Noi in Spania
 
alexandriongroup

Acordul special pentru îngrijitorii neprofesioniști

zoom Acordul special pentru îngrijitorii neprofesioniști

6 iunie 2019

De la 1 aprilie anul acesta, îngrijitorii neprofesioniști (cuidadores no profesionales) ai persoanelor beneficiare ale Legii Dependenței pot să încheie un acord special cu sistemul de Securitate Socială fără să trebuiască să plătească ei cotizațiile, cum se întâmpla din 2013. În prezent, cotizațiile sociale din aceste acorduri, inclusiv cele care erau în vigoare, sunt plătite de Administrația Generală a Statului și nu generează nici un cost pentru îngrijitorul neprofesionist.  

Ce avantaje are? Principalul avantaj pentru îngrijitorii neprofesioniști, marea lor majoritate femei, este că astfel anii dedicați îngrijirii persoanei dependente sunt incluși în vida laboral și contribuie la generarea dreptului la prestații, precum pensia (jubilación) sau ajutorul de incapacitate permanentă. 

Se pune în aplicare Decretul Regal-Lege 6/2019, de pe 1 martie, cu măsuri urgente pentru garantarea egalității de tratament și de oportunități între femei și bărbați în ceea ce privește serviciul și ocuparea. După aprobarea sa în Congresul Deputaților, acest decret regal recuperează în totalitate acordul special deja prevăzut în Decretul Regal 615/2007, prin care se regularizează securitatea socială a îngrijitorilor persoanelor aflate într-o situație de dependență.  

Decretul Regal 20/2012  a modificat natura acestui acord, astfel încât de la 1 ianuarie 2013 îngrijitorii au trebuit să își plătească singuri cotizațiile dacă voiau să își mențină relația cu Seguridad Social.    

Cui se adresează? Acest acord special este adresat persoanelor desemnate ca îngrijitori neprofesioniști în Programa Individual de Atención, elaborat de Serviciile Sociale din municipiul de rezidență al persoanei solicitante. Este necesar ca îngrijitorul să nu fie înregistrat (de alta) la Seguridad Social în nici un regim cu normă întreagă, nici în șomaj.  

De asemenea, persoana care primește îngrijirile trebuie să aibă recunoscut ajutorul economic de dependență, pentru ca îngrijitorul său să poată beneficia de acordul special.     

Ce formalități trebuie făcute? Solicitarea (TA.0040) trebuie prezentată la Trezoreria Generală a Securității Sociale, unde există un formular în acest scop (disponibil spre descărcare și pe pagina http://www.seg-social.es).

Cererea se poate face și prin intermediul sediului electronic folosindu-se serviciul „Alta en Convenio Especial”, fiind necesar să aveți certificat electronic, utilizatorul și parola să se fie înregistrat în sediul electronic sau să fiți înregistrat în platforma Cl@ve. 

Trebuie să se prezinte și decizia cu privire la ajutorul economic pentru dependență, DNI/NIE al îngrijitorului neprofesionist și DNI/NIE al persoanei dependente.     

Se poate mări baza de cotizare? Da, este permisă mărirea bazei de cotizare. Când semnați acordul puteți opta pentru baza de cotizare echivalentă cu limita minimă din regimul general – plata cotizației va fi asumată în totalitate de Administrație – sau, dacă preferați, puteți opta pentru o bază de cotizare mai mare. În acest al doilea caz, Administrația Statului își asumă cotizația corespunzătoare bazei minime de cotizare, iar îngrijitorul plătește restul, cu alte cuvinte, diferența dintre baza pe care a ales-o și baza minimă.  

Termene pentru a realiza acordul. Acordurile speciale ale îngrijitorilor neprofesioniști ale persoanelor aflate într-o situație de dependență, semnate înainte de 1 aprilie, continuă să fie în vigoare, dar cei interesați nu mai trebuie să plătească cotizațiile, achitarea acestora căzând în sarcina Administrației Generale a Statului. Schimbarea s-a făcut din oficiu. 

Îngrijitorii a căror persoană dependentă avea recunoscut ajutorul economic înainte de 1 aprilie au trei luni (90 de zile naturale) ca să se înscrie în acord pentru ca efectele acestui fapt să se aplice chiar de la 1 aprilie. Dacă îl semnează după 30 iunie, acordul va avea efecte începând cu data înscrierii.     

De asemenea, îngrijitorul unei persoane cu ajutorul economic pentru dependență recunoscut după data de 1 aprilie are 90 de zile pentru a solicita înscrierea în acord dacă vrea ca efectele acesteia să fie de la data la care i s-a recunoscut ajutorul. În cazul în care se cere după aceste 90 de zile naturale, acordul va avea efecte de la data înscrierii în acesta.    

Încetarea acordului. În cazul în care îngrijitorul devine titular al unei pensii de jubilación, pentru incapacitate permanentă, de urmaș pentru soțul supraviețuitor, de favor familiar sau împlinește 65 de ani trebuie să iasă din acord.

Acordul încetează și dacă decedează persoana asistată, nu se mai primește ajutorul economic pentru îngrijiri familiale sau nu se mai acordă serviciile în calitate de îngrijitor.    

   

 

  

 

 

 

 

  

 

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: