Noi in Spania
 
alexandriongroup

Lucrătorii pe cont propriu vor putea deduce până la 6.400 de euro pe an în diete la IRPF

zoom Lucrătorii pe cont propriu vor putea deduce până la 6.400 de euro pe an în diete la IRPF

16 noiembrie 2017

Un lucrător pe cont propriu va putea deduce până la 6.400 de euro pe an în diete la IRPF datorită noii legi a lucrătorilor pe cont propriu. Cei peste trei milioane de autónomos vor putea deduce în IRPF cheltuielile pentru hrană relaționate cu activitatea pe care o desfășoară, cu un cuantum de maximum 26,67 euro pe zi, respectiv 48 de euro în cazul în care își desfășoară munca în străinătate. Însă li se cere ca plata să se fi făcut telematic și să se poată verifica prin intermediul unei facturi sau al sistemelor indirecte de plată ce au această funcție specifică. De asemenea, cheltuiala trebuie să se fi realizat în zile lucrătoare și doar în localuri de alimentație publică (restauración și hostelería). 

Astfel, dacă un autónomo mănâncă la restaurant ca urmare a activității sale 60 de zile pe an, își va putea deduce până la 1.600 de euro. Dacă o face 120 de zile anual, își va putea deduce până la 4.800 de euro, iar dacă este vorba de 240 de zile pe an, până la 6.400 de euro.

Deduceri de cheltuieli pentru utilități 

Ministerul Finanțelor a clarificat modificările ce afectează deductibilitatea cheltuielilor pentru utilități corespunzătoare părții din locuință pe care lucrătorii pe cont propriu care muncesc la domiciliul lor o folosesc pentru activitatea economică pe care o desfășoară. Măsura afectează consumul de apă, gaz, electricitate, telefon și internet.

Ministerul condus de Cristóbal Montoro informează că, în timp ce cheltuielile ce țin de proprietatea locuinței, precum amortizări, Impozitul pe Bunuri Imobiliare, asociația de proprietari etc. sunt deductibile proporțional cu partea din locuință destinată desfășurării activității și procentului de proprietate a imobilului al lucrătorului pe cont propriu, cheltuielile pentru utilități nu admit același criteriu de repartizare pentru că variază în funcție de consum și deci acestea trebuie aplicate activității proporțional cu partea ce se dovedește că este destinată activității profesionale.

Modificarea introdusă în lege stabilește deci un procent obiectiv pentru calcularea părții de cheltuieli cu utilitățile ce se destinează activității profesionale, rezolvând astfel problemele ce apar în practică atunci când se stabilesc criteriile pentru cuantificarea acestora sau factorii care o dovedesc. Este vorba de procentul ce rezultă din aplicarea a 30% proporției existente între metrii pătrați din locuință destinați activității profesionale față de suprafața totală a acesteia, cu excepția cazului în care se dovedește un procent mai mare sau mai mic.  

Procedura pentru calcularea sumei deductibile din aceste cheltuieli se arată prin următorul exemplu: Locuința curentă a unui contribuabil are 100 de metri pătrați. Contribuabilul acordă 40 de metri pătrați activității economice pe care o desfășoară. Cheltuielile anuale pentru utilități ajung la 5.000 de euro. Proporția din locuința curentă utilizată pentru desfășurarea activității profesionale: 40%. Procentul de deducere: 12%. Cheltuieli deductibile: 600 de euro.  

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: