Noi in Spania
 
alexandriongroup

Un card inteligent va controla frauda în primirea de ajutoare publice

zoom Un card inteligent va controla frauda în primirea de ajutoare publice

7 septembrie 2017

Ajutoare de șomaj, pensii, subsidii, ajutoare educative, pentru cumpărarea unei locuințe, burse, bonul social… Să se știe exact câte ajutoare publice se acordă în Spania și cuantumul lor total este foarte greu, o spun chiar diferite surse din Administrație. Nu doar Serviciul Public pentru Muncă de Stat plătește ajutoare șomerilor, o fac și, complementar, comunitățile autonome și primăriile.       

Să se garanteze ca nici un șomer să nu rămână fără ajutoare sociale, dar nici ca alții să primească sprijin dublu este obiectivul ce a motivat Ministerul Muncii să creeze un card social inteligent, o „hartă a ajutoarelor” din Spania, care să permită să se controleze mai eficace și în timp real destinația banilor publici, a căror repartizare era până acum inegală între regiunile spaniole și, mai ales, imposibil de controlat.  

De mai mult timp autoritățile au observat că există un „turism de ajutoare”, unii șomeri schimbându-și reședința pentru a primi mai multe ajutoare. 

Cardul social a început să prindă contur în conferința din luna ianuarie a președinților de comunități autonome. Încă este în fază de propuneri ale comunităților autonome și se dorește să fie operativă de anul viitor, în acest mod putându-se vedea toate ajutoarele publice pe care le primesc peste 14 milioane de persoane în Spania. 

Actualizare permanentă

Datorită actualizării permanente, noul card inteligent va permite să se cunoască în timp real ajutoarele pe care le primește fiecare cetățean.

Se va crea o bază de date globală per persoană, identificându-se toate ajutoarele economice primite.

Ajutoarele pentru reintrare pe piața muncii (rentas de inserción) sunt acordate în toate regiunile autonome. Statul acordă un „ajutor familial”, un subsidiu de 430,27 de euro pe lună (de pe 1 ianuarie până pe 28 iunie 2017 a fost de 426 de euro) pe care îl primesc șomerii fără venituri, au responsabilități familiale (copii sub vârsta de 26 de ani, copii cu dizabilități care sunt în îngrijirea lor) și au epuizat ajutorul de șomaj ori nu pot să îl ia pentru că au cotizații de peste trei, dar nu ajung la un an, cum se cere.

Din ianuarie un program adițional acordă și un ajutor de 400 de euro pe lună timp de maximum șase luni șomerilor de lungă durată care au epuizat toate ajutoarele și au obligații familiale.

Însă în paralel cu aceste ajutoare fiecare comunitate și multe primării au propriile ajutoare sociale, cu nume și cuantumuri diferite.      

În Madrid va fi curând un card social

Autoritățile madrilene au anunțat deja introducerea iminentă a unui card social ce va permite un acces mai simplu și mai rapid la toate serviciile sociale pentru cetățeni.  

În luna iulie președinta Comunității Madrid, Cristina Cifuentes, a informat că acest nou card va evita ca mulți cetățeni să trebuiască să facă un „pelerinaj” pe la diferite administrații pentru a beneficia de servicii sociale, pentru că „se vor include într-un singur document toate drepturile și ajutoarele sociale, în mod individualizat”. 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: