Noi in Spania
 
alexandriongroup

Exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Parlamentul European

zoom Exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Parlamentul European

7 martie 2019

În perioada 23-26 mai 2019, cetățenii din statele membre UE vor alege, prin vot direct, noul Parlament European. Potrivit HG nr. 80/2019, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European se vor desfășura duminică, 26 mai 2019, informează Ministerul român al Afacerilor Externe. Aceasta este a patra oară, de la aderarea României la Uniunea Europeană, când sunt organizate în România alegeri pentru Parlamentul European (scrutinele anterioare au avut loc în noiembrie 2007, iunie 2009 și mai 2014).

- Fiecare alegător are dreptul la un singur vot. Votul este universal, secret, direct, egal și liber exprimat.

- La alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai 2019, potrivit prevederilor legale aplicabile, nu se votează prin corespondență. De asemenea, legislația în vigoare nu prevede necesitatea înscrierii cetățenilor români în Registrul electoral cu adresa de reședință sau domiciliu din străinătate.

- Au drept de vot cetățenii români care au împlinit 18 ani, până inclusiv în ziua alegerilor. Nu au drept de vot alienații mintali puși sub interdicție printr-o hotărâre judecătorească definitivă și nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

- Au drept de vot și cetățenii comunitari (din alt stat membru UE) care s-au înscris în listele speciale pentru a vota reprezentanții României în Parlamentul European. Lista acestora este comunicată de Autoritatea Electorală Permanentă cel mai târziu cu 5 zile înaintea datei alegerilor.

- Nu pot vota pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European cetățenii români care sunt înscriși în listele electorale ale altor state membre. Aceștia pot vota doar listele/candidații din statul respectiv.

Ministerul român al Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care si-au stabilit reședința sau domiciliul în străinătate să verifice în timp util dacă sunt înscriși în listele electorale ale altui stat membru UE și să se intereseze la autoritățile respective unde și cum pot vota pentru Parlamentul European!

- Cetățenii români aflați în străinătate (cu domiciliul în străinătate, cu reședința în străinătate sau aflați ocazional în străinătate) pot vota la orice secție organizată în străinătate, pe baza unui document de identitate românesc valabil. Documentele pe baza cărora se poate vota în străinătate sunt: pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu temporar, cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea electronică de identitate, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar;.

- Nu se poate vota cu titlul de călătorie.

- Se recomandă cetățenilor români care doresc să-și exercite dreptul de vot să verifice din timp valabilitatea actelor de identitate românești și să facă demersurile necesare pentru înlocuirea sau reînnoirea acestora;

- Cetățenii români care votează la secțiile organizate în străinătate vor fi înscriși în listele electorale suplimentare.

- Secțiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7.00-21.00, ora locală.

- Lista secțiilor de votare din străinătate urmează să fie stabilită prin Ordin al ministrului afacerilor externe în termenul prevăzut de lege (data limită 27 aprilie 2019).

De ce ar trebui să votezi

Participarea la vot la alegerile europene înseamnă să-ți exprimi punctul de vedere cu privire la direcția pe care UE trebuie să o urmeze în următorii cinci ani în materie de comerț internațional, securitate, protecția consumatorilor, combaterea schimbărilor climatice și creșterea economică. Eurodeputații nu influențează doar procesul legislativ, dar urmăresc și activitatea altor instituții europene.

Ca la orice scrutin, votul la alegerile europene înseamnă alegerea unui viitor mai bun.  

Votul tău influențează modul în care Parlamentul European va decide cu privire la chestiunile care îți afectează viața de zi cu zi.

Parlamentul European ia decizii importante: cum să susținem creșterea economică, cum să reducem consumul de energie, cum să ne asigurăm că alimentele pe care le consumăm sunt sigure. Prin votul tău hotărăști cine ia aceste decizii și ce înseamnă ele pentru soarta lumii în care vrei să trăiești. Dacă nu votezi, nu ai nici un cuvânt de spus.

Votul tău îi conferă Uniunii Europene puterea de a te proteja și de a-ți proteja familia.

Lumea noastră se confruntă cu numeroase provocări, de la migrație la schimbările climatice. Abordându-le împreună, vom găsi cu mult mai ușor soluții. De exemplu, Uniunea noastră este în avangarda inovării și a investițiilor de care avem nevoie pentru a face față schimbărilor climatice. Și se luptă pentru a ne proteja modul de viață și viața noastră privată. Votul tău este cel care îi dă puterea de a face acest lucru.

Votul tău apără democrația.

Vedem peste tot cum „adevăruri” pe care nimeni nu le pune în discuție pot transforma cu ușurință diversitatea în diviziune. Vedem peste tot cât de fragilă poate fi democrația. Uniunea noastră se bazează pe respectul tuturor pentru drepturile fundamentale și pentru principiile democratice. Votând, susții aceste drepturi, pentru tine și pentru ceilalți.

Citizens’ App, informații despre Europa la îndemână

Aplicația „Citizens’ App”, concepută de Parlamentul European, îi ajută pe cetăţeni să descopere ce a realizat, ce face în prezent şi ce planuri de viitor are UE, ne oferă informații referitoare la impactul Uniunii Europene asupra mai multor aspecte ale vieții noastre.

Ești fermier? Faci sport în aer liber? Vrei să te implici în activități de voluntariat? Această aplicație îți arată cum fac normele UE lucrurile mai ușoare.

O altă secțiune se concentrează asupra a ceea ce face UE în regiunile din Europa. Indiferent de locul din care provii, poți să descoperi proiecte susținute de UE care au ca obiectiv principal îmbunătățirea calității vieții.

De asemenea, aplicația este orientată spre viitor și conține lucrări de cercetare pe teme precum schimbările climatice, securitatea cibernetică și afacerile externe, care explică tendințele care vor contribui la transformarea societății în următorii ani.

Deoarece acțiunile noastre pot influența viitorul UE, aplicația te ajută să găsești inițiative în apropierea ta care pot fi de interes pentru tine și te va ține la curent cu progresul acestora. Îți poți crea o listă de preferințe și poți distribui evenimente către prietenii tăi. Totodată, prin această aplicație poți evalua evenimentele respective. Implică-te, întâlnește oameni care au aceleași pasiuni ca ale tale și contribuie la construirea unei Europe mai bune!

Aplicația este disponibilă în toate cele 24 de limbi oficiale ale UE. Aplicația se descarcă gratuit din Apple App store și Google Play.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: