Noi in Spania
 
alexandriongroup

Seguridad Social are cu un milion de cotizanți mai puțin și plătește cu 1,2 milioane de pensii mai mult

zoom Seguridad Social are cu un milion de cotizanți mai puțin și plătește cu 1,2 milioane de pensii mai mult

7 septembrie 2017

Sistemul de Securitate Socială din Spania plătește în prezent 9.532.945 de pensii contributive – pentru limită de vârstă, de boală, văduvie, de orfan și pentru rude. Aceste plăți se realizează prin intermediul cotizațiilor celor 18,48 de milioane de persoane înscrise la Seguridad Social în prezent. Corelația indică faptul că se achită cu 1,2 milioane de pensii mai mult decât în 2007, înainte de criză, dar sistemul are acum cu un milion mai puțini cotizanți pentru a face aceste plăți.

Astfel, numărul pensiilor a crescut continuu cu peste 1% pe an, inclusiv pe perioada celor șase ani consecutivi de distrugere a locurilor de muncă și a reducerii numărului de persoane care au cotizat între 2008 și 2013, ambii ani incluși.

La această creștere a numărului de plăți trebuie să se adauge scumpirea pensiei ce se plătește lunar, al cărei cost a urcat cu 3% din 2014, însumând 8,790 miliarde de euro pe lună, conform datelor publicate pe 25 august de Ministerul spaniol al Muncii, cu privire la pensiile de luna trecută. Iar în anii anteriori, din perioada crizei, această creștere a fost și mai mare, de circa 5% anual.

Urcarea continuă a cheltuielilor se datorează în principal înmulțirii pensionarilor, dar și efectului înlocuire, ce constă în faptul că noile pensii sunt cu 32,4% mai mari decât cele care ies din sistem ca urmare a decesului persoanelor în cauză.          

Cuantumul mediu al noilor pensii de limită de vârstă este de 1.280,55 euro pe lună, iar cel al pensiilor care ies din sistem este în medie de 966,77 euro pe lună, conform cifrelor Ministerului Muncii și Securității Sociale.  

Scade numărul de persoane care cotizează pentru un pensionar  

În această situație, ritmul de recuperare a locurilor de muncă, înregistrând creșteri ale numărului de cotizanți de aproximativ 3%, nu a fost suficient pentru recuperarea deplină a posturilor distruse și ca să compenseze urcarea constantă a numărului de pensionari.

Din această cauză, după ce în mai multe luni se recuperase, raportul afiliaților per pensionar a căzut la nivelul cel mai mic din ultimii 18 ani. Cele mai recente date arată că în iunie 2,23 lucrători cotizau pentru un pensionar. 

Acest raport, ce și-a atins punctul maxim, 2,71, în decembrie 2007, chiar înainte de izbucnirea crizei, îi include și pe șomerii care primesc ajutor bănesc, pentru ei cotizând statul. Reducerea acestui colectiv de șomeri cu ajutor ca urmare a creșterii angajărilor și epuizării dreptului de încasare a subsidiilor reprezintă una dintre cauzele care au făcut ca în iunie raportul de cotizanți la Seguridad Social per pensionar să cadă din nou, după doi ani de recuperare lentă. Îmbunătățirea acestui raport este esențială pentru îmbunătățirea conturilor sistemului, care, conform diferitelor previziuni, anul acesta vor fi în continuare cu roșu, cu un minus de 18 miliarde de euro.      

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: