Noi in Spania
 

Lucruri pe care ți le acoperă asigurarea locuinței și, poate, nu le știai

zoom Lucruri pe care ți le acoperă asigurarea locuinței și, poate, nu le știai

24 octombrie 2019

În Spania 72% dintre locuințe sunt asigurate, conform Asociației de Asigurări Unespa. Asigurarea pe casă, a doua cea mai contractată, după cea auto – obligatorie –, acoperă situații neprevăzute precum incendiul, furtul, ruptura accidentală a unui geam etc. Dar, în multe ocazii (întotdeauna în funcție de companie și de produsul  contractat) include acoperiri pe care, poate, nu le știm și, deci, nu le folosim.  

Vă prezentăm câteva dintre aceste servicii și vă dăm un sfat: citiți bine clauzele din contractul de asigurare înainte de a-l semna.  

Mâncare stricată după o întrerupere a alimentării cu energie electrică

Dacă vă confruntați cu o întrerupere a energiei electrice și mâncarea pe care o aveți în frigider se strică, este posibil să puteți să recuperați banii cheltuiți pe cumpărături. Diferite polițe de asigurare a locuinței acoperă această situație, provocată fie de o pană de curent (lipsa energiei electrice trebuie să depășească șase ore), fie de o suprasolicitare a rețelei electrice ori de creșteri de tensiune.

Distrugeri provocate de animalul dumneavoastră de companie  

Asigurarea de casă poate să vă ajute în cazul în care câinele dumneavoastră a stricat grădina vecinului. Unele asigurări de locuință încorporează și protecția animalelor de companie. De asemenea, nu se limitează la acoperirea daunelor ce pot fi produse altora, ci pot acoperi și unele cheltuieli pentru îngrijirea animalelor de companie (veterinar, tratamente etc.), au explicat surse din Unespa, pentru consumer.es.

Furtul poșetei    

Dacă, fiind pe stradă, vi se smulge poșeta, trebuie să verificați dacă asigurarea pe care o aveți pentru locuință nu vă acoperă și această situație neprevăzută. Unele polițe includ acoperirea unui jaf în afara locuinței, cu condiția ca furtul să se fi produs cu violență (robo, nu hurto). Există limitări, deoarece bijuteriile sau bunurile de mare valoare nu ar fi garantate, de exemplu, într-o poliță comună.     

Repatriere și prelungirea unei călătorii din cauza unei boli

Să te îmbolnăvești în altă țară decât Spania este o neplăcere importantă, cu atât mai mult cu cât este nevoie și de internare în spital. Asigurarea pe care o aveți pe locuință poate să acopere cheltuielile generate de boala dumneavoastră. În general, mai întâi trebuie să plătiți dumneavoastră cheltuielile, urmând ca societatea de asigurări să vi le vireze ulterior, după prezentarea documentelor medicale și a facturilor. Acoperirea cheltuielilor de acest tip nu este nelimitată, fiecare poliță are o anumită limită.

Serviciul lăcătușului  

Unele asigurări ale locuinței acoperă serviciul unui lăcătuș (24 de ore), dar nu în toate situațiile. În general, este acoperită deschiderea ușii dacă v-ați lăsat cheile în ușă prin interior ori vi s-au furat. Este acoperit și cazul în care vi s-a distrus yala, în cazul unui furt. Însă trebuie să se fi făcut denunț. Dar nu este acoperit serviciul dacă broasca s-a stricat din cauza folosirii necorespunzătoare.  

Accident casnic    

Dacă atunci când faceți curat la înălțime ați căzut de pe scară și v-ați rupt o mână, v-ați ars când găteați, asigurarea locuinței poate acoperi cheltuielile derivate dintr-un accident casnic, semnalează experții de la Unespa. Și nu acoperă doar titularul asigurării, protecția se extinde întregii familii și personalului casnic care are rezidența în locuință.

Avocat     

Știați că puteți apela la asigurarea de casă dacă vi se strică o pereche de pantaloni la spălătorie? Dacă polița dumneavoastră include serviciile unui avocat, veți beneficia de orientare și asistență din partea acestuia, de plata cheltuielilor și a reclamațiilor pentru lucrările de reparare ori cauzate de conflicte pe teme de consum (înapoierea de articole cu defect, de exemplu).

Ecranul telefonului mobil

Spargerea ecranului telefonului mobil ori al tabletei începe să fie inclusă în asigurările pentru locuință, ce prevăd acoperirea daunelor produse acestor aparate ca urmare a căderilor, a creșterilor de tensiune sau din cauză că s-a vărsat un lichid peste ele. Însă aproape întotdeauna este vorba de o acoperire adițională, ce trebuie contractată aparte.   

Mai multe acoperiri? Mai scump  

Nu toate asigurările pe casă au acoperiri identice, nici nu o fac la același preț. Există multe acoperiri „standard” (încorporate în poliță fără să fie nevoie să se plătească în plus) pe care este posibil să nu le știți. Și în multe cazuri ne gândim că o asigurare nu acoperă o anumită problemă, nici nu ne gândim la ea, ratând unele acoperiri pe care le avem contractate. Totuși, trebuie să știm că multe incidente sunt sau nu incluse în asigurare în funcție de tipul de poliță contractat și de compania de asigurări. Și, în aceste situații, pentru a beneficia de mai multe acoperiri trebuie să se plătească mai mult.       

Cum pot ști ce acoperă asigurarea locuinței mele?

Pentru a ști bine ce acoperă o anumită asigurare de casă trebuie să citiți contractul, atât înainte de a-l semna, pentru a vă asigura că prevede tot ce vă interesează, cât și dacă deja îl aveți. În acest ultim caz, o lectură atentă a tuturor acoperirilor vă poate surprinde, dându-vă seama că plătiți anumite servicii și nu le folosiți, din necunoaștere.

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: