Noi in Spania
 
alexandriongroup

Renta 2018 – Dicționar elementar referitor la declarația pe venit

zoom Renta 2018 – Dicționar elementar referitor la declarația pe venit

9 mai 2019

Suntem în plină campanie de declarare a veniturilor obținute în 2018. Pe lângă faptul că pulsul ni se accelerează gândindu-ne la calculele făcute de Fisc, nu înțelegem destui termeni ce apar în ciorna pe care ne-o descărcăm de la Agencia Tributaria… Iată un mic ghid care să ne ajute să înțelegem mai bine limbajul tehnic cu privire la fiscalitate.

Borrador de la renta. Ciorna (borrador) este documentul elaborat de Agencia Tributaria în care apar informații cu privire la salarii, dobânzi bancare, ajutor de șomaj etc. pe care le poate primi un contribuabil. Pe baza acestor date, Hacienda calculează suma de bani pe care trebuie să o plătim sau pe care o vom primi înapoi în ceea ce privește IRPF (Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas).

Ciorna este un ajutor datorită căruia cetățenii nu mai trebuie să își caute informațiile fiscale. Însă aceasta nu este definitivă, iar contribuabilii au obligația să confirme că datele ce apar în borrador sunt corecte și complete.    

Declarație a ingresar sau a devolver. După completarea tuturor datelor, declarația pe venit poate avea ca rezultat a ingresar sau a devolver. Suma apare pe ultima pagină.

Când rezultatul este un număr negativ, spunem că declarația este a devolver. Acest lucru înseamnă că Fiscul va vira această sumă în contul contribuabilului.

Când rezultatul declarației este un număr pozitiv, declarația este a ingresar (cunoscută ca „pentru plată”). În acest caz contribuabilul trebuie să plătească Fiscului suma indicată, ca impozit pe venitul persoanelor fizice. Plata se poate face și în două părți.

Declaración negativa. Declarația pe venit poate fi și egală cu zero. Este ceea ce Agencia Tributaria numește declaración negativa. Apare când deducerile pe care Hacienda le-a aplicat contribuabilului de-a lungul anului au fost lichidate și niciuna dintre părți nu trebuie să corecteze diferența.

Declaración conjunta. Mulți contribuabili se întreabă dacă este mai bine să facă declarația singuri sau în pereche. Nu există un singur răspuns, deoarece acesta depinde de zeci de factori ce apar în fiecare caz.

De aceea se recomandă ca familiile să facă o simulare a declarației, pentru a vedea care le vine mai bine.   

În linii mari, în general, declarația împreună iese mai bine pentru familiile în care doar unul dintre soți primește salariu sau atunci când cel al unuia dintre ei este foarte mic. Este și cazul familiilor monoparentale, când copiii nu au venituri.

Declaración complementaria. Dacă un contribuabil trebuie să corecteze o eroare în declarația sa pe venit sau informează că lipsesc informații din aceasta, trebuie să facă o declarație complementară. Declarațiile complementare pentru a corecta prejudiciile față de Fisc ce corespund campaniilor pe venit trecute pot să implice o plată pentru Hacienda, pe lângă aplicarea dobânzilor pentru întârziere.

În cazul în care cetățeanul este cel prejudiciat pentru că nu a realizat corect declarația, are dreptul să prezinte o declarație rectificativă în care să prezinte problema, iar Fiscul o poate accepta sau nu.        

Base imponible. Baza impozabilă este suma pe care Fiscul o ia ca suport pentru a ajunge la rezultatul declarației. În declarația pe venit se iau ca referință trei tipuri de bază impozabilă: cea generală, cea din economii și cea lichidabilă.   

Baza impozabilă generală include toate veniturile primite de-a lungul anului și se folosește pentru calcularea unor deduceri la care putem avea dreptul.

Baza impozabilă din economii (base imponible del ahorro) are în vedere veniturile obținute din economii. Altfel spus, rezultă din scăderea din câștigurile obținute din acestea a pierderilor patrimoniale care s-ar putea înregistra. Suma ce rezultă va fi impozitată diferit față de IRPF.   

Asupra bazei lichidabile se aplică impozitele. Pentru a se calcula trebuie să se scadă din baza impozabilă deducerile și reducerile la care avem dreptul.

Deduceri. Deducerile în declarația pe venit permit contribuabililor să plătească mai puține impozite dacă îndeplinesc o serie de condiții. Statul face acest lucru pentru a stimula unele activități și ca să ajute anumite colective.

Există deduceri cu caracter general și la nivel de comunitate autonomă. Trebuie să se știe că în nici un caz deducerile ce se pot aplica nu pot depăși ce s-a reținut de-a lungul anului de către Fisc.   

Unele exemple cu caracter general sunt deducerea pentru familiile numeroase, cea pentru persoanele cu dizabilități, deducerea pentru maternitate sau deducerea pentru închirierea locuinței curente.

Reduceri. Un alt mecanism datorită căruia putem plăti mai puțin impozit pe venit este reprezentat de reduceri, care nu trebuie confundate cu deducerile. Între cele mai des întâlnite sunt reducerea por tributación conjunta, cele relaționate cu planurile de pensii sau ajutoarele pentru persoanele cu dizabilități.   

 

       

   

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: