Noi in Spania
 

Cum este influențată pensia dacă am lucrat în mai multe țări?

zoom Cum este influențată pensia dacă am lucrat în mai multe țări?

4 iulie 2019

Multe persoane au lucrat în mai multe țări, iar când vine momentul pensionării, încep să își facă calcule... Dacă țările în care am muncit au acorduri, totul este mai ușor, deoarece chiar instituțiile de securitate socială comunică între ele și, în general, se însumează perioadele cotizate pentru a avea dreptul la o pensie.  

Dacă nu este așa, persoana interesată trebuie să se pună în contact cu fiecare țară ca să vadă dacă îi corespunde ceva. 

În ciuda acestor linii generale, situațiile sunt foarte diverse, de aceea se recomandă să ne adresăm unui Centru de Informare din sistemul de Securitate Socială (Centro de Atención e Información de la Seguridad Social – CAISS) pentru a ni se explica în detaliu drepturile pe care le avem.   

Vă prezentăm câteva cazuri generale:

Mă pensionez, am lucrat în Spania și în altă țară, cu care există acord. Ce trebuie să fac? Unde trebuie să mă adresez?

Mai întâi trebuie să solicitați pensia în statul unde aveți rezidența sau unde ați lucrat ultima oară. În cazul Spaniei, odată primită solicitarea (la un CAISS ori prin intermediul sediului electronic al sistemului de Securitate Socială), Institutul Național de Securitate Socială o trimite instituțiilor din țările în care declarați că ați lucrat, unde, de asemenea, se vor analiza drepturile pe care le aveți la pensie. 

Cum mi se calculează pensia? 

Întotdeauna se fac două calcule. Pe de o parte, fiecare stat stabilește dacă se îndeplinesc condițiile pentru a avea dreptul la pensie dacă se ține cont doar de perioadele de cotizare din acest stat. Pe de altă parte, după primirea certificării din cealaltă țară, se calculează cât ar primi persoana în cauză dacă se ține cont de suma perioadelor cotizate în statele ce fac parte din acord. 

Pensiile plătite de Securitatea Socială spaniolă rezidenților în alte țări se încasează prin intermediul unui cec sau prin transfer bancar, fără cheltuieli suplimentare pentru pensionari.  

Întotdeauna se fac ambele calcule și se plătește suma cea mai mare, cu excepția unor acorduri – Canada, Maroc, Chile, Mexic, Statele Unite ale Americii, Venezuela și Filipine – în care se realizează studiul prin totalizarea perioadelor de asigurare doar când nu se ajunge la dreptul la pensia națională.     

Dacă se recunoaște pensia prin totalizarea perioadelor de cotizare în mai multe state, fiecare țară plătește în funcție de perioada de muncă pentru care s-a cotizat pe teritoriul său. Decizia adoptată într-un stat nu este angajantă pentru altul. 

Și dacă nu există un acord cu altă țară? 

Vi se analizează dreptul la pensie avându-se în vedere doar perioadele de cotizare care figurează în Securitatea Socială spaniolă. În ceea ce privește posibilele drepturi dobândite în altă țară, va trebui să vă informați direct la instituțiile competente din aceasta.

Ce se întâmplă dacă am lucrat în trei țări – Spania, o țară din UE și una cu acord bilateral?

Vi se studiază drepturile pe trei căi: legislația internă spaniolă, totalizarea perioadelor de cotizare în țara cu acord bilateral și totalizarea perioadelor de cotizare conform regulamentelor comunitare de Securitate Socială.   

De exemplu, dacă ați lucrat în Spania, Argentina (acord bilateral) și Germania (Regulamente comunitare), se calculează, pe de o parte, dacă vă corespunde pensie națională și la ce cuantum ajunge; pe de altă parte, cât v-ar corespunde însumându-se perioadele cotizate în Spania și Argentina, iar pe de altă parte, cât v-ar corespunde dacă se însumează perioadele cotizate în Spania și Germania. Din cele trei sume, se alege cea mai avantajoasă pentru dumneavoastră. Nu se pot însuma perioadele de asigurare în țara cu acord bilateral și cele din statul pentru care se aplică regulamentele comunitare (Argentina și Germania, de exemplu).  

Cine îmi plătește pensia?  

Dacă pensia se plătește pentru că se însumează perioadele cotizate în diferite state, fiecare țară plătește proporțional în funcție de perioada care s-a cotizat pe teritoriul său.

Pensiile plătite de Securitatea Socială spaniolă rezidenților în alte țări se achită prin intermediul unui cec ori prin transfer bancar, fără cheltuieli pentru pensionari. 

Ce documente trebuie să păstrăm de-a lungul perioadei de cotizare pentru a evita probleme atunci când vom solicita o pensie?    

Securitatea Socială spaniolă are baze de date în care instituțiile spaniole intră direct pentru a calcula pensiile, de aceea nu este necesar să se prezinte documente doveditoare ale stagiului de cotizare în Spania. Totuși, alte țări le solicită. Trebuie să vă informați la instituțiile competente din țările în care vă desfășurați stagiul de cotizare.     

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: