Noi in Spania
 
alexandriongroup

Compromiso de actividad, una dintre obligațiile șomerilor

zoom Compromiso de actividad, una dintre obligațiile șomerilor

6 septembrie 2018

La solicitarea ajutorului de șomaj sau a unui subsidiu, șomerii își asumă și câteva obligații, a căror încălcare aduce sancțiuni.    

Când semnează o cerere de ajutor, șomerul trebuie să citească și textul scris cu litere mici pe spatele acesteia. Aici se vorbește, între altele, de compromiso de actividad, care îl obligă să își caute activ de muncă; să participe activ la acțiunile de informare, formare, munci de colaborare socială; să își reînnoiască cererea (Renovar la demanda – sellar el paro) în forma și la datele stabilite; să se prezinte la SEPE când este chemat. Pe spatele cererii nu sunt menționate toate obligațiile șomerului, considerându-se că acesta va citi și alte documente, unde, de exemplu, se dau detalii despre ce trebuie să facă dacă trebuie să plece în străinătate pentru o anumită perioadă.     

Beneficiarii unui ajutor/subsidiu de șomaj trebuie să dovedească Serviciului Public Statal pentru Muncă, atunci când i se solicită, că și-au căutat de muncă. 

Cum puteți dovedi că vă căutați de muncă

Trimiterea sau prezentarea CV-ului: Se poate prezenta orice document ce dovedește trimiterea CV-ului, fiind valabilă atât prezentarea de curriculum vitae ștampilate de firma inclusă în formular, cât și prezentarea capturii ecranului calculatorului când se trimite CV-ul pe internet.

Realizarea de interviuri de muncă: Se prezintă orice document ce poate dovedi că v-ați prezentat la un interviu de muncă. CV-ul trebuie să fie ștampilat de firma unde s-a realizat interviul de muncă sau identificarea (nume și funcție) responsabilului firmei ce a organizat proba.

Înscrierea în agenții de căutare a unui loc de muncă sau în firme de muncă temporară (empresas de trabajo temporal – ETT) autorizate: Se prezintă orice document ce dovedește înscrierea în baza de date a unei agenții de căutare a unui post de muncă autorizată sau a unei ETT. Pe document trebuie să figureze numele agenției, numărul autorizației, numele solicitantului cu DNI/NIE ori CV-ul ștampilat de aceasta, cu data la care a avut loc înscrierea.

Înregistrarea ca solicitant al unui loc de muncă pe paginile pentru muncă (portales de empleo) private sau serviciile publice pentru muncă: Pe lângă orice dovadă scrisă a înscrierii, se poate prezenta o captură a ecranului doveditoare a înregistrării pe o anumită pagină, prezentarea răspunsului paginii respective, în care se menționează că solicitantul a fost înscris, apărând și data la care a avut loc înregistrarea.

Trebuie avut în vedere faptul că între paginile pentru muncă private trebuie să se includă toate cele care sunt pe lângă cele existente în cadrul serviciilor publice pentru muncă: de exemplu, universități, organisme locale, Camere de Comerț etc.

Prezentarea la oferte de muncă: Se poate arăta orice document doveditor, fiind valabil, în orice caz, certificatul în care se specifică acțiunile realizate și data la care au avut loc, sau consultarea acestora prin Sistemul de Informare al Serviciilor Publice pentru Muncă (Sistema de Información de los Servicios Públicos de Empleo) ori in situ cu solicitantul.

În acest caz sunt valabile și ofertele de muncă la care solicitantul s-a prezentat după ce a fost trimis de o agenție ce intermediază locuri de muncă, autorizată. Agenția poate certifica prezentarea solicitantului la oferta de muncă.

Dacă nu se poate dovedi astfel, se poate prezenta declarația responsabilului, indicându-se numele firmei, numărul de telefon, data la care s-a făcut interviul/prezentarea la oferta de muncă și adresa sau e-mail-ul firmei.  

Orice alte acțiuni oferite de Serviciile Publice pentru Muncă: Se prezintă orice document ce dovedește prezentarea, fiind valabil, în orice caz, certificatul în care se specifică acțiunile realizate și data la care s-au făcut, ori consultarea acestora in situ cu solicitantul.

Se poate prezenta orice document doveditor al acțiunilor realizate pentru demararea unui proiect de muncă pe cont propriu.

Dacă nu se pot dovedi aceste acțiuni, solicitantul poate face o declarație în care informează că și-a căutat de muncă, menționându-se date doveditoare.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: