Noi in Spania
 
alexandriongroup

Se caută mână de lucru specializată în construcții

zoom Se caută mână de lucru specializată în construcții

8 februarie 2018

Este nevoie de encofradores, ferrallistas, experți în fațade, solados, alicatados, capataces... Lipsa de mână de lucru specializată, mai ales în Madrid, Barcelona, Valencia și Murcia, preocupă tot mai mult sectorul construcțiilor și începe să crească mult costurile. Conform unei analize a grupului ACR, costurile construirii de locuințe au urcat cu 17,5% în ultimele 24 de luni, cu 12,1% doar în ultimul an. „Acest lucru se explică în principal prin lipsa mâinii de lucru și incapacitatea de a fabrica în domenii precum structurile ori fațadele”, spune Michel Elizalde, consilier delegat al acestui grup de construcții din Navarra. În plus, adaugă Daniel Cuervo, director al Asociației de Promotori Imobiliari din Madrid, „recuperarea de către fabricanți a spațiilor libere crește și ea costurile”.     

O puternică depreciere a salariilor. Spargerea boomului imobiliar a dus la pierderea a două treimi din locurile de muncă din sector. Mulți străini au plecat din Spania, alții s-au reprofilat, iar cei în vârstă s-au pensionat. Sunt puțini care vor să lucreze în construcții, chiar dacă aici sunt iar locuri de muncă. În ultimul an s-au înregistrat încă 64.300 de lucrători în domeniu, conform Analizei Populației Active. Dar nu mai sunt nici salariile mari de dinainte de criză. Acum ajung la jumătate față de cele din timpul boomului din sectorul imobiliar. Iar lipsa stabilității și condițiile grele de muncă nu conving tinerii, care preferă alte meserii. În plus, spune Enrique Corral, director general în Fundación Laboral de la Construcción, „cei care ar putea reveni să lucreze în sector pentru că au experiență au lucrat fără să aibă o diplomă. Iar acum firmele cer documente”. 

Construcțiile ajunseseră să reprezinte înainte de criză 10,1% din PIB. Acum, în ciuda recuperării din ultimii ani, implică doar 5,1%, conform datelor la nivel național. Din anul 2000 până înainte de criză, anual se construiau în medie 600.000 de locuințe. Anul trecut s-au ridicat 80.000.     

Din cauza crizei economice, șase din fiecare zece lucrători în construcții au rămas fără muncă. Din cei 2.430.280 înscriși la Seguridad Social în construcții, câți erau în 2007, s-a ajuns la 968.339 în 2013: cu 1.461.941 cotizanți mai puțin, conform datelor publicate de Ministerul Muncii și Securității Sociale. După recuperarea economiei, sunt circa 1.141.145.    

Specialiștii în domeniu consideră că, în ciuda revenirii construcțiilor, nu se va mai reveni la valorile de dinainte de criză. Recesiunea a lăsat multe răni ce încă nu s-au vindecat. „În plus, s-a transformat și sectorul. Nu se mai vând locuințele ca înainte, clientul cere mai mult, promotorii sunt mai orientați către marketing. Vor să construiască produse care se diferențiază, de calitate și ca un constructor să aibă personal calificat”, spune Corral.    

Recalificare profesională și formare. Conștiente de faptul că este nevoie de specialiști și pregătire continuă, Fundación Laboral de la Construcción și circa 20 de organizații din diferite țări recalifică personal și atrag tineri. „În zone unde este multă activitate, precum Madrid, Barcelona, Comunidad Valenciana, vine lume din alte comunități și în unele profiluri se observă creșteri de salariu”, spune Corral, care cere să se organizeze procese de recalificare obținută în urma experienței, oferindu-se certificate lucrătorilor care odinioară au lucrat fără acte. „De asemenea”, adaugă, „avem nevoie de revizuirea unor puncte din contractul de formare și învățare pentru a se adapta realității din sector. E vorba de o modalitate contractuală foarte interesantă, ce ar permite firmelor de construcții să angajeze tineri sub 30 de ani în timp ce îi învață o meserie”, adaugă.

Surse din Fundație consideră că Formación Profesional Dual (ce combină formarea într-o școală și cea într-o firmă) ar putea fi o formulă bună, dar ținându-se cont de faptul că într-o lucrare în construcții nu se desfășoară aceeași activitate în fiecare zi. „Administrația ar trebui să vadă foarte repede ce posturi se vor cere în viitor și să adapteze planurile de formare nevoilor firmelor”, semnalează Cuervo. „Construcțiile reprezintă o soluție profesională bună pentru cine nu vrea să meargă la facultate. Dacă nu se mai fac greșelile din trecut, este vorba de un serviciu cu viitor”, subliniază. Elizalde consideră că „trebuie să se valorizeze formarea în construcții față de alte pregătiri profesionale. S-a dezvoltat mai mult în alte sectoare și ar trebui să fie făcută mai atrăgătoare și de o mai mare calitate”, susține. În opinia sa, e foarte important să se ofere și stabilitate. „În construcții e foarte greu să se planifice o traiectorie. Ar trebui să se încerce să nu fie atâtea suișuri și coborâșuri. Și să se lucreze ca să se ofere formare în firme, lucrătorii să poată să continue să învețe, actualizându-și cunoștințele”.                                           

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: