Noi in Spania
 
alexandriongroup

V-ați pierdut cartea de muncă din România? Ce puteți face?

zoom V-ați pierdut cartea de muncă din România? Ce puteți face?

18 iulie 2019

După 30 de ani de serviciu în țară, domnul Ion Jianu nu își mai găsește cartea de muncă. Ne-a contactat pentru a cere informații cu privire la ce se poate face în această situație.

Reluăm informațiile pe care consilierul Cristina Florea, atașat de Muncă în cadrul departamentului pentru Probleme de muncă și sociale din Ambasada României în Spania, ni le-a oferit pe această temă. „În primul rând, persoana trebuie să publice în Monitorul Oficial pierderea carnetului de muncă.

Apoi trebuie recuperate personal toate datele privind perioadele lucrate și cotizate în România înainte de anul 2001 (după anul 2001 acestea au fost înregistrate în bazele de date ale Caselor de Pensii), adică trebuie să se adreseze tuturor foștilor angajatori pentru a obține adeverințe în acest sens.

Dacă întreprinderile/instituțiile încă există, recuperarea datelor este mai ușoară. Dacă acestea au fost desființate, procedura este mai anevoioasă, în sensul că trebuie să identifice unde și de către cine au fost preluate arhivele respectivelor întreprinderi/instituții.

Acestea pot fi la Arhivele Naționale (deși este puțin probabil), la societățile/instituțiile care au cumpărat sediile în care și-au desfășurat activitatea (uneori cei care au preluat sediile au preluat și arhivele) sau ar fi putut fi cumpărate de societăți comerciale specializate care asta fac… Cumpără și gestionează arhive.

Trebuie să elimine toate variantele, dar, într-adevăr, este dificil.

Poate întreba foști colegi, poate știu, eventual, unde au ajuns arhivele.

Ministerul Muncii și Justiției Sociale nu are nici atribuții, nici informații cu privire la arhivele angajatorilor existenți la un moment dat.

Adeverințele obținute, cu datele privind angajatorii și perioadele lucrate și cotizate, se prezintă Casei Teritoriale de Pensii, pentru completarea bazei de date cu privire la vechimea în muncă și stagiul de cotizare realizate de cetățean”.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: