Noi in Spania
 
alexandriongroup

Ajutorul de șomaj primit de autónomos, mai mic decât salariul minim

zoom Ajutorul de șomaj primit de autónomos, mai mic decât salariul minim

5 aprilie 2018

Mutuas resping aproape jumătate din cele mai puțin de 4.000 de solicitări de ajutor de șomaj pentru întreruperea activității ce se depun în fiecare an, majoritatea pentru că nu se prezintă toată mulțimea de documente ce se cer. Iar cele aprobate au un cuantum mediu de 720 de euro pentru o perioadă mai mică de zece luni.  

Ajutorul de șomaj al unui lucrător pe cont propriu care își întrerupe activitatea și își închide afacerea depășește cu mai puțin de doi euro pensia (pensión de jubilación) pe care urmează să o primească când se va pensiona: 720,56 euro, față de 718,75 euro: sub salariul minim în ambele cazuri (735,90 euro pe lună) și mai jos de limita sărăciei (9.601 euro pe an). În plus, pentru majoritatea șomerilor care au fost autónomos perioada medie în care primesc șomaj nu este nici măcar de zece luni (9,65).

Acestea sunt două dintre principalele concluzii prezentate în analiza anuală a AMAT (Asociación de Mutuas de Accidentes de Trabajo), cu privire la gestionarea ajutorului pentru Cese de la Actividad de Trabajadores Autónomos (CATA).         

În raport se arată și că peste jumătate din cereri sunt respinse. Anul trecut, mutuas a nu a aprobat 1.787 din cele 3.310 de solicitări rezultate (54%), la care s-au adăugat 255 din cele 354 la care s-a făcut reclamație.

Alți 156 de autónomos au renunțat sau au văzut cum mutuas le-a anulat dosarele considerând că nu au depus toată documentația ce li se ceruse, aceasta fiind și cauza pentru 84,3% dintre respingeri. Restul se împart între neacoperirea perioadei minime de cotizare (56) sau existența unor cotizații neplătite (44), lucru regularizat de jumătate dintre cei afectați.   

Cu puțin peste 540.000 dintre cele 3,2 milioane de autónomos adaugă la cotizația lor 2,2% din baza ce le dă dreptul la șomaj pentru întreruperea activității, procent ce presupune 20,23 de euro pe lună în cazul bazei minime (919,80 euro), în funcție de care cotizează 85% din colectiv.          

Această plată dă dreptul, după un minimum de 12 luni de cotizare și înainte de vârsta de pensionare, la primirea pentru o perioadă cuprinsă între două și 12 luni a unui ajutor de șomaj între 643,86 euro (70% din bază) și 1.096,60 euro (1,75 ori Indicador Público de Renta de Efectos Múltiples), cu condiția să se îndeplinească o serie de condiții ce includ angajamentul de a realiza, cât se primește ajutorul, activități de formare și de orientare profesională, cât și de promovare a întreprinderii, pe care le poate convoca Serviciul Public pentru Muncă.  

Cea mai mare parte a întreruperilor activității, peste 75% din total, se datorează motivelor economice, tehnice, de producție sau de organizare, cauzelor de forță majoră și pierderii licenței pentru afacere. 

Cu puțin peste 20% dintre întreruperile activității (361) corespund Trade (lucrătorilor pe cont propriu care colaborează în cea mai mare parte cu o singură firmă), în timp ce „în nouă cazuri cauza pentru care a fost recunoscut dreptul la ajutorul de șomaj a fost divorțul sau separarea, iar în cinci dosare motivul a fost reprezentat de violența de gen”, se semnalează în raport. 

Legislația prevede că una dintre căile de acces la ajutorul pentru întreruperea activității este reprezentată de situațiile de violență machistă și divorțul, ce duc la pierderea muncii pe cont propriu de către victimă.     

„Sistemul CATA este bine structurat, dar trebuie îmbunătățit”, susține secretarul general al Uniunii Profesioniștilor și Lucrătorilor pe Cont Propriu (Eduardo Abad), care consideră că „trebuie să trecem de la ceva voluntar la ceva obligatoriu, așa cum se întâmplă în regimul general pentru persoanele care lucrează pentru un angajator”.

În acest sens, spune că numărul lucrătorilor pe cont propriu care cotizează pentru a-și acoperi o eventuală întrerupere a activității nu cuprinde nici a cincea parte din colectiv. „Cu cât sunt mai mulți lucrători care cotizează, cu atât mai mari vor fi încasările; astfel se va putea mări atât cuantumul, cât și durata și, deci, se va putea îmbunătăți protecția celor care sunt în situații dificile”, susține.     

Totuși, reformele legislației nu par să meargă în acest sens. Pentru că în iunie anul trecut nu a mai fost considerată o cotizare obligatorie pentru Trade, s-a înregistrat o scădere a numărului celor care cotizează pentru cese de actividad

Pe de altă parte, atrage atenția diferența între rezultatele sistemului de mutuas, care gestionează 92,7% dintre solicitări, și cele date de Administrație, care se ocupă de restul: 41,41% aprobări față de 65,16%, deoarece Serviciile pentru Muncă „au rezolvat favorabil 187 de cereri dintr-un total de 287”.   

Cuantumul mediu al ajutorului plus cotizarea a fost de 1.042,46 euro, cel mai mare înregistrându-se în Segovia (1.362,64), iar cel mai mic, în Palencia (782,05), în timp ce extremele în ceea ce privește durata s-au înregistrat în această ultimă provincie, cu 5,2 luni, și în Zaragoza (11,57).  

               

     

 

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: