Noi in Spania
 

Bolile profesionale s-au înmulțit cu aproape 30% după reforma pieței muncii

zoom Bolile profesionale s-au înmulțit cu aproape 30% după reforma pieței muncii

7 septembrie 2017

Numărul bolilor profesionale declarate în Spania în primele șapte luni ale acestui an a fost de 13.311, cu 0,9% mai mare decât cel din aceeași perioadă din 2016 și cu aproape 30% peste cel din iulie 2012, când a intrat în vigoare reforma pieței muncii, a denunțat, pe 17 august, UGT, pe baza datelor Observatorului de Riscuri Profesionale al Ministerului Muncii.

Anul acesta s-a declarat, în medie, o boală profesională la fiecare 1.145 de salariați înscriși la Seguridad Social. Comunitățile autonome Navarra, cu o îmbolnăvire la fiecare 255 de înscriși, La Rioja (una la fiecare 316) și Euskadi (una la fiecare 378) prezintă cele mai proaste date în această privință. 

Regiunile cu cele mai puține îmbolnăviri din motive profesionale declarate în relație cu numărul de înscriși la Seguridad Social sunt Andalucía (o îmbolnăvire la fiecare 4.352 persoane ocupate), Madrid (una la fiecare 2.631) și Extremadura (una la fiecare 2.628). 

Conform UGT, din totalul îmbolnăvirilor din motive profesionale declarate până în iulie, 6.453 au dus la concediu medical al lucrătorului, cu 2,7% mai mult decât în aceeași perioadă din 2017. În ceea ce privește bolile profesionale ce nu au implicat luarea concediului medical, acestea au ajuns la 6.858 până în iulie, cu o reducere de 0,7%. 

Majoritatea au fost provocate de agenți fizici 

Opt din fiecare zece îmbolnăviri din motive legate de locul de muncă își au originea în agenți fizici, în timp ce aproape 5% sunt boli de piele (4,97%), iar 4,5% se datorează agenților biologici.

UGT remarcă faptul că, deși în valori absolute se declară mai multe boli profesionale la bărbați decât la femei, indicele de incidență a acestora la femei este mai mare din cauza numărului mai mic al acestora pe piața muncii. Astfel, indicele de incidență este la femei de 44,6 boli profesionale la fiecare 100.000 de lucrătoare, în timp ce la bărbați este de 40,2.    

Pe sectoare, în comerțul cu amănuntul se declară cele mai multe boli profesionale (1.233 până în iulie), urmând industria alimentară (907) și serviciile în edificii și activitățile din grădinărit (899).

Pe ocupații, numărul cel mai mare de boli profesionale declarate se concentrează și la personalul din curățenie (1.088), operatorii de instalații și mașini fixe (1.016) și peones din industriile manufacturiere (952 de boli profesionale declarate). 

Se cere îmbunătățirea informării și a supravegherii sănătății 

UGT denunță faptul că, în ciuda înmulțirii bolilor profesionale declarate, notificarea bolilor complexe și cronice, între care cele respiratorii, cancerul și afecțiunile produse de agenți chimici în general este „foarte scăzută ori aproape nulă” în comparație cu estimările făcute în această privință. 

De aceea sindicatul cere să se îmbunătățească evaluările de risc în posturile de muncă și implicarea sistemului de prevenire pentru detectarea acestor boli. Astfel, solicită îmbunătățirea sistemelor actuale de informare și supraveghere a sănătății; să se impulsioneze comunicarea afecțiunilor ce ar putea fi calificate drept profesionale de către cadrele medicale din sistemul național de sănătate și o actualizare de două ori pe an, chiar de trei ori anual a listei de boli profesionale din Spania.

 

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: