Noi in Spania
 
alexandriongroup

Unde se găsește de muncă

zoom Unde se găsește de muncă

22 februarie 2018

Experții în domeniul muncii consideră că în 2018 se vor crea în medie 431.000 de posturi, cu 2,3% mai multe decât anul trecut. Serviciile, turismul, industria, logistica, distribuția sunt principalele sectoare unde se creează locuri de muncă. Și în domeniul sănătății și în noile profesii ce apar datorită economiei digitale se înființează tot mai multe posturi. 

Conform Indicelui ManpowerGroup, anul acesta dinamica înființării de posturi se va accelera, urmând să se creeze 431.000 noi, cu 2,3% mai multe decât în 2017, rata șomajului ar urma să ajungă la puțin peste 15%, marcând cea mai bună dată din ultimii zece ani. 

Între aceste noi posturi, 356.000 ar urma să apară în sectorul serviciilor; 46.000, în industrie, iar 23.000, în construcții.      

Raúl Grijalba, regional managing director al zonei mediteraneene în ManpowerGroup, consideră că anul acesta cel mai surprinzător în materie de creare de locuri de muncă este că se vor înființa multe posturi relaționate cu firmele: sectorul serviciilor se va dezvolta cel mai mult și, în loc să crească intern, firmele vor contracta aceste servicii. 

Santiago Soler, secretar general în Adecco, crede că din perspectiva posturilor pe durată nedeterminată nu vor fi schimbări față de 2017.

Și Miguel Portillo, director executiv în PageGroup Spania, spune că unele sectoare se vor comporta peste medie, mai ales cele din domeniul digital: „Companiile digitale sau unitățile digitale ale firmelor se vor dezvolta și vor face mai multe angajări. În plus, se vor genera noi profesii. De asemenea, se va observa o cerere de talente în sectorul tehnologic, în tot ce se relaționează cu aplicațiile mobile”. 

Portillo adaugă că în domeniul sănătății vor fi posturi în biotehnologie și în activități legate de vârsta a treia.

Și sectorul asigurărilor atrage talente din alte domenii, se apropie de consumator și inovează.

Valentín Bote, director în Randstad Research, spune și el că anul acesta se vor înființa multe posturi de înaltă calificare, între care cele din I+D, industrie, farmacie. Publicitatea, consultanța și sectorul imobiliar se dezvoltă și ele. 

Vor fi oportunități și pentru profiluri din HoReCa (n.r.: Hoteluri, Restaurante, Café), comerț, construcții, logistică.    

Dacă analizăm sectoarele unde se vor genera locuri de muncă în următorii zece ani, conform ManpowerGroup, sectorul serviciilor, cu 1,6 milioane de posturi, este peste medie. Este urmat de industrie, construcții, sectorul economic primar (n.r.: agricultură, creșterea animalelor, apicultură, pescuit, silvicultură). În toate acestea se estimează o creștere anuală între 1% și 2,2%.

Domeniul sanitar și al serviciilor sociale, producția industrială, comerțul și serviciile pentru firme vor oferi 1,2 milioane de posturi în următorul deceniu. Circa 800.000 de locuri de muncă vor apărea în hostelería, transporturi și comunicații, construcții și alte servicii.         

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: