Noi in Spania
 
alexandriongroup

Cei peste 65 de ani care lucrează vor putea primi salariu și toată pensia

zoom Cei peste 65 de ani care lucrează vor putea primi salariu și toată pensia

8 februarie 2018

Ministrul pentru muncă și securitate socială, Fátima Báñez, propune ca lucrătorii care continuă să fie activi pe piața muncii, după pensionare, să poată compatibiliza salariul cu încasarea întregii pensii. Báñez a făcut această propunere în timpul intervenției pe care a avut-o pe 31 ianuarie în Comisia parlamentară pentru Acordul de la Toledo, ce abordează reforma sistemului public de pensii pentru ca acesta să fie viabil pe viitor.

Ministrul a făcut această recomandare în cadrul măsurilor pe care Guvernul le studiază pentru a stimula prelungirea voluntară a prezenței pe piața muncii a lucrătorilor. Báñez vrea ca această propunere să se aplice tuturor salariaților și lucrătorilor pe cont propriu, chiar dacă aceștia din urmă nu au angajați.

În prezent, lucrătorii care continuă să fie activi după vârsta de pensionare pot primi jumătate de pensie pe lângă salariu, dacă muncesc cu normă parțială. Un alt caz este cel al lucrătorilor care rămân în continuare pe piața muncii după vârsta de pensionare fără a primi pensie. În schimb, atunci când se vor pensiona, pensia le va fi cu 2% mai mare decât cuantumul normal pentru fiecare an suplimentar lucrat, dacă, în prealabil, au cotizat cel puțin 25 de ani la Seguridad Social. Pensia le crește cu 2,75% dacă au cotizat la Seguridad Social între 25 și 35 de ani. Pensia se mărește cu 4% pentru fiecare nou an cotizat după vârsta de pensionare atunci când beneficiarul a cotizat în prealabil 37 de ani.

În 2013 au intrat în vigoare „pensionările active”. 

Acest lucru se datorează faptului că mulți salariați și-au pierdut serviciul pe perioada crizei și au optat pentru a lucra pe cont propriu pentru a-și completa cotizarea, care pe viitor le va mări pensia.

De la 1 ianuarie, doar lucrătorii pe cont propriu care au angajați care continuă să lucreze au dreptul să primească toată pensia compatibilă cu un salariu. Scopul este ca pensionarea acestui tip de lucrător pe cont propriu să nu îi lase fără muncă pe angajații acestuia.  

În acest context, Báñez a propus săptămâna trecută ca lucrătorul care continuă să fie activ pe piața muncii după vârsta de pensionare prevăzută de lege să poată compatibiliza primirea salariului cu pensia întreagă, inclusiv lucrătorii pe cont propriu fără angajați.

Anul acesta, vârsta de pensionare prevăzută de lege este de 65 de ani dacă lucrătorul a cotizat 36 de ani și șase luni ori mai mult. Și de 65 de ani și șase luni în cazul în care beneficiarul a contribuit la Seguridad Social sub 36 de ani și șase luni.    

Obiectivele sistemului de Securitate Socială prin această măsură sunt: să se mențină lucrătorul pe piața muncii și să crească activitatea economică și sumele din cotizații și impozite. Persoanele în vârstă care continuă să lucreze și firmele care le au ca angajați plătesc doar 8% din baza de cotizare, drept „contribuție solidară” la Seguridad Social.

Această propunere a lui Báñez pentru stimularea pensionării active vine după cea făcută pe 15 ianuarie, când ministrul a propus Congresului Deputaților ca lucrătorii să își poată extinde, voluntar și pe durata întregii prezențe pe piața muncii, perioada de cotizare cerută pentru calcularea cuantumului pensiei. Ba chiar cu posibilitatea de a nu se ține cont de anii cu cele mai mici cotizări, ca să nu le scadă pensia. 

Obiectivul principal al acestei măsuri este să fie ajutați lucrătorii care au rămas fără muncă în ultimii ani din vida laboral. Cu alte cuvinte, ca lacunele în cotizare din această perioadă să poată fi compensate prin contribuțiile făcute în anii în care au cotizat conform unui salariu mai mare.  

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: