Noi in Spania
 

Amendă de milioane pentru că patru ani a avut 275 de cameriste „învățând” să facă patul

zoom Amendă de milioane pentru că patru ani a avut 275 de cameriste „învățând” să facă patul

13 iulie 2017

Inspecția Muncii reclamă 2,6 milioane de euro firmei de multiservicii Externa Team, din Sevilla, pentru că a încălcat legea angajând 275 de cameriste cu false contracte de formare din 2013. În acest mod, firma a evitat să plătească această sumă drept cotizații la Seguridad Social sub motivul că așa-numitele kellys se formau. Totuși, Inspecția a sancționat compania pentru o infracțiune gravă după ce a constatat că serviciul contractat – curățenie și ordine în camerele din patru hoteluri ale grupului Hotusa din capitala andaluză – „este executat de cameriste în pregătire cu același rezultat ca și cum l-ar fi realizat alte lucrătoare”.  

Cazul dezvăluie fața cea mai crudă a precarității pe care, de la reforma din domeniul muncii din 2012, o suferă o mare parte dintre cele 120.000 de cameriste, deși Spania este o mare putere în sectorul turistic și beneficiile hotelurilor cresc în fiecare an.

Externa Team primea lunar 1.450 de euro pentru camerele aranjate de o angajată, însă o plătea pe fiecare abia 601 de euro. Fiecare lucrătoare trebuia să facă ordine și curățenie în 14 camere în șase ore, dar niciodată nu avea timp să își termine această normă, fiind nevoite să mai rămână una sau două ore fără să fie plătite.

„Dacă nu termini cele 14 camere, ce reprezintă un obiectiv ireal, trebuie să mai rămâi, în general, o oră și jumătate. Este o muncă extenuantă, dar la sfârșit de lună plătești ipoteca, lumina și apa, mănânci. Este clar, facem asta de nevoie”, explică, pentru El País, o cameristă care cere să rămână anonimă.

Până în 2012, aceste angajate primeau 1.200 de euro de la Hotusa pentru un contract de opt ore. 

Patronul firmei sancționate, Pedro María Bugayllal, recunoaște că plătește salarii „mici” și că „greu” o familie se poate descurca. „Vina pentru faptul că se plătesc 601 de euro aparține pieței (…). Femeile sunt mulțumite în firma mea, vin exploatate de alte firme pentru că acestea le plătesc mai puțin ori au de făcut mai multe camere”, asigură. 

Bugayllal spune că va face recurs la sancțiune și că nu este adevărat că angajatele sale lucrează ore suplimentare.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Hotusa avertizează: „Dacă nu respectă normativa, vom anula contractul imediat după cercetările interne pe care le vom face”.

Președintele AC Hoteles vorbește de „exploatare” în sector 

Sindicatele consideră „semisclavagism” condițiile de muncă ale cameristelor, care au pierdut 40% din salariu în ultimii cinci ani din cauza acestor firme multiservicii. 

În Sevilla Inspecția Muncii a constatat că diferite cameriste au fost peste doi ani în formare, deși perioada stabilită până la a ajunge calificate este de nouă luni. După formare, cameristele au fost contractate drept „ocazionale” ori prin intermediul unei firme de muncă temporară ai cărei administratori sunt aceiași patroni ai Externa Team.

În plus, tutoarele nu aveau pregătirea cerută de lege pentru a fi formatoare.

Inspecția a găsit firma vinovată de alte două infracțiuni, de siguranță și sănătate, din cauza condițiilor de muncă ale cameristelor. Fiecare sancțiune este de 94.000 de euro. 

Președintele patronatului hotelurilor din Sevilla, Manuel Cormax, declară: „Dacă există ilegalități, pentru asta sunt sindicatele sau Inspecția Muncii. Nu au nici o legătură cu subcontractarea, niciodată nu vom apăra o practică abuzivă sau ilegală”.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: