Noi in Spania
 
alexandriongroup

Trei persoane au murit în fiecare zi în accidente de muncă anul trecut

zoom Trei persoane au murit în fiecare zi în accidente de muncă anul trecut

5 aprilie 2018

Secretarul general al UGT, Pepe Álvarez, își amintește că în octombrie anul trecut a avut o reuniune cu colegii din departamentul sindical din UGT-FICA Endesa de la centrala termică din Andorra, la sediul din Teruel, pentru a discuta despre posibila închidere a instalațiilor.   

Álvarez a declarat că „unul dintre colegii care s-au întâlnit cu mine atunci a fost Luis Polo Polo, în vârstă de 55 de ani, angajat al companiei Endesa din 1984. Luis, căsătorit, cu două fete, a fost membru UGT de când s-a angajat. Din nefericire, Luis a murit două luni mai târziu într-un accident de muncă la centrala termică menționată. O adevărată dramă”. Acesta a fost primul accident de muncă mortal la uzina din Andorra, de când aceasta a fost pusă în funcțiune, în 1979.  

Luis este unul dintre cele 618 de persoane care au decedat anul trecut în Spania în cadrul celor 583.425 de accidente de muncă con baja, conform datelor provizorii ale Ministerului Muncii și Securității Sociale. Cu alte cuvinte, trei lucrători au murit în fiecare zi de muncă din 2017. Au fost cu 11 persoane decedate mai puțin decât în anul anterior, însă numărul de accidente de muncă a crescut cu 17.190.   

Patru ani de creșteri ale numărului de accidente   

Este al patrulea an consecutiv în care a urcat numărul de accidente de muncă de la un minimum de 404.284, înregistrat în 2013, cifră mai mică de jumătate din câte au fost în  2008 (895.679).

Specialiștii spun că această creștere a numărului de accidente de muncă este relaționată în principal cu dezvoltarea activității economice în Spania, creându-se în fiecare an 500.000 de locuri de muncă. Atrag atenția și că în multe firme nu se aplică toate măsurile de securitate în muncă și că Inspecția Muncii are puțin personal.     

Din nefericire, viitorul nu se prezintă foarte bine în acest sens, pentru că în ianuarie anul acesta, conform celor mai recente date oficiale, s-au înregistrat 52 de decese în accidente de muncă, adică cinci morți la fiecare trei zile. Sunt cu zece mai mulți decât în ianuarie 2017, fiind vorba de o creștere de 23,8%.  

Din totalul deceselor, 42 au avut loc în timpul programului de muncă, iar zece, in itinere (deplasare spre și dinspre locul de muncă), conform statisticilor Ministerului Muncii.

UGT remarcă faptul că se înregistrează cu șapte decese mai mult în accidente ce au avut loc în timpul programului de lucru (+20%) și cu trei mai mult în accidente in itinere (+42,9%), în comparație cu anul trecut.

Principalele cauze ale deceselor în timpul programului de muncă au fost infarctul și accidentul cerebral (20), urmând accidentele de circulație (13). 

În sectorul serviciilor, cele mai multe decese      

Numărul cel mai mare de decese s-a înregistrat în sectorul serviciilor, 29, cu 12 mai multe decât în prima lună din 2017. Restul au fost în industrie (șase), construcții (patru) și agricultură (trei).     

În ianuarie au avut loc 97.841 de accidente de muncă, cu 6,6% mai mult față de aceeași lună din anul anterior (+ 6.062 accidente).

Dintre cele 45.907 de accidente ce au provocat baja pentru lucrător, 39.523 au avut loc în timpul programului de muncă, iar 6.384 au fost accidente in itinere.     

Supraeforturile fizice asupra sistemului muscular și a celui osos au provocat cel mai mare număr de accidente urmate de concediu medical (15.080; 38% din total). Urmează loviturile de un obiect imobil, între care căderile, împiedicările (10.076).

În industria manufacturieră, comerțul angro și domeniul reparațiilor de vehicule cu motor s-a înregistrat cel mai ridicat număr de accidente de muncă urmate de concediu medical (11.203). Creșterile cele mai mari au fost în construcții, cu 21,8% mai mult.  

Pedro J. Linares, secretar pentru sănătatea în câmpul muncii în CC.OO., a declarat, pentru cotidianul ABC, că „înmulțirea accidentelor lucrătorilor din cauza deteriorării condițiilor de muncă, precarității și uzurii politicilor publice active în materie de prevenție reprezintă o problemă de sănătate publică de prim ordin”.

Pentru UGT, „noi, lucrătorii, avem dreptul la o protecție eficace în materie de securitate și sănătate în muncă, de aceea sindicatul cere un control mai riguros al respectării normativei de prevenire a riscurilor la locul de muncă de către firme și o verificare mai strictă a acesteia de către Inspecția Muncii. 

Acest sindicat subliniază că „sunt din ce în ce mai multe accidente de muncă, urmate sau nu de concediu medical, dar continuă să se înregistreze tot mai multe accidente neurmate de concediu medical, fapt relaționat, fără îndoială, cu presiunea pe care o suferă lucrătorii în fiecare zi, cu condiții de muncă tot mai precare și cu frica de a denunța pentru a nu-și pierde serviciul”.    

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: