Noi in Spania
 
alexandriongroup

Ce spune DGT cu privire la schimbarea permisului de conducere românesc

Ce spune DGT cu privire la schimbarea permisului de conducere românesc

11 decembrie 2014

Ce spune DGT cu privire la schimbarea permisului de conducere românesc

 

 

Foarte mulți cetățeni români din Spania sunt preocupați de faptul că au auzit că din ianuarie trebuie să își schimbe permisul de conducere obținut în România și că, în cazul în care permisul a fost obţinut în România după obţinerea rezidenţei spaniole (NIE), vor fi examinați din nou de către autorităţile spaniole. 

Am contactat Direcția Generală de Trafic pentru a afla poziția sa oficială pe această temă.

 

 

Cu privire la permisele de conducere emise de un stat membru al Uniunii Europene, Direcția Generală de Trafic (DGT) oferă trei variante: înlocuire (sustitución), înscriere (inscripción) și schimbare (canje). Ce diferențe sunt între ele?

Canje implică schimbarea unui permis de conducere cu altul, adică, în cazul unui cetățean cu un permis de conducere românesc, acesta ne înmânează permisul și primește un permis spaniol. 

Dacă se alege inscripción, nu se emite nici un permis, cetățeanul își înmânează permisul de conducere românesc, acesta este înscris în Registrul nostru cu șoferi și infractori, iar apoi se trimite la Fabrica Națională de Monedă și Timbru pentru a se imprima pe spatele permisului NIE-le cetățeanului.       

În ceea ce privește a treia variantă, sustitución, aceasta se aplică atunci când un cetățean titular al unui permis de conducere românesc l-a pierdut, i-a fost furat sau permisul este foarte deteriorat. 

În informațiile de pe pagina web a DGT scrie că inscripción și canje sunt voluntare. Ce înseamnă acest lucru, ținându-se cont că aceleași informații semnalează că „…și, de asemenea, să nu fi trecut perioada de șase luni, maximum, de când titularii obțin rezidența normală în Spania”? Și mai jos se semnalează: „Când este vorba de un permis de conducere nesupus unei anumite perioade de valabilitate, titularul acestuia va trebui să solicite să îi fie renovat, odată trecuți doi ani de când își stabilește reședința normală în Spania”. Care dintre cele două afirmații este corectă? Care este diferența?   

Formalitățile de canje, inscripción și sustitución ale permiselor de conducere comunitare sunt voluntare, pentru că permisele comunitare sunt recunoscute și valabile pentru a conduce în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția cazului în care aceste permise sunt restrânse, suspendate sau retrase în oricare dintre acestea sau în Spania.     

Între românii cu rezidență obișnuită în Spania se vorbește că începând de la începutul anului 2015 nu va mai fi permis să mai conducă în Spania cu permis de conducere românesc. Se spune și că permisele românești expirate se pot renova doar în Spania, nu și în România. Sunt adevărate aceste afirmații? 

Începând cu data de 19 ianuarie 2015 va intra în vigoare articolul 15.4 din Regulamentul General al Șoferilor, conform căruia, când este vorba de un permis de conducere fără o anumită perioadă de valabilitate, titularul său va trebui să îl renoveze, odată trecuți doi ani de când și-a stabilit reședința normală în Spania.  

Renovarea și în general orice formalitate relaționată cu permisul de conducere trebuie efectuată în statul membru UE în care își are reședința cetățeanul.  

Poate un cetățean român, titular al unui permis de conducere profesionist, obținut în țara de origine înainte de a avea reședința normală în Spania, să își schimbe permisul original cu unul spaniol fără să dea din nou examen și menținându-și toate categoriile? 

Dacă se îndeplinesc celelalte condiții necesare pentru o schimbare a unui permis de conducere comunitar, normal că da (reședință legală în locul unde s-a obținut permisul când acesta a fost luat, reședința în Spania în momentul schimbării, permis valabil și în vigoare, verificarea autorităților care au emis permisul etc.).   

Schimbarea unui permis de conducere comunitar nu implică examen. 

Sunt diferențe între comunitățile autonome la momentul schimbării permiselor de conducere? Români care au rezidența în Cataluña afirmă că acolo se schimbă fără nici o problemă permisele românești, păstrându-se respectivele categorii. Spun că români din alte comunități autonome merg în Cataluña pentru a face acolo această formalitate. Este adevărat acest lucru?   

Normativa cu privire la schimbarea permisului de conducere este în Regulamentul General al Șoferilor (Reglamento General de Conductores), aprobat prin Decretul Regal 818/2009, de pe 9 mai, care se aplică pe tot teritoriul național, pentru că este o normă națională, în fața căreia în toate comunitățile autonome trebuie să se acționeze la fel.  

Când se așteaptă implementarea permisului de conducere unificat european? Cum va arăta?   

Permisul de conducere comunitar este regularizat în Directiva 2006/126/UE, ce a intrat în vigoare pe 19 ianuarie 2013.  

***

Corespondentul postului de televiziune Digi, Ciprian Bălțoiu, a publicat pe Facebook, pe 27 noiembrie, informații pe tema schimbării permisului de conducere românesc cu unul spaniol:    

„Tocmai am fost la DGT Madrid să cer schimbarea permisului românesc în unul spaniol, influențat fiind de veștile de pe net conform cărora de la 1 ianuarie ar fi obligatoriu să deținem permis spaniol. Dar am aflat că Directiva Europeană invocată până acum se referă doar la cetățenii germani, francezi și polonezi, deoarece aceștia primesc permise de conducere fără termen de expirare. Adică valabile toată viața. Acești  cetățeni, dacă au rezidența de doi ani în Spania sunt obligați să le schimbe în permise spaniole.

Conform celor de la DGT, cetățenii români pot să folosească permisul românesc în Spania fără probleme până la momentul expirării acestuia.

E adevărat, spuneau cei de la DGT, că în multe locuri din Spania poliția locală sau chiar cea națională nu este la curent cu aceste informații și reține permise românești valabile și imobilizează autoturismele celor care le conduc având permis românesc valabil”.

Ciprian Bălțoiu a scris că el a pățit ceva de genul acesta și că, „deși legea e de partea noastră, pentru a evita toată nebunia cu diverși polițiști locali, prefer să schimb permisul românesc cu unul spaniol. Durează depunerea actelor 5 minute și costă cam 28 de euro”.

***

Vă sfătuim ca, în cazul în care primiţi amendă din partea autorităţilor pentru conducere cu permis românesc, să vă adresaţi urgent Direcţiei Generale de Trafic Madrid/Subdirección General de Educación, Divulgación y Formación Vial la numărul de fax: +34 913 018 537, pentru anularea acesteia.

 

  

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii:


 1. calin gligor 12/12/2014

  am permis de conducere si dupaia nie de ce nu se poate schimba


 2. Mili 12/12/2014

  Eu lam schimbat dar am platit 28 euro o taxa si a trebuit sa fac fisa medicala si mai am platit 57 de euro


 3. nela preda 13/12/2014

  in 2006 am fost si noi obligati sa schimbam permisul de conducere caci nu era valabil aici in spania .


 4. mihai 13/12/2014

  Paí si daca am scos permisu in tara si in acelasi timp eram rezident in spania..trebuie sau nu sa il schimb ...c


 5. catalin marius popa 13/12/2014

  Ma oprit un echipaj de politie cu o masina ca a mea de la Mossos. Apoi cand mau oprit mi-a cerut permisul de conducere si NIE. In cateva minute vine la mine cu o amenda de 500 de EURO pentru permis. Cum se poate asha ceva ca suntem in uniulea europeana......o sa merg sa fac o contestație ( Asta e spaina ) ma acuzații


 6. alex 14/12/2014

  Si pe un prieten la oprit si la amendat 500 € pt permis in provincia Albacete.vazind astea am mers cu el la Dgt pt. ca sa scimbam permisele si nea spus ca nu e obligatoriu dar e mai bn pt noi in caz ca ne opreste din nou nu o sa mai avem probleme. Asa ca ia anulat amenda si noi am inscris permisele aici in spania. Iti pune pe spatele permisului rominesc numaru de NIE spaniol si gata dureaza can o luna toata treaba


 7. marcela ionela 14/12/2014

  eu am sunat la 060 si m-au informat ca nu se poate canjea permisul romanesc din moment ce s-a scos dupa rezidenta.unica forma de a intra en legalitate este de reexaminare in spania.eu cunosc persoane care s-au examinat.in castilla la mancea-ciudad real nu permit caje de permis


 8. celmare corina 17/12/2014

  atunci persoanele care si-au scos permisele de conducere in Romania si aveau niul facut in Spania ce ar trebui sa faca mai exact pentru ca nu mi se pare normal sa se examineze din nou in Spania ata timp ce noi Romani suntem in uniunea europeana!


 9. calin gligor 19/12/2014

  bai frate treaba asta cu permisele e o bataie de joc noi chear nu mai avem drepturi uuuuuuuuuuuuu ba mi rusine ca sant roman baa


 10. Petru 02/01/2015

  Puteti posta anunturi si pe http://bucium.net/


 11. doru 03/01/2015

  am permis de conducere din1990 scimbat ue ---nie din2007 trebuie schimbat in spaniola


 12. doru 03/01/2015

  am permis de conducere din1990 scimbat ue ---nie din2007 trebuie schimbat in spaniola


 13. doru 03/01/2015

  am permis de conducere din1990 scimbat ue ---nie din2007 trebuie schimbat in spaniola


 14. doru 03/01/2015

  am permis de conducere din1990 scimbat ue ---nie din2007 trebuie schimbat in spaniola


 15. doru 03/01/2015

  am permis de conducere din1990 scimbat ue ---nie din2007 trebuie schimbat in spaniola


 16. doru 03/01/2015

  am permis de conducere din1990 scimbat ue ---nie din2007 trebuie schimbat in spaniola


 17. florrin 15/01/2015

  Dobitoci din galati mau pus sa traduc permisul spaniol rezidenta spaniola si altele in spania am rezolvat in 2 ore cu permisul in romania dureaza 3 zile am renuntat sal schinb lam schinbat in castellon iar acum trebuie sal schinb iar nu stiu cum sa procedez


 18. Adrian 20/01/2015

  Madrid, 15 de enero de 2015
  LA DIRECTORA GENERAL María Seguí Gómez INSTRUCCIÓN 15/C-118
  Las modificaciones introducidas por la Directiva 2006/126/CE del Parlamento Europeo y
  del Consejo de 20 de diciembre de 2006 sobre el permiso de conducción, para la armonización de
  un permiso de conducción único, reducen las posibles diferencias que separan la manera de
  expedir y obtener el permiso de conducción en los países pertenecientes a la Unión Europea.
  Hasta el 2013 subsistían más de 110 modelos distintos de permisos de conducción en territorio
  europeo y es a partir de esa fecha cuando se armoniza el modelo de permiso de conducción
  comunitario y se establecen plazos de vigencia similares para todos ellos


 19. Adrian 21/01/2015

  ¡BASTA YA! ¡ACABA CON LA DISCRIMINACIÓN DE LOS PERMISOS DE CONDUCIR EXTRANJEROS DE LA UNIÓN EUROPEA EN ESPAÑA!


 20. Valentin Simion 22/01/2015

  Cei de la DGT isi bat joc de noi. Adauga noi prevederi fara sa anunte, doar cu gandul sa puna cat mai multe amenzi. La fel cum face si Politia din Romania!


 21. costica 26/01/2015

  ATENTIE: ACUM SE POT SCHIMBA PERMISELE DE CONDUCERE CHIAR DACA AU FOST OBTINUTE IN PERIOADA DE REZIDENTA .Eu personal a avut problema asta.Am fost in tara si am facut scoala de soferi in 2010 si aveam rezidenta in Spania din 2007. In luna decembrie 2014 am fost la trafic sa schimb permisul si nu am putut sa-l schimb zicea ca daca am obtinut permisul timp cat am fost rezident in spania carnetul nu e valabil, acuma insa dupa 19 01 2015 se pot schimba fara probleme. Am fost la trafic SI MI-AU SPUS CA SE POT SCHIMBA PERMISELE. Cautati mai multe informati pe site oficial de la Consulatul roman din Madrid http://madrid.mae.ro/local-news/1353


 22. costica 26/01/2015

  ATENTIE: ACUM SE POT SCHIMBA PERMISELE DE CONDUCERE CHIAR DACA AU FOST OBTINUTE IN PERIOADA DE REZIDENTA .Eu personal a avut problema asta.Am fost in tara si am facut scoala de soferi in 2010 si aveam rezidenta in Spania din 2007. In luna decembrie 2014 am fost la trafic sa schimb permisul si nu am putut sa-l schimb zicea ca daca am obtinut permisul timp cat am fost rezident in spania carnetul nu e valabil, acuma insa dupa 19 01 2015 se pot schimba fara probleme. Am fost la trafic SI MI-AU SPUS CA SE POT SCHIMBA PERMISELE. Cautati mai multe informati pe site oficial de la Consulatul roman din Madrid http://madrid.mae.ro/local-news/1353


 23. Mara 13/02/2015

  eu am fost acum sa il schimb (canjear) pt ca imi expira in cateva luni si am inteles ca nu mi se va da altul romanesc, ca trebuie sa fac neaparat asta spaniol daca traiesc aici. Deci 40 euro fisa medicala si 28 euro taxa la DGT. Oricum, cred ca si schimbarea cu altul romanesc ar fi costat destul. Si nu se face nici o reexaminare, poate merge si alta persoana cu actele tale. Iar in timp ce iti pregatesc aprobarea (faci cerere de canje si dureaza cam 2saptamani sa se aprobe) iti lasa permisul vechi, nu ramai fara permis.

 24. Fratilor sunt cu rez in castellon am permis spaniol de 7 ani ,acum probleme in Galati,am depus permisul la preschimbat 31,03,2015.pe data 01-04-2015 sa trimis fax la Madrid,,dar nici un raspuns ,ce din galati spun ca daca nu primesc cnfirmare de la madrid nu schimba permisul ,acum cred ca sunt nevoit sa merg in castellon .ganditi 3 luni sau 4luni santem in sec 21,aviz pentru cei care au permis spaniol merget in spania, daca vreti permis rom,asteptati

 25. Fratilor sunt cu rez in castellon am permis spaniol de 7 ani ,acum probleme in Galati,am depus permisul la preschimbat 31,03,2015.pe data 01-04-2015 sa trimis fax la Madrid,,dar nici un raspuns ,ce din galati spun ca daca nu primesc cnfirmare de la madrid nu schimba permisul ,acum cred ca sunt nevoit sa merg in castellon .ganditi 3 luni sau 4luni santem in sec 21,aviz pentru cei care au permis spaniol merget in spania, daca vreti permis rom,asteptati Rectific am fost nevoit sal schimb pentru ca imi espira ced1btp p 06062015.sila firma miau cerut sa am valabil minim 6 luni si vroiau permis romanesc am facut mare prostie de nu am plecat in spnia sal schimb


 26. pavel 23/06/2016

  Am depus actele la dgt in alicante pt schimbarea permisului de aprox. 2 luni si nici in ziua de azi nu l-am primit , am sunat sa intreb de ce intarzie asa de mult si mi au spus de la dgt ca cei din romania inca nu le au raspuns daca permisul meu romanesc este ok. Sunt nevoit sa-l schimb in spaniol chiar daca mai are valabilitate pana in 2020 , pt ca mi- a expirat tarjeta de tacograf spaniola si nu vor sa mi-o reinoiasca pana ce nu-mi schimb permisul rom in spaniol ....asa ca la cum se misca cei din tara mai de asteptat mult si bine....


 27. Kinia 07/02/2017

  Prietenul meu are rezidență in Spania dar nu este definitivă. Întrebarea este: poate să schimbe carnetul de conducere aici în Spania ?Unde trebuie să meargă?


 28. Noi in Spania 09/02/2017

  https://madrid.mae.ro/node/480


 29. Alin marian 25/03/2017

  Eu am luat amenda la irun, contract de munca pe Romania, camion matricula Ro... Imi da arxaina amenda 200€ ca circul cu carnet romanesc... Eu nu mai locuesc in Spa ia, ce pot face acum eu?

 30. Buna ziua! Mi-a fost furat permisul de conducere romanesc cu tot cu acte si daca imi poate spune si mie cineva ce e de facut in situatia asta? Am incercat sa iau ora la trafic aici in spania dar e totul plin... Va multumesc!


 31. Livadariu daniel 12/07/2021

  Salut prieteni! Am o intrebare:
  Miam depus actele ca să-mi schimb permisul romanesc în permis spaniol mia dat o dovada ca pot circula doar în Spania 3 luni pana îmi ajunge permisul prin posta eu trebuie sa plec in România cu mașina pe dovada scrie clar doar în Spania pot conduce, dacă ma prinde în alte tari ce poate să-mi facă? Poate ați mai pățit. Mulțumesc