Noi in Spania
 
alexandriongroup

Sfaturi ale funcționarilor de la Fisc pentru campania de declarare a veniturilor

zoom Sfaturi ale funcționarilor de la Fisc pentru campania de declarare a veniturilor

4 aprilie 2019

Campania de declarare a venirilor din 2018 a început pe 2 aprilie, cu câteva noutăți importante față de declarația IRPF (Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas) din anii anteriori.

Tehnicienii din Ministerul de Finanțe (Gestha) ne sfătuiesc să verificăm atent ciorna (borrador) pe care ni-l furnizează Fiscul pentru a beneficia de toate deducerile și noutățile fiscale. Ne amintesc că de anul acesta nu se mai prezintă declarația pe venit pe suport de hârtie, putându-se prezenta prin aplicația de pe telefonul mobil, pe internet, telefonic sau la sucursalele pe care le are Agencia Tributaria.  

Circa 20 de milioane de contribuabili își vor prezenta declarația pe venit în această campanie, ce se va încheia pe 1 iulie. Tehnicienii de la Fisc estimează că 70% dintre declarații vor avea rezultat „a devolver”.

Aceștia ne oferă câteva sfaturi despre cum să abordăm impozitul pe venit:   

Pentru prima dată, în această campanie prestațiile pentru maternitate și paternitate sunt scutite de IRPF, după ce Tribunalul Suprem a dat această sentință în octombrie 2018. Deși în ciorna realizată de Agencia Tributaria ar trebui să apară scutite de impozit, inspectorii din Gestha ne recomandă să verificăm.     

Funcționarii ne amintesc și că în anul fiscal 2018 limitele scutite de impozit în ceea ce privește bursele publice, organismele fără scop lucrativ și fundaciones bancarias para estudios reglados urcă de la 3.000 de euro la 6.000 pentru al doilea ciclu universitar și de la 18.000 de euro la 21.000 de euro pentru al treilea ciclu.  

În ceea ce privește premiile la loterii și pariuri, scutirea până la 2.500 de euro a crescut până la 10.000 de euro în cazul celor acordate începând cu 5 iulie 2018. Suma ce depășește cuantumul menționat este impozitată cu 20% (câștigătorul primește premiul cu reținerea deja aplicată).

În plus, din ianuarie 2018 cuantumul din bonuri sau cecuri pentru hrană este scutit de impozit până la 11 euro pe zi, față de 9, cât era anterior.

Imobile închiriate. Gestha amintește că imobilele din mediul urban, cu excepția locuinței curente și a suprafețelor neconstruite, generează un venit impozabil de 2% din valoarea lor cadastrală sau de 1,1% dacă aceasta nu a fost revizuită în ultimii zece ani.    

Câștiguri patrimoniale. Tehnicienii din Hacienda amintesc că ajutoarele din Planul PIVE pentru cumpărarea de autovehicule sau ajutoarele pentru cumpărarea ori renovarea locuinței sunt considerate câștiguri patrimoniale care, deși, în general, sunt deja incluse în borrador, trebuie verificate pentru a ne asigura că sunt reflectate corect.

Din 2018, subliniază  inspectorii din Gestha, ajutoarele publice „sunt incluse în limita totală de 1.000 de euro pe an ce determină obligația de a declara IRPF, alături de veniturile imobiliare impozitate, veniturile integrale din capitalul mobiliar nesupuse impozitării derivate din Letras del Tesoro și subvențiile pentru achiziționarea de locuințe cu protecție socială sau de precio tasado”. 

Schimbări ale situației familiale. Schimbările situației familiale și minusvalías trebuie să se reflecte corect în declarație în ceea ce privește venitul minim familial și posibilele deduceri disponibile, explică inspectorii de la Fisc. Din 2018, în plus, situația contribuabililor care au toată familia în străinătate se echivalează cu cea a contribuabililor care o au în Spania.         

Gestha ne recomandă să cântărim dacă ne vine bine declararea veniturilor minime ale descendenților, deoarece declararea veniturilor peste 1.800 de euro și sub 8.000 de euro pe an poate să aducă mai puține plusuri decât minusuri când faci declarația fără să fii obligat.    

Deduceri speciale. O importantă noutate la declarația pe venit pe care o facem acum este că urcă la 1.000 de euro deducerea pentru cheltuielile pentru grădiniță pentru copiii sub trei ani. Gestha spune că avantajul fiscal se aplică și în anul în care copilul împlinește trei ani, până în luna anterioară celei în care începe al doilea ciclu de educación infantil.

De asemenea, anul acesta crește la 250 de euro per copil – în perioada august-decembrie, sumă echivalentă cu 50 de euro pe lună – deducerea pentru familie numeroasă începând cu fiecare copil cu care se depășește această condiție. Cuantumul este de 1.200 de euro pe an (100 de euro lunar, dacă se solicită anticipat) sau de 2.400 de euro pentru familiile numeroase de categorie specială.   

O altă noutate este deducerea pentru soț neseparat legal cu dizabilități când acesta nu are venituri, cu excepția celor scutite, mai mari de 8.000 de euro pe lună și fără drept la deduceri pentru descendent ori ascendent cu un grad de handicap.       

Deduceri la nivel de comunitate autonomă. Ca urmare a diferențelor foarte mari în politica fiscală a comunităților autonome, tehnicienii din Gestha consideră „extrem de important să se dedice puțin timp” studierii acestora. În special în ceea ce privește deducerile pentru cheltuieli cu studiile copiilor, pentru adopții sau închirierea locuinței, de exemplu.

Închirierea și cumpărarea locuinței. Deducerea pentru închirierea locuinței curente a dispărut în 2015, dar continuă să fie în vigoare pentru cei care au obținut-o înainte. Permite să se deducă până la 10,05% din cuantumul chiriei dacă baza este mai mică de 24.107,2 euro.

Și deducerea pentru cumpărarea locuinței curente s-a anulat din ianuarie 2013, dar se permite beneficiarilor de dinaintea acestei date să continue să beneficieze de o deducere de până la 15% din prețul de cumpărare, cu un maximum de 9.040 de euro pe an.

„Este obligatoriu să se verifice existența acestei deduceri în borrador, deoarece în unele cazuri, ca urmare a unor erori ale organismului financiar, după procese de fuzionare sau integrare ori pentru că există mai mult de un împrumut, nu apar datele împrumutului ipotecar”, avertizează specialiștii din Gestha, care adaugă că „Hacienda nu îl include deoarece nu știe care dintre împrumuturi a fost destinat cumpărării locuinței”. 

Cláusula suelo. În cazul consumatorilor care au primit în 2018 o compensare pentru cláusula suelo ce a fost inclusă în ipotecă, suma în cauză și dobânda sunt scutite de impozit. Trebuie verificat acest punct din borrador și să se aibă în vedere că vor trebui regularizate sumele obținute dacă afectează deducerea de care s-a beneficiat pentru cumpărarea locuinței.

Donații și planuri de pensii. Tehnicienii de la Fisc amintesc că donațiile și contribuțiile pentru partide politice permit o deducere de 20% din plată, până la 600 de euro pe an.

Gestha ne sfătuiește să verificăm și dacă în borrador sunt incluse depunerile pentru planuri de pensii, deoarece aceste plăți permit reducerea bazei de impozitare.

Autónomos. Pentru lucrătorii pe cont propriu care lucrează în locuința proprie, borrador de la renta include anul acesta noi căsuțe, ce le permit să își deducă cheltuielile pentru apă, gaz, energie electrică, telefon și internet, de până la 30% în raport cu metrii pătrați ai locuinței, cu excepția cazului în care se dovedește că pentru desfășurarea activității se folosește o suprafață mai mare.

Anul acesta se pot deduce și cheltuieli în restaurante și localuri de alimentație în care s-a plătit cu mijloace electronice, cu o limită de 26,67 de euro pe zi în Spania și de 48,08 euro în străinătate (ori de 53,34, respectiv 91,35 euro dacă lucrătorul pe cont propriu doarme într-un hotel când are o deplasare).

De ce am nevoie pentru a avea acces la borrador? De pe 2 aprilie contribuabilii își pot descărca ciorna (borrador de declaración) și să o confirme după ce verifică dacă informațiile din aceasta sunt corecte și complete. Însă pentru a intra pe portalul abilitat de Agencia Tributaria, de unde se pot descărca datele fiscale, este necesar mai întâi să avem un număr de referință, cheia ce ne va permite accesul la acest serviciu pe durata întregii campanii. Iată căile de acces pe care le putem folosi:  

Cu declarația de anul trecut. Este opțiunea cea mai simplă pentru contribuabilii care nu dispun de alte mijloace de acces la administrația electronică. Este suficient să avem declarația pentru 2017, să căutăm în ea căsuța 475, ce va fi „pașaportul” nostru pentru a obține numărul de referință cu care vom opera în toată campania curentă. Procedura se poate face prin intermediul paginii web pe care o are Agencia Tributaria sau prin aplicația pentru telefoane și tablete, dar trebuie avut în vedere că anul acesta numărul de referință nu se va mai trimite prin SMS pe telefonul mobil, ci se va arăta pe ecranul dispozitivului prin intermediul căruia se realizează operațiunea. În căsuța 475 figurează baza lichidabilă generală supusă impozitării (base liquidable general sometida a gravamen), ce trebuie să fie scrisă cu zecimale. Pe lângă această informație, aplicația ne va cere și numărul de DNI și data de valabilitate a acestuia, în format zi-lună-an (dd-mm-aaaa). Dacă documentul de identitate este permanent, se va consemna data de emitere.

Dacă anul trecut nu ați făcut declarația pe venit, vi se vor solicita ultimele cifre din IBAN-ul unui cont bancar al cărui titular ați fost în 2018. Aceeași informație se folosește și pentru a avea acces la numărul de referință dacă suma din căsuța 475 din ultima declarație este 0,00. 

Apoi va apărea numărul de referință, de șase cifre, pe care trebuie să vi-l notați ca să îl folosiți și ulterior dacă veți vrea să accesați iar serviciul. Dacă facem formalitățile pentru un număr nou, se va anula cel anterior.

CL@VE PIN. Este un acces rapid, dar care cere o înregistrare în prealabil. Dacă nu avem la îndemână declarația pe venit făcută anul trecut, putem avea acces la serviciu și cu Cl@ve PIN. Înainte trebuie să ne înregistrăm în sistem, având nevoie de DNI electronic sau de un certificat digital. Dacă nu avem, putem cere pe internet o scrisoare de invitație, pe care o vom primi la domiciliu, cu codul de acces pe care apoi va trebui să îl scriem pe platforma de acces. Apoi putem solicita parola, prin aplicația sistemului ori prin navigator, ce se va primi pe telefonul mobil al cărui număr a fost asociat în decursul procesului de înregistrare.   

Certificat sau DNIE. Dacă avem un certificat electronic valabil sau DNI electronic, putem intra pe portalul pentru declarația pe venit fără a fi necesară nici o altă formalitate.  

Datele cele mai importante pentru realizarea declarației       

De la 1 aprilie putem solicita programare pentru a face declarația pe venit prin telefon. Avem posibilitatea să o facem pe internet sau la următoarele numere de telefon: 901 12 12 24 / 91 535 73 26 (automat) sau 901 22 33 44 / 91 553 00 71 (cu un operator, de luni până vineri, de la ora 9 la 19).  Prin intermediul planului Le llamamos, Agencia Tributaria sună contribuabilul la data și ora programării.

Pe 2 aprilie a început campania de prezentare pe internet și prin telefon a declarației de Renta y Patrimonio 2018. Termenul este până pe 1 iulie, ora 24.   

De pe 9 mai se poate solicita programare pentru prezentarea declarației pe venit la sucursalele pe care le are Agencia Tributaria și la organisme colaboratoare (până pe 28 iunie). Se poate cere pe internet, prin app Agencia Tributaria sau telefonic, la numerele 901 22 33 44 și 91 553 00 71 (de luni până vineri, de la ora 9 la 19). 

Contribuabilii care doresc să prezinte declarația pe venitul din 2018 la sucursalele AEAT, la organismele colaboratoare o pot face de pe 14 mai până pe 1 iulie. Trebuie să solicite programare, pe internet sau telefonic. 

Pe 26 iunie se termină campania în cazul declarațiilor cu rezultat a ingresar, cu virament în contul bancar.     

28 iunie este ultima zi în care se poate cere programare pentru a prezenta declarația prin telefon sau la sucursalele AEAT și organismele colaboratoare.

La 1 iulie se termină campania de declarare a veniturilor din 2018. 

 

      

         

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: