Noi in Spania
 

Ministrul Fátima Báñez le cere agenţilor sociali să stabilească în iulie creşterea salariilor

zoom Ministrul Fátima Báñez le cere agenţilor sociali să stabilească în iulie creşterea salariilor

13 iulie 2017

„Creştere viguroasă”. „Recuperare integratoare”. „Speranţe pentru şomeri”. Multe expresii de acest tip au pronunţat reprezentanţii Guvernului, pe 4 iulie, când s-au felicitat pentru datele cu privire la şomaj în luna iunie. Şi au o bază: 98.317 de şomeri şi-au găsit de lucru şi s-au adăugat 87.962 de noi cotizanţi la sistemul de Securitate Socială.

Ministrul muncii, Fátima Báñez, a declarat, cu mândrie, că s-au recuperat „2,3 milioane de posturi, două din fiecare trei distruse din cauza crizei”. 

Însă aceste cifre sunt umbrite. În primul rând, pentru că au legătură cu primele angajări din sezonul estival – hostelería şi comerţul au adus 75% din noii înscrişi; în al doilea rând, deoarece în ambele cazuri au fost mai mici decât în iunie 2016. Un al treilea factor ce umbreşte aceste date foarte bune: calitatea redusă a posturilor ce apar în această recuperare economică. Abia 7,9% dintre contractele semnate în iunie – şi au fost 2.089.520, un record istoric al oricărei luni şi al tuturor anilor – au fost pe durată nedeterminată. Şi mai puţine, 4,7%, au fost cu normă întreagă, singurele ce permit o anumită stabilitate în câmpul muncii şi de venituri. 

De aceea a fost foarte apreciată următoarea declaraţie a ministrului muncii, Fátima Bañez, foarte aşteptată din partea Guvernului: „Este momentul să crească salariile pentru a se întări recuperarea ţării noastre”.      

Oamenii de afaceri oferă o creştere salarială între 1% şi 2% (şi 0,5% extra dacă productivitatea o permite), în timp ce sindicatele solicită de la 1,8% la 3% pentru recuperarea puterii de cumpărare pierdute pe perioada crizei şi o clauză de revizuire salarială dacă inflaţia depăşeşte ce s-a stabilit.

Indicele Preţurilor de Consum a fost la sfârşitul anului trecut de 1,6% – cel mai ridicat din ultimii trei ani – implicând o pierdere a puterii de cumpărare pentru pensionari şi lucrători în acord, ale căror salarii s-au revalorizat cu 0,25%, respectiv 1,06%. Ministerul Economiei estimează pentru 2017 o inflaţie de până la 1,5%. Dacă aşa va fi – şi dat fiind faptul că Guvernul a revalorizat pensiile cu minimumul prevăzut de lege, 0,25%, pentru al patrulea an consecutiv – pensionarii vor suferi o nouă lovitură asupra puterii lor de cumpărare. În aceeaşi situaţie sunt şi funcţionarii, care au primit o creştere salarială de 1% anul acesta.  

„Noi deja am fost suficient de flexibili”, a asigurat, pe 4 iulie, preşedintele Confederaţiei Spaniole a Organizaţiilor de Firme, Juan Rosell, când a fost întrebat de presă cu privire la acordul solicitat de ministrul Báñez, aşteptat pentru luna iulie. „Dacă sindicatele nu acceptă, vor trebui să le explice alor lor”, a spus Rosell. 

Sindicatele nu sunt mulţumite pe deplin de anunţ, mai ales pentru că s-a spus din nou că piaţa muncii continuă să fie influenţată de periodicitatea creşterii numărului de turişti: hostelería şi comerţul cuprind două treimi din creşterea numărului de înscrieri în iunie.

În educaţie, totuşi, au dispărut din nou 51.487 de cotizanţi ca urmare a sfârşitului anului şcolar.

„Sunt mai multe contracte de muncă precare ca niciodată, firmele abuzează de contractele pe durată determinată şi cu salariu mic, mai mult decât în orice altă ţară din Uniunea Europeană”, atrage atenţia Mari Carmen Barrera, secretar pentru Muncă în UGT, cu privire la cei 1,9 milioane de lucrători cu contract pe durată determinată în iunie.

Creşterea salariilor ar ajuta, după părerea sindicatelor, şi la urcarea cotizaţiilor şi însănătoşirea sistemului de Securitate Socială care în 2016 a avut un minus extrem de mare (18,096 miliarde de euro). 

„Mai sunt multe de făcut”, a admis Báñez, care totuşi a subliniat că numărul contractelor fixe este în creştere, că în iunie a înregistrat cea mai bună situaţie din serie (166.462) şi că a urcat cu 12,2% faţă de numărul contractelor pe durată nedeterminată încheiate în iunie 2016.         

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: