Noi in Spania
 

Drepturile menajerelor

zoom Drepturile menajerelor

20 iunie 2019

Vă prezentăm drepturile pe care trebuie să le aibă toți lucrătorii care își desfășoară activitatea ca empleada/o de hogar:
- Odihna între zilele de lucru: Trebuie să fie 12 ore, cel puțin; în cazul lucrătorilor care lucrează intern, timpul de odihnă obligatoriu se reduce la zece ore. De asemenea, au două ore între mese, perioadă ce nu este calculată drept timp de muncă.
- Odihna săptămânală: Lucrătorul are dreptul la o odihnă săptămânală de 36 de ore succesive. Dacă este posibil, ar trebui să fie din după-masa zilei de sâmbătă sau până în dimineața zilei de luni, cu duminica întreagă. Angajatorul este obligat să respecte aceste perioade de odihnă.
- Vacanța: 30 de zile independente de vacanța familiei angajatoare. Cincisprezece zile pot fi alese de lucrător.
- Pagas extra: lucrătorul în casă are dreptul la două pagas extra pe an. Se poate stabili de comun acord ca aceste plăți să se facă de-a lungul întregului an. Acest fapt se numește prorratear las pagas extras.
- Concediul de maternitate și alăptare: Sunt aceleași drepturi și condiții ca și în cazul restului lucrătoarelor: le corespund 16 săptămâni, încasându-se subsidiul de 100% din baza regulatoare.
- Sărbătorile: Au dreptul la aceleași sărbători ca și restul lucrătorilor – 14 pe an, dintre care două sunt sărbători locale. Este important de știut că lucrătorul nu este obligat să lucreze în zilele de sărbătoare, de aceea nu trebuie să recupereze aceste ore sau să îi fie scăzute din salariu.
Mai trebuie să se știe…
Dacă sunteți empleada/o de hogar, trebuie să știți și că aveți dreptul la o chitanță individuală și justificativă a plății salariului. De asemenea, este necesar să se garanteze că salariul pe care îl primiți nu poate fi mai mic de salariul minim interprofesional, proporțional cu norma dumneavoastră de muncă. (Salario Mínimo Interprofesional lunar întreg în 2019 este de 900 de euro).
Norma maximă de muncă este de 40 de ore pe săptămână, cu un orar stabilit de ambele părți. Trebuie să se respecte perioada de odihnă despre care v-am informat mai înainte între zilele de muncă.
Servicii electronice în sistemul special al lucrătorilor în case
Lucrătorii în case pot să facă toate formalitățile din Sistema Especial para Empleados de Hogar fără să se mai deplaseze la o instituție. Tesorería General de la Seguridad Social le oferă servicii electronice intuitive și ușor de folosit, pentru o gestionare rapidă și simplă; disponibile 24 de ore din 24, în orice zi a anului; comunicări sigure și imediate.
Înscrierea angajatului trebuie să se facă înainte de începerea serviciului, cu maximum 60 de zile înainte.
Prin intermediul acestui serviciu se poate realiza și ieșirea angajatului din Sistemul special al lucrătorilor în case, comunicându-se terminarea relației de muncă. Ieșirea angajatului din sistem trebuie să se facă în cadrul celor trei zile naturale de după data terminării relației de muncă.
Pentru a putea utiliza serviciile din Sistema Especial de Empleados de Hogar este nevoie să aveți Código de Cuenta de Cotización (CCC) al angajatorului și numărul de Seguridad Social al lucrătorului.
Mai multe informații se pot obține accesând https://sede.seg-social.gob.es, sunând la numărul de telefon 901 502 050 sau pe Twitter (@Info_TGSS).

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: