Noi in Spania
 

Ce trebuie să știți când faceți ultima plată a ipotecii

zoom Ce trebuie să știți când faceți ultima plată a ipotecii

24 octombrie 2019

După mulți-mulți ani de plăți lunare, vine și ultima plată (letra) a ipotecii și casa devine în întregime a dumneavoastră. Mai trebuie să faceți vreo formalitate ori cu această ultimă plată s-a terminat relația dumneavoastră cu banca?

După această ultimă plată vă rămâne să înregistrați terminarea contractului ipotecar. Putem să cereți băncii să se ocupe de această procedură, dar pentru aceasta vă va cere plata unor comisioane și a unor cheltuieli.  

Dacă vreți să vă ocupați dumneavoastră de această ultimă procedură, trebuie să urmați o serie de pași.       

În primul rând, este necesar să cereți băncii certificado de deuda cero. Este un document ce se emite gratuit. Trebuie să mergeți apoi la un notar, împreună cu un reprezentant al instituției bancare la care ați terminat de plătit împrumutul ipotecar. Organismul bancar nu trebuie să solicite nici o plată ca urmare a prezentării la notar a reprezentantului său.

Nu există un termen pentru prezentarea împuternicitului instituției bancare la notar. Totuși, organismele bancare trebuie să ofere mijloacele necesare pentru a se evita întârzieri, acționând cu o cât mai mare rapiditate.   

Pe de altă parte, este necesar să cereți și să completați, la delegația comunității autonome în cauză, documentul de Actos Jurídicos Documentados (IAJD), pentru care nu se plătește nimic.

Apoi trebuie să vă adresați Registrului Proprietății, prezentând copia impozitului, certificatul unde scrie „datorie zero” și actul de proprietate (escritura) al locuinței pentru a se anula ipoteca în discuție. Aici trebuie achitate tarifele pentru înregistrare, ce depind de cuantumul ipotecii pe care tocmai ați plătit-o. Astfel se termină procesul cu privire la ipotecă.    

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: