-au fost plătite indemnizațiile restante.

Caz soluționat în 2 săptămâni.

Autovehiculele și permisele de conducere:

* Un șofer spaniol de camion își preschimbă documentele belgiene în documente spaniole – Un cetățean spaniol care trăia în Belgia dorea să lucreze în Spania ca transportator de marfă. Pentru aceasta trebuia să își preschimbe certificatul de competență profesională și permisul de conducere, ambele eliberate în Belgia.

A întâmpinat însă numeroase dificultăți și a petrecut peste 8 luni încercând să-și pună în ordine toată documentația.

Acest lucru îi punea în pericol șansele de a găsi un loc de muncă.

După intervenția SOLVIT, a obținut documentele necesare.

Caz soluționat în 2 săptămâni.

* Un șofer de camion de origine belgiană obține un permis de conducere fără restricții în Spania – Când un șofer de camion de origine belgiană care locuia în Spania și-a înlocuit permisul de conducere belgian cu unul spaniol, a constatat cu surprindere că permisul nou îi interzicea timp de un an să conducă pe distanțe mai mari de 50 km.

Datorită intervenției SOLVIT, autoritățile spaniole au realizat că făcuseră o eroare și i-au eliminat restricția din permis.

Caz soluționat în 8 săptămâni. 

Bunuri și servicii:

* Condiții echitabile pentru toate firmele de rafting care operează în Slovenia – Câteva firme de rafting din Ungaria și Slovacia au semnalat că firmele slovene beneficiau de permis de acces la un anumit râu din Slovenia la un preț redus și pe durată mai lungă. Pe lângă faptul că societățile străine trebuiau să plătească mai mult, ele nu puteau obține decât permise de acces cu durata de o zi.

Datorită intervenției SOLVIT, normele discriminatorii au fost modificate, iar firmele străine își pot desfășura acum activitatea pe râurile slovene în aceleași condiții ca firmele locale.

Rezolvarea acestei probleme a durat mai mult, deoarece a fost necesară o modificare a normelor aplicabile.

Caz soluționat în 10 luni.

Impozitare:

* O întreprindere franceză obține rambursarea TVA-ului din Germania – O societate franceză a solicitat autorităților germane o rambursare de TVA, însă nu a primit nici un răspuns timp de 10 luni.

Datorită intervenției SOLVIT, procedura s-a accelerat, iar compania a primit suma pe care o solicitase.

Caz soluționat în 6 săptămâni.

Vize și drepturi de ședere:

* Un francez înscris la o școală de pilotaj din Belgia poate obține dreptul de ședere în această țară – Un tânăr francez urma cursurile unei școli belgiene de pilotaj, însă autoritățile belgiene nu-i permiteau să se înregistreze ca student, pe motiv că școala era particulară și nu era recunoscută de către autoritățile regionale belgiene. Totuși, Ministerul Transporturilor din Belgia recunoaște certificatele eliberate de școala respectivă.

SOLVIT a reușit să convingă autoritățile belgiene că, în baza legislației UE, cetățenii francezi au dreptul să se înregistreze în Belgia ca studenți sau elevi.

Caz soluționat în 8 săptămâni.

Mai multe informații, pe http://ec.europa.eu/solvit.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: