Noi in Spania
 
alexandriongroup

Vreți să împărțiți o locuință? Garanția, contractul și tot ce trebuie avut în vedere

zoom Vreți să împărțiți o locuință? Garanția, contractul și tot ce trebuie avut în vedere

4 octombrie 2018

Căutați colegi de apartament? Să împarți locuința nu este ușor. De aceea este mai bine să evităm ca aspectele legate de bani să ne facă viața și mai dificilă. Dacă doriți să închiriați un apartament împreună cu mai multe persoane sau vreți să locuiți cu cineva care deja a închiriat o casă, este important să fiți pregătit din punct de vedere economic și să știți să vă gestionați banii. Astfel veți evita neplăceri și conflicte, ba chiar veți putea să vă economisiți câțiva euro atunci când veți face declarația pe venit.   

O garanție

Să demonstrați solvența când împărțiți locuința este fundamental, atrage atenția Antonio Gallardo, expert financiar în iAhorro. „Dacă într-o locuință deja este un chiriaș care caută un coleg, este logic ca acesta să rețină o garanție care, cel puțin, să îi permită să depășească o posibilă primă neplată”, spune. 

În cazul în care este vorba de proprietarul imobilului, este obligatoriu să i se dea o garanție, echivalentul unei luni de chirie. Însă „proprietarul nu va putea cere sume mai mari”, subliniază Rebeca Vázquez, expert fiscal.   

Proprietarul apartamentului este obligat să păstreze garanția într-un cont bancar, în general, în următoarele 30 de zile de la semnarea contractului, deși normativele la nivel de comunitate autonomă pot stabili termene diferite. Iar „chiriașilor trebuie să li se înmâneze o copie care demonstrează depunerea garanției în cont”, spune Vázquez.

Contractul de închiriere   

Este foarte important ca în contractul de închiriere să figureze toți chiriașii, nu doar unul dintre ei. Doar astfel toți vor putea să beneficieze de deducerile fiscale prevăzute de lege.

Din 2008, la prezentarea declarației pe venit contribuabilii și-au putut deduce un procent din chiria pe care au plătit-o pe durata anului fiscal anterior pentru locuința curentă. Din 2015 această deducere a fost scoasă, dar s-a stabilit un regim tranzitoriu ce le permite cetățenilor să beneficieze de ea dacă îndeplinesc două condiții: „Prima: contribuabilul trebuie să fi semnat un contract de închiriere pentru locuința curentă înainte de 1 ianuarie 2015”, informează Vázquez. „A doua: trebuie să fi avut înainte dreptul la deducerea pentru chirie, pe care a plătit-o înainte de data menționată”, adaugă.

Deducerea este de 10,05% din suma plătită în perioada avută în vedere pentru impozit, cu condiția ca baza impozabilă să fie mai mică de 24.107,20 euro pe an. Baza maximă a deducerii este de 9.040 euro pe an dacă baza impozabilă este sub 17.707 euro, și de 9.040 euro minus diferența între baza impozabilă și 17.707 euro, înmulțită cu 1,4, dacă este mai mare.

„Este vorba de o deducere ce afectează doar plata integrală la nivel statal”, explică Vázquez. „Unele comunități autonome au aprobat deduceri proprii similare și compatibile cu această deducere generală, care, în general, sunt relaționate cu închirierea de locuințe de către tineri”, adaugă.      

În 2016, contribuabilii sub vârsta de 35 de ani din Andalucía sau Madrid, între alții, ori de 32 ani sau văduvi peste 65 de ani ori, în Cataluña, persoane în șomaj timp de 183 de zile sau mai mult, au avut dreptul să li se aplice o deducere ce a variat între 5% și 20%, fiind vorba de sume între 300 și 840 de euro.     

Fiți atent la ITP

Un impozit despre care majoritatea chiriașilor nu știu, după cum atrage atenția Vázquez, este Impuesto sobre Transmisiones Patrimoniales Onerosas (ITP). Chiriașul unei locuințe va plăti acest impozit în funcție de scala stabilită de comunitatea autonomă unde este locuința sau, dacă Administrația încă nu l-a aprobat, conform Decretului Regal 1/1993.  

Pentru stabilirea bazei impozabile, în general se are în vedere suma totală ce s-a plătit pe toată durata contractului. Dacă nu se menționează durata, se vor lua în calcul șase ani.

Aveți grijă la cheltuielile proprii și la cele în comun   

Când ne organizăm economia într-un apartament pe care îl împărțim trebuie să avem în vedere faptul că avem două grupuri de cheltuieli, atrage atenția Gallardo. Pe de o parte, cele în comun, precum chiria, factura pentru energie electrică, internet. Pe de alta, cele proprii. De aceea este obligatoriu „un control exact al cheltuielilor comune”. 

În opinia acestui expert, o idee bună ar fi să se deschidă un cont bancar în comun, pe care să îl semneze toți chiriașii și de unde să se gestioneze cheltuielile comune.

Însă Gallardo atrage atenția că, atunci când apar neplăți ale facturilor, „responsabilitatea financiară cade asupra unei singure persoane, titularul contractului pentru un anumit serviciu”.  

 

 

 

 

                      

   

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: