Noi in Spania
 

O menajeră fără contract trebuie readmisă sau indemnizată cu 5.500 de euro

zoom O menajeră fără contract trebuie readmisă sau indemnizată cu 5.500 de euro

22 februarie 2018

Tribunalul Superior de Justiție din Extremadura a ratificat sentința dată în primă instanță de Juzgado de lo Social numărul 1 din Badajoz, care a condamnat două femei să readmită sau să indemnizeze menajera care timp de opt ani și cinci luni a muncit pentru ele fără să fie înregistrată la Seguridad Social. Acestea au putut face recurs.

Lucrătoarea a început să lucreze în mai 2007 în locuința persoanelor în cauză, situată în Almendralejo. Munca sa era dublă: să se ocupe de treburile casei și să aibă grijă de o bătrână, în schimbul sumei de 648,60 euro pe lună (21,62 euro pe zi).

În septembrie 2015 femeia a făcut un denunț la Inspección de Trabajo y Seguridad Social din Badajoz. Două săptămâni mai târziu, cele două surori care o „angajaseră” i-au spus că o dau afară. Femeia care a făcut denunțul a declarat că acestea i-au zis că nu vor „să plătească milioane de pesete” din cauza ei, că o vor duce pe mama lor la un azil și că vor angaja o persoană mai calificată, după cum se menționează în capitolul de fapte dovedite din sentința primei instanțe, considerate valabile de Tribunalul Superior de Justiție din Extremadura.    

Tehnicieni de la Inspecția pentru Muncă și Securitate Socială din Badajoz au făcut o vizită la adresa unde lucra persoana care a făcut denunțul, dar nu au putut intra pentru că nu aveau permisiunea proprietarului, nici o autorizație judiciară, condiția stabilită de legislația în vigoare (ley 13/2015, ordenadora del Sistema de Inspección de Trabajo y Seguridad Social).  

A fost citată una dintre surori, dar s-a prezentat un nepot al bătrânei, care a negat că femeia care făcuse denunțul lucra în casa bunicii sale.    

După cum se menționează la capitolul cu fapte verificate, lucrătoarea nu avea număr de Securitate Socială și nu figura, și nici nu figurase ca înregistrată în vreun regim din sistemul de Seguridad Social.    

Juzgado de lo Social numărul unu din Badajoz specifică că de pe telefonul fix din locuința în cauză s-au efectuat mai multe apeluri către România, țara de origine a lucrătoarei.     

Părțile au fost citate la o întrevedere de conciliere la Unitatea de Mediere, Arbitraj și Conciliere, dar nu au răspuns.      

După analizarea faptelor, judecătoria a declarat concedierea inadmisibilă. În sentință s-au dat două opțiuni: să se indemnizeze lucrătoarea cu suma de 3.459 de euro sau să fie readmisă pe post, plătindu-i-se salariile pe care nu le-a primit de la concediere până la notificarea sentinței. Judecătoria le-a dat un termen de cinci zile ca să opteze pentru una dintre posibilități.  

Juzgado de lo Social numărul unu din Badajoz a admis parțial și celălalt motiv al denunțului: reclamarea sumei. Le-a condamnat pe cele două surori să îi plătească femeii în cauză suma de 1.859 de euro, plus 10% dobândă pentru întârziere. Adică, un total de 2.045 de euro, sumă ce se adună cu indemnizația pentru concediere inadmisibilă, dând rezultatul de 5.504 euro.  

Cele două femei condamnate au prezentat un recurs, cu privire la care recent s-a pronunțat Tribunalul Superior de Justiție din Extremadura. Recursul nu a fost admis, a fost confirmată sentința dată de prima instanță, iar partea acuzată a fost condamnată să plătească cheltuielile de judecată și onorariile avocatului lucrătoarei, de aproximativ 400 de euro.        

În expunerea de argumente juridice, Tribunalul Superior de Justiție din Extremadura nu a admis raționamentele invocate de apărarea angajatoarelor. Și declară că în recursul depus, acestea „nu neagă munca depusă (de persoana care s-a ocupat de mama lor și de îngrijirea locuinței acesteia), încălcând articolul 1.3 din Statutul Lucrătorilor, considerând că ar fi vorba de munci realizate ca urmare a prieteniei, din bunăvoință sau din bună vecinătate”.        

 

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: