Noi in Spania
 

Sindromul de tunel carpian, admis ca boală profesională a unei menajere

zoom Sindromul de tunel carpian, admis ca boală profesională a unei menajere

8 martie 2018

O sentință dată de Juzgado de lo Social numărul doi din Santander, nouă în Cantabria, a recunoscut ca boală profesională sindromul de tunel carpian, de care suferă o menajeră.

Sentința, cunoscută pe 25 februarie, permite ca această afecțiune, „foarte des întâlnită” în rândul celor peste 6.000 de lucrători din sector ce sunt înregistrați în această comunitate autonomă, să nu mai fie declarată de contingencia común în procesele de incapacitate în muncă.  

Sentința, dată de 23 ianuarie, a fost făcută publică de sindicatul USO, care a intentat un proces Direcției Provinciale a Institutului Național al Securității Sociale, după ce instituția a dat o rezoluție în care stabilea drept boală comună afecțiunea ce dusese la concediul medical al unui lucrătoare în curățenie din spitalul Valdecilla, ce ține de compania Ferrovial, aceasta suferind de o afectare a tunelului carpian.  

Institutul Național al Securității Sociale a invocat faptul că în Decretul Regal 1299/2006, ce enumeră bolile profesionale și lista domeniilor de activitate afectate, nu se menționează sectorul curățeniei în ceea ce privește sindromul de tunel carpian. 

Avocatul lucrătoarei afectate, în vârstă de 47 de ani și care a fost în concediu medical și operată de tunel carpian, a invocat recenta jurisprudență a Tribunalului Suprem, conform căreia pentru a se stabili dacă este vorba de o boală profesională trebuie să se analizeze dacă factorul cauzator reunește cele trei condiții pe care le cere normativa în acest sens.  

Aceiași sunt de acord, la fel cum a decis Tribunalul Suprem, „că afecțiunea a fost provocată de munca pentru angajator și de acțiunea unor elemente și substanțe ce se stabilesc pentru fiecare boală.

Tribunalul Suprem subliniază că lista menționată în normativă este deschisă, „putând intra alte profesiuni sau activități”. Atrage atenția că sarcinile specifice unui lucrător în curățenie, precum spălatul, ștergerea prafului, măturatul sau lustruitul geamurilor, a ușilor, a vitrinelor, implică mișcări ce suprasolicită încheietura mâinii, ce pot genera această patologie.  

„Chiar și când nu este în mod expres inclusă în lista de activități ce pot produce boala profesională” munca pe care o face o limpiadora „ar putea intra în rândul bolilor sau a activităților” care sunt recunoscute drept contingencia profesional.

Conform celor menționate anterior, titularul Judecătoriei numărul doi din Santander, Nuria Perchín, asumă în această sentință și pentru prima dată în Cantabria doctrina jurisprudențială și în același timp deschide ușa unui sector „atât de numeros” precum cel al curățeniei calificarea de boală profesională pentru această afecțiune de care atât de des suferă acești lucrători.   

Sentința nu este definitivă, putându-se face recurs la Tribunal Superior de Justicia din Cantabria.    

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: