Noi in Spania
 
alexandriongroup

Lucrătorii în case își revendică drepturile

zoom Lucrătorii în case își revendică drepturile

27 iulie 2017

Circa 100.000 de semnături ale menajerelor au fost depuse, pe 13 iulie, la Ministerul Muncii și Securității Sociale cerându-se ca persoanelor care lucrează în menaj și îngrijirea persoanelor să li se recunoască munca pe care o fac, să se vadă situația de precaritate și abuzurile pe care le trăiesc multe dintre ele și ca să se ratifice acordul 189 al Organizației Internaționale a Muncii, ce le-ar îmbunătăți parțial situația.

„Eu şi alte menajere am fost primite la departamentul pentru Lucrul cu publicul, am fost ascultate și ni s-a promis că solicitarea noastră va fi transmisă mai sus”, a scris Rafaela Pimentel, purtător de cuvânt al platformei  „Territorio doméstico”, pe cea mai mare platformă de cereri din lume, Change.org.

Deși sunt de neînlocuit, lucrătorii în case nu sunt observaţi

Înainte de înmânarea semnăturilor, reprezentantele menajerelor au organizat un act simbolic – au pus șorțuri și instrumente de curățenie unor statui din cartierul madrilen Malasaña – statui pe care le consideră mult mai îngrijite și protejate decât lucrătoarele/lucrătorii în case.

„Am făcut-o pentru a ne cere drepturile, să generăm conștiință și ca să fim văzute. Pentru că, insistăm, deși suntem de neînlocuit, nu suntem observate”, atrage atenția Rafaela Pimentel. 

Curățenie, gătit, călcat, dar, mai ales, îngrijirea persoanelor.  Mulți nu își dau seama că unul dintre lucrurile cele mai importante pe care le fac lucrătoarele/lucrătorii în case este să îngrijească oamenii pe care îi iubesc cel mai mult. De aceea acești lucrători sunt de neînlocuit.

Rafaela a muncit peste 44.000 de ore în cei 25 de ani de lucru ca trabajadora del hogar. Mărturisește că a avut norocul să lucreze în ultimii 20 de ani în aceeași familie, cu care are o relație foarte bună, dar știe că mii de femei din Spania nu au aceeaşi şansă ca ea.

Lucrătoarele/lucrătorii în case sunt într-o situație extrem de precară: muncesc multe ore, în condiții foarte proaste, fără să le fie recunoscută munca și fără nici o protecție socială sau în ceea ce privește desfășurarea activității. 

„Suntem invizibile, a venit momentul să schimbăm acest lucru”, a scris Rafaela Pimentel pe Change.org, cerând cât mai multor persoane să semneze petiția pentru ca Guvernul spaniol să recunoască drepturile menajerelor, pentru ca, la fel ca alte 24 de țări, Spania să se alăture acordului 189 al Organizației Internaționale a Muncii, primul care le dă menajerelor protecție specifică și care include norme internaționale pentru a asigura și recunoaște valoarea socială și economică a muncii în case.   

Se estimează că 14,4% dintre lucrători sunt ajutați în casă în mod curent de menajere. „În total suntem aproximativ două milioane, însă doar 435.000 dintre noi suntem înscrise la Seguridad Social. Astfel de lucruri pot fi rezolvate dacă Spania semnează Acordul 189. Prin acest acord am avea dreptul la un ajutor de şomaj (drept pe care încă nu îl avem) şi ar putea să înceapă procesele de inspecție a muncii pentru verificarea respectării drepturilor noastre şi ca să se evite condiţiile lamentabile pe care le trăiesc în Spania multe menajere.  

La fel cum muncim din greu ca să îngrijim persoanele cele mai dragi ale celorlalţi, aşa cerem şi noi condiţii de muncă demne şi o protecţie în câmpul muncii la fel cum au angajaţii din alte sectoare de activitate”, a scris Rafaela Pimentel.                           

            

 

     

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: