Noi in Spania
 
alexandriongroup

Consulul de la Madrid, Doru Baroean: „Încercăm să venim cât mai aproape de nevoia cetățeanului”

zoom Consulul de la Madrid, Doru Baroean: „Încercăm să venim cât mai aproape de nevoia cetățeanului”

25 aprilie 2019

În vederea votării la alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai 2019, Ambasada României în Spania i-a sfătuit pe cetățeni să se asigure că vor avea acte de identitate valabile în ziua alegerilor, iar dacă le au expirate sau lipsă să se prezinte din timp la sediile misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare pentru a obține acte de identitate valabile. În plus, se apropie vacanța de vară și an de an ni se reamintește să verificăm valabilitatea documentelor de călătorie pentru a nu avea surprize neplăcute când se apropie data plecării. Care este percepția dumneavoastră în această privință, răspund cetățenii la acest îndemn?

Noi, în general, derulăm aceste campanii sistematic, an de an, nu neapărat în preajma alegerilor. Sigur, alegerile pentru Parlamentul European, așa cum ați menționat și dumneavoastră, sunt un motiv în plus pentru ca cetățenii români aflați în Spania să-și verifice valabilitatea actelor de identitate și, dacă constată că acestea sunt expirate sau vor expira până la data alegerilor, să ia măsuri și să se programeze cât mai curând la secția noastră consulară în vederea obținerii unui nou document – carte de identitate sau pașaport.

Cartea de identitate se obține printr-o procură autentificată de Secția Consulară. E o procedură destul de simplă, iar noi suntem aici la dispoziția cetățenilor.

Dar, mergând puțin mai departe, noi derulăm aceste campanii, așa cum ați menționat, în general, sistematic, cu regularitate, astfel încât să ne asigurăm că mesajul ajunge la cât mai mulți cetățeni și că se înțelege cât mai bine nevoia de a avea acte valabile.

Din punctul nostru de vedere, consider că cetățenii români răspund la acest îndemn, au înțeles necesitatea de a avea acte valabile, de a și le preschimba din timp. Asta putem observa cel mai bine prin numărul mare de cereri de documente de călătorie și de procuri de carte de identitate pe care le procesăm. În ultimii trei ani numărul cererilor de preluare a documentelor de călătorie, a pașapoartelor, a crescut cu aproape 50% față de perioada precedentă. Totodată, am constatat că a scăzut foarte mult numărul de cereri pentru titlu de călătorie. Dacă în urmă cu mai mulți ani cetățenii români preferau să își facă un titlu de călătorie să meargă în țară, în general, pe perioada de vară, și să se întoarcă din România cu un act de identitate, recent constatăm că cetățenii apelează cu mai multă încredere la serviciile oferite de secția noastră consulară și preferă să își facă direct prin intermediul nostru un pașaport sau să își preschimbe cartea de identitate prin procura autentificată la secția consulară.

Pașaportul simplu electronic în cât timp se poate obține în prezent? Se poate trimite și prin Poștă, așa este?  

Da, avem această noutate. Pașaportul electronic are ca termen de eliberare estimat 30 de zile – între data cererii, când cetățeanul se prezintă și i se preiau impresiunile digitale, fotografia, semnătura, după caz, și data la care, practic, noi primim la Secția Consulară pașaportul. Pașaportul se confecționează în România.

Dar avem și situații în care pașapoartele ajung în două-trei săptămâni. E bine ca cetățenii, dacă se grăbesc, să verifice pe internet, cu codul numeric personal și prima inițială a numelui, pe pagina noastră a Ambasadei – https://madrid.mae.ro/ –, secțiunea Pașapoarte primite la Secția Consulară, dacă pașaportul a sosit și este gata pentru ridicare. Ajunge repede, mai sunt întârzieri vara, pentru că, până la urmă, e normal, vara oamenii au mai mare nevoie de acte, crește volumul de muncă, mulți funcționari și din România, de la serviciul Pașapoarte, dar și de la oficiile consulare, sunt în concediu, și atunci, sigur, vara discutăm de 30-40 de zile. Dar în restul anului termenul mediu în care noi primim pașapoartele e cam de trei săptămâni.  

În ceea ce privește trimiterea pașaportului prin Poștă, avem un contract cu compania Correos, și, contra cost (7 euro, pentru Peninsulă; 8 euro, pentru Insulele Baleare; 14 euro, pentru Insulele Canare), la cererea cetățeanului, pașaportul ajunge la domiciliul său în siguranță și într-un timp foarte scurt. Contractul nostru cu cei de la Correos prevede o perioadă de livrare de 48 de ore. Noi primim pașapoartele din țară în colete sigilate, în general, vinerea, le procesăm, le primim în gestiune, și săptămâna următoare, în general, marțea, acestea sunt predate către Correos.

Este un serviciu Premium oferit de Correos, nu are nici o legătură cu corespondența normală, care se derulează prin oficiile poștale. Pașapoartele trec printr-un departament care se ocupă de mari companii, absolut totul este securizat, nu am avut până acum nici un fel de incident. Agentul poștal trece de două ori la adresa indicată de cetățean pentru a-i înmâna personal pașaportul. Dacă nu este găsit acasă, cetățeanul poate ridica pașaportul de la oficiul poștal de care aparține.

Există și opțiunea notificării prin SMS, pentru ca cetățeanul să știe că i-a ajuns pașaportul, e un contract destul de bine făcut și care oferă un raport cost-calitate foarte bun din punctul nostru de vedere. Și e foarte bine pentru cetățeni. Noi încercăm să venim cât mai mult în sprijinul lor.

Suntem tot la capitolul Pașapoarte, expediere prin Poștă: Avem foarte multe cereri din partea părinților copiilor minori, foarte mici, care vin, le fac certificat de naștere românesc, în aceeași zi le preluăm cererea de pașaport și au posibilitatea să ceară expedierea pașaportului prin Poștă. În loc să facă trei-patru drumuri la Secția Consulară, fac unul singur. Se programează, la data programată vin la Consulat, depun actele pentru certificatul de naștere românesc, care se eliberează în aceeași zi, și tot în ziua respectivă se preia și cererea pentru pașaport electronic pentru minor.                                       

Consulatul de la Madrid a postat pe Facebook, pe YouTube materiale video în care se explică, între altele, modul de funcționare a sistemului informatic econsulat, ce are o componentă de programare pentru solicitanţii de servicii consulare. Dacă, în ciuda acestor explicații, cineva nu reușește singur să își facă programare pentru un serviciu consular prin econsulat, ce căi de rezolvare are?

Sistemul econsulat este gândit, practic, ca o platformă în care să se verifice faptul că cetățeanul întrunește condițiile legale necesare pentru a beneficia de respectivul serviciu consular, cu alte cuvinte, dacă are toate actele. Nu este doar un portal de programări, simplu, practic cetățeanul inițiază din fața calculatorului serviciul consular pe care urmează să-l finalizeze când se prezintă la Secția Consulară. E un sistem intuitiv, simplu de folosit, eficient. Avem zilnic aproape 200 de persoane programate prin intermediul econsulat, ceea ce spune multe despre faptul că este un sistem fiabil și folosit deja pe scară largă de cetățenii români.   

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor am publicat și vom continua să publicăm videoclipuri explicative. Iar persoanele care întâmpină greutăți au posibilitatea să ne trimită un e-mail la adresa madrid.programari@mae.ro, și colegii mei le ajută cu informații sau cu programări.

De asemenea, persoanele care nu au acces de nici un fel la internet, la e-mail au posibilitatea să vină direct la Secția Consulară, le putem prelua în sistem de neprogramate, dar timpul de așteptare e foarte mare. Există și posibilitatea să le facem noi programare, la Biroul de Informații avem un funcționar care dă programări. Cetățeanul vine, i se verifică actele; dacă nu le are pe toate, i se dă în scris ce anume mai trebuie să aducă pentru a completa dosarul pentru serviciul consular pe care îl dorește și i se dă programare.

Informații consulare se obțin telefonic, la numerele afișate pe site-ul Ambasadei; aceste apeluri sunt preluate de call centerul consular de la București, și se dau toate informațiile necesare. Call centerul consular funcționează drept componentă în cadrul Departamentului Consular al Ministerului de Externe, 24 de ore din 24. Dar rugămintea și sfatul meu este ca, dacă nu există o situație de urgență, să ne adaptăm programului oficial.   

Informații consulare se pot obține, pe lângă Biroul nostru de Informații, și prin e-mail, la adresa madrid.programari@mae.ro. Însă nu încurajăm, în general, solicitarea de informații prin e-mail pentru că, deși încercăm să răspundem la toate mesajele în aceeași zi sau, cel târziu, în ziua următoare, se pot obține informațiile mai rapid prin celelalte mijloace menționate. Informațiile sunt pe pagina Ambasadei, pe portalul informatiiconsulare.ro, se pot obține prin econsulat în momentul în care te înregistrezi și îți faci programare pentru serviciul consular dorit, prin call centerul consular de la București, sunt multiple modalități la îndemână pentru a obține informații pentru un serviciu consular.  

Se mai organizează consulate itinerante?

Sigur că da, în fiecare an. Continuăm organizarea consulatelor itinerante în zone îndepărtate. Consulatului de la Madrid îi revine, practic, în sarcină acoperirea românilor din Insulele Canare, unde trăiesc cam 10.000 de compatrioți. Încercăm să ajungem de două ori pe an aici, o dată pe semestru.

Următorul consulat itinerant va fi în Tenerife şi Gran Canaria, în perioada 3-6 iunie. Iar al doilea se va organiza către sfârșitul anului.

Și, de asemenea, cetățenii care vin din zone îndepărtate și pot dovedi acest lucru, îi preluăm cu prioritate la Consulat. De fiecare dată încercăm să venim în sprijinul cetățenilor.

Consulatul de la Madrid acoperă Comunitatea Madrid; toată Castilla y León, mai puțin provincia Burgos, care acum este arondată la Consulatul din Bilbao; provincia Guadalajara, din Castilla-La Mancha, și Insulele Canare.           

Sunt multe cazuri în care cetăţenii români solicită ajutor pentru repatrierea persoanelor care au decedat în Spania. Se tot repetă că este bine ca românii să-şi facă asigurări de repatriere, care au nişte preţuri modice. Aţi remarcat o scădere a acestor cereri de ajutor din partea cetăţenilor, au luat în seamă acest sfat?  

Este greu de dat un răspuns foarte clar, pentru că nu avem, practic, niște date statistice la îndemână. Da, am constatat că în ultima vreme nu ne-am mai confruntat cu un număr semnificativ de cereri pentru sprijin financiar pentru repatriere. Din păcate, nici nu există această posibilitate, pentru că nu există cadru legal și nici fonduri pentru repatrierea corpurilor neînsuflețite.

Noi vom continua să realizăm campanii prin care să încurajăm cetățenii români să ia în calcul și această opțiune simplă, comodă, ieftină – să își facă o asigurare și astfel să evite pentru familie niște costuri de repatriere, care pot fi mari.

Noi le asigurăm sprijin cu înscrierea gratuită a certificatului de deces, dacă este cazul, cu informații, cu punerea la dispoziție a unor companii care se ocupă cu transportul funerar între Spania și România. Dar, sigur, cel mai bine ar fi ca un număr cât mai mare de persoane să încerce să ia în calcul și o asigurare de repatriere.          

Recent ziarul El País a publicat un articol intitulat La Eurocámara pedirá a España y Rumanía soluciones para los niños sin documentación, în care se menționează și informații cu privire la acțiunile Ambasadei României în Spania pentru a rezolva situația minorilor români aflați fără documente de identitate aici. Aveți noutăți pe această temă?  

Problema minorilor o avem permanent în atenție și nu ca urmare a articolului din El País, ci este o prioritate a oricărui oficiu consular al României în străinătate. Noi conlucrăm foarte bine cu autoritățile spaniole, există și un acord bilateral între România și Spania privind repatrierea minorilor, care a fost încheiat în anul 2005, și, practic, noi an de an întreprindem eforturi în vederea sprijinirii acestor cetățeni români, minori aflați sub tutela autorităților spaniole. Practic, dacă îmi permiteți, o să vă și explic foarte pe scurt care este procedura pe care noi o urmăm în momentul în care primim informarea din partea autorităților spaniole de protecție a minorului cu privire la faptul că avem un cetățean român minor care este tutelat: dacă e nevoie, solicităm autorității spaniole respective mai multe date, ca să putem identifica corect minorul ca cetățean român, după care transmitem urgent în România toate informațiile despre caz. În România se procedează rapid la identificarea unor membri ai familiei minorului, se merge inclusiv pe familie biologică extinsă – bunici, unchi – și, în măsura în care există disponibilitate din partea familiei biologice și posibilități concrete de creștere și educare a minorului și de asigurare a unor condiții decente de viață, se realizează o anchetă socială, iar apoi se propune repatrierea minorului pentru reintegrarea în familia extinsă din România. Noi traducem acea anchetă socială și o punem la dispoziția autorităților spaniole, cu solicitarea de a demara procedurile de repatriere.

În cazurile în care nu este posibilă repatrierea, din varii motive – nu sunt identificați membri de familie în România sau aceștia au o situație foarte precară și nu pot asigura condiții demne de viață pentru minor ori copilul este deja în plasament aici, la familia biologică, tot română, pentru că în multe cazuri plasamentul familial dispus de autoritatea spaniolă se referă și la bunic, bunică, mătușă, unchi, și atunci, sigur, trebuie văzut fiecare caz în parte și analizat; deci, dacă nu pot fi repatriați minorii, avem posibilitatea să emitem documente – există cadrul normativ în vigoare în România care dă posibilitatea misiunilor diplomatice de a elibera pașapoarte temporare, în regim de gratuitate, la cererea autorității tutelare străine (spaniole, în cazul nostru), pentru minorii tutelați cetățeni români care nu pot fi repatriați. Și se eliberează an de an pașaport temporar, iar copilul e documentat și nu are nici o problemă.

Deci, ca să concluzionez, avem proceduri, le urmăm, acordăm prioritate situației minorilor, suntem foarte preocupați de găsirea unei soluții eficiente în fiecare caz, care să răspundă interesului superior al minorului în primul rând și, evident, îi documentăm. Le dăm documente românești, avem proceduri în acest sens – dacă nu au certificat de naștere, încercăm să găsim posibilitatea de a înscrie certificatul spaniol și de a elibera un certificat de naștere românesc, care să cuprindă codul numeric personal, astfel încât să putem să preluăm după aceea cererea de pașaport temporar.

E obligatoriu să îi acorzi un document de identitate minorului, pentru că, în primul rând, fără acesta el nu își poate accesa drepturile de bază – acces la educație, la sistemul de sănătate; în al doilea rând, pentru a putea să-i oferi în mod eficient și efectiv asistență și protecție consulară, este o condiție preliminară, elementară să-i dai un document de identitate românesc.

Deci, aici lucrăm cu partea spaniolă; din păcate, sunt destule cazuri, dar încercăm să găsim cea mai bună soluție pentru minori, împreună cu autoritățile spaniole și cu cele din România. Repatriere dacă există posibilități concrete de reintegrare în familia extinsă sau, dacă nu pot fi repatriați, eliberarea în regim provizoriu de documente.

Pașaportul este temporar pentru că cererea este depusă în mod excepțional de autoritatea tutelară străină. Sunt niște excepții prevăzute în actele normative românești, pentru că în mod normal calitatea de reprezentant legal o au părinții, ei sunt cei care ar trebui să solicite atât înscrierea certificatului spaniol de naștere, cât și eliberarea pașaportului pentru minor. În mod excepțional pentru minorii care nu pot fi repatriați există posibilitatea ca cererea să fie depusă direct de autoritatea tutelară străină.

Certificatul de naștere este definitiv, pe toată viața, iar pașaportul se eliberează în regim temporar și de gratuitate. Este un caz excepțional, nu mai există o altă excepție. Pașapoartele temporare se eliberează, conform legii, în cazuri deosebite, când persoana are nevoie de un tratament medical urgent într-o altă țară sau trebuie să participe la o olimpiadă școlară, adică situații justificate cu documente. Și se plătesc. Taxa s-a redus la 20 de euro, dar nu există nici o posibilitate de a nu o achita – e contravaloarea fizică a pașaportului.         

Facem deplasări în teritoriu, în perioada următoare avem preconizate deplasări în Valladolid și în Palencia, unde, din păcate, avem niște persoane spitalizate, care au nevoie de sprijin consular prin eliberarea unor titluri de călătorie.

Facem deplasări și la centrele penitenciare din zonă, unde, din păcate, avem cetățeni români care execută pedepse cu închisoarea.

Avem planificate și întâlniri cu serviciile sociale și cu serviciile de Protecție a minorilor, exact pentru a discuta cazuri punctuale de minori cetățeni români aflați sub tutelă.

Avem aproape 100 de minori în atenție.      

Cetăţenii au la dispoziţie formularul Opinia ta contează! unde au oportunitatea să-şi exprime părerea despre serviciile consulare. Ce v-au transmis până acum?

Am reluat popularizarea acestui formular, avem o căsuță unde cetățenii îl pot depune direct. Este, din punctul nostru de vedere, o chestiune de normalitate, firească de a primi un feedback din partea beneficiarilor muncii noastre, a beneficiarilor serviciilor consulare. Este un feedback la care noi ținem mult și ne interesează opinia cetățenilor. Vă pot spune că imensa majoritate sunt calificative foarte bune, sunt oameni foarte mulțumiți, dar totodată noi suntem deschiși la orice fel de propuneri, sugestii, sesizări, critici, numai așa putem progresa. Și luăm în considerare absolut toate opiniile și încercăm să vedem cum putem corecta o anumită situație în cazul în care vedem că există nemulțumiri. Nu prea este cazul, în general, oamenii sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți, dar sunt persoane care se plâng de timpul mare de așteptare. Însă, în general,  este vorba de persoane care nu au programare și atunci profit de ocazie să-i sfătuiesc să încerce să se programeze. Programările le dăm repede, suntem cam la o distanță de o zi-două cu programările. Adică, dacă azi ceri programare, o obții în una, două, trei zile, pentru majoritatea serviciilor consulare. Încercăm să menținem sistemul așa, astfel încât să deservim cât mai bine nevoile cetățenilor și să le oferim programări în timp foarte scurt și totodată în momentul în care vin cu programare să-i preluăm cu prioritate și să ne asigurăm că nu petrec mult timp la Secția Consulară. Depinde, la un pașaport, cam 20-30 de minute; la o procură, la autentificarea unui act notarial, timpul e puțin mai mare. Sunt preluați foarte repede la ghișeu, dar în spate trebuie realizate verificări.

Consulatul României din Madrid este unul dintre cele mai moderne consulate ale țării noastre. Însă întotdeauna e loc de mai bine. Ce îmbunătățiri s-au mai pus în practică în ultima perioadă?

Noi am lucrat la încercarea de simplificare cât mai multă a deplasării cetățeanului la consulat. Deci, începând de la promovarea sistemului de programare prin econsulat, până la expedierea pașapoartelor prin poștă sau cuplarea serviciilor consulare – așa cum v-am spus, la copiii minori facem certificatul de naștere, în aceeași zi preluăm și pașaportul și îi și îndrumăm pe părinți să ceară expedierea prin poștă a pașaportului, astfel încât, în loc de două, trei, patru drumuri, să facă unul singur și să rezolve tot. Cam pe zona aceasta încercăm să lucrăm în acest moment: să menținem programările într-un interval scurt și pe reducerea timpului de așteptare la ghișeu.

S-au pus în funcțiune mai multe stații de pașapoarte, avem program de eliberări de documente de toate categoriile toată ziua, de luni până vineri, de la ora 9 la 16.

Conform datelor din 2018, furnizate de Departamentul Consular din Ministerul Afacerilor Externe, Consulatul de la Madrid a fost pe locul III la nivel mondial în ceea ce privește volumul de muncă. Anul acesta, se pare că vom fi pe II, după datele pe care le avem cu privire la primele luni.

Încercăm să fluidizăm cât mai mult toată activitatea, sunt foarte mulți cetățeni care vin la noi, cam 350-400 de persoane zilnic, majoritatea cu programare, și încercăm ca lucrurile să meargă cât mai bine și oamenii să fie cât mai mulțumiți, să menținem standarde cât mai ridicate în documentele pe care noi le eliberăm și să reducem timpii de așteptare și drumurile, dând posibilitatea expedierii pașaportului prin poștă, transmiterii de informații prin e-mail, organizăm consulate itinerante. Aici este zona pe care am lucrat cel mai mult în ultima perioadă și eu cred că avem rezultate foarte bune în acest sens. Încercăm să venim cât mai aproape de nevoia cetățeanului și contactul cu Secția Consulară să fie unul civilizat, decent, practic, să funcționăm la standarde optime și să fim cât mai conectați la lumea contemporană. De aceea dăm informații pe toate canalele: YouTube, Facebook, internet, deplasări, vizite în teritoriu, întâlniri cu comunități la biserici, la sedii ale asociațiilor, să fim cât mai aproape prin toate mijloacele de comunitate.            

                       Ana-Maria Cornilă 

                                           

 

    

                                                                             

 

 

                                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: