Noi in Spania
 

Măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei şomerilor peste 55 de ani

zoom Măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei şomerilor peste 55 de ani

29 iunie 2017

Guvernul a acceptat, pe 20 iunie, să includă în strategia națională pentru muncă un pachet de măsuri specifice pentru abordarea șomajului care afectează persoanele peste 55 de ani. Pe durata mesei de dialog social pe tema șomajului de lungă durată și a cardului social, Executivul a acceptat propunerile UGT pentru îmbunătățirea situației șomerilor care depășesc vârsta menționată.  

Sindicatul propune să se pună în practică măsuri specifice pentru includerea acestui colectiv pe piața muncii și în vederea unei mai bune protecții față de șomaj și a dreptului la o pensie demnă. Șomajul a lovit în special persoanele cu vârste peste 55 de ani.

După cum a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute organizația condusă de Pepe Álvarez, numărul de șomeri cu vârste din segmentul amintit a urcat cu 322% din 2007.

Pe de altă parte, pe 20 iunie, ministrul muncii, Fátima Báñez, a cerut interlocutorilor sociali să facă „un efort” ca să închidă acordul de negociere colectivă pentru acest an, care ar trebui să includă recomandările sale cu privire la mărirea salariilor. În intervenția sa de la inaugurarea activităților Gestionarea talentului și a spiritului de lider, organizat de Expansión, Báñez a afirmat că în Spania „sunt în fiecare zi salarii mai bune”.

Negocierea între patroni și Confederația Spaniolă a Organizațiilor de Firme (Confederación Española de Organizaciones Empresariales – CEOE) nu avansează de luni de zile. În prima parte a acestei luni, după ședința cu membrii conducerii, Confederația și-a repetat oferta salarială, ce are în vedere o creștere a salariilor între 1% și 2%, plus jumătate de punct adițional variabil în funcție de productivitate. Pentru CEOE este vorba de o propunere „realistă și ambițioasă” pentru că ține cont de faptul că peste jumătate dintre firme, în special cele mici, continuă să aibă pierderi. Și deoarece măririle propuse sunt în linie cu ce se negociază în fiecare sector și firmă. Sindicatele nu sunt de acord cu această opinie deoarece consideră că se poate înainta mai mult. De aceea au propus ca salariile să crească anul acesta între 1,8% și 3%.        

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii:


  1. Savy 01/07/2017

    Ce pot sa faca persoanele de peste 55 de ani ,care sant de ani zile fara un loc de munsa si nici nu au nici un venit ??' Daca te duci sa depui in una Empresa CV,te priveste si te masoare din cap pana in pichioare,de parca ai cere pomana sau mai rau ,te intreaba ca CV este pentru ficata .Ti-se pretinde sa muncesti ,dar cand te duci sa soliciti un loc de munca ,cel mai simplu raspuns este; nu avem.Daca se ar face o ordine si posiblitatea de a traii toata lumea decent ,sant sigura ca nu ar mai fi atatea furturi si insalatorii.Dar din pacate ,nimeni nu face nimic,ti-se cere,dar nu ti-se da posibilitatea de a te intrega in campul munci.Sant persoane cu probleme de sanatate si nimeni nu face nimic,chiar daca sant in varsta si bolnave.Toti inchid ochi si dau din umeri.Asta ,pentru-ca nu au nici un interes,daca nu se creaza locuri de munca si nu se produce nimic,cine i-si mai poate permite sa aiva o viata decenta.Vor cadea si Supermecadurile,penru-ca lumea nu mai are bani sa cumpere.Este necesar si de Emprese ce produc necesarul de zi cu zi,nu numai de Mercaduri si restaurante,farmacii si clinici dentale ,care numai inseala populatia.Infine,sant multe necesitati ,dar si multe oportunitati de a iesi din aceasta criza,dar din pacate nu este interes,ai un loc de munca si stai bine mersi pe scaun si astepti sa treaca luna si sa-ti primesti banuti,fara sa te gandesti ca toti trebuie sa traiasca si ca cineva trebuie sa faca un ordin,,sa se caute soluti de a iesi din aceasta criza,care mai mult ca sigur ca nu au facuto cai ce muncesc cinstit si se multumesc cu minimo pe economie.Numai sa aiva o viata decenta si linistita. DAR CE VA FI CU GENERATIA URMATOARE,CE VIITOR VOR AVEA ??? Traim cu speranta ca se va sfarsi odata cu aceste minciuni si inselaciuni si ca totul va reveni la normal....Un salut si sa speram ca se va face ceva pana nu este prea tarziu.