Noi in Spania
 

Să ai mai multe servicii, o formă de supraviețuire

zoom Să ai mai multe servicii, o formă de supraviețuire

10 mai 2018

Jumătate de milion de persoane, populația comunității autonome Cantabria, de șase ori mai mult decât numărul de locuitori din Ceuta. Atâtea persoane au în prezent mai mult de un serviciu declarat în Spania, conform celor mai recente date ale Biroului de Statistică al Comisiei Europene, Eurostat. Reprezintă doar 2,4% din totalul lucrătorilor, însă procentul a crescut continuu în ultimii șase ani. O urcare ce s-a produs paralel cu mărirea numărului de contracte pe durată determinată, după cum arată cifrele Serviciului Public de Stat pentru Muncă (SEPE). Această relație de muncă a reprezentat 90% din cele peste 19 milioane de contracte semnate în Spania în 2017.  

Împreună cu caracterul temporar, normele de muncă parțiale și precaritatea locurilor de muncă sunt principalele motive ale creșterii numărului de persoane cu mai mult de un serviciu.

Statistica contabilizează doar muncile declarate, de aceea experții în domeniu cred că procentul real poate fi mult mai mare. Este ipoteza doctorandei în Dreptul muncii și magistrat al Tribunalului Superior de Justiție din Madrid, Sala Social, Concepción Morales Vállez: „Trebuie să ținem cont de faptul că aceste statistici vorbesc de numărul persoanelor cu o a doua muncă declarată. În Spania multă lume lucrează fără contract și, probabil, numărul real este cu mult mai mare din cauza numeroaselor posturi temporare, cu normă parțială și precare”. Lucrul acesta a fost constatat chiar de Guvern, care recent a informat că, din 2012, s-au aplicat sancțiuni de peste 21 de milioane de euro ca urmare a fraudei în câmpul muncii.

Subsecretarul de stat pentru Muncă și securitate socială, Pedro Llorente, a declarat, pe 19 aprilie, că din 2012 s-au detectat 519.056 de posturi care nu respectau legea și 359.191 de false contracte pe durată determinată, care, după sancționare, au fost transformate în indefinidos. Vállez consideră că există „o relație foarte clară” între creșterea numărului de contracte temporare și urcarea procentului persoanelor cu o a doua muncă în Spania. „Avem un procent ridicat de contracte pe durată determinată și cu normă parțială, cu salarii precare, ce obligă lucrătorii să aibă două, trei sau chiar patru munci pentru a putea să facă față cheltuielilor”, susține Vállez, într-o declarație pentru Europa Press.           

Magistratul consideră că oamenii de afaceri „trebuie să își schimbe mentalitatea, aceștia fiind cei care stimulează sau tolerează existența unui procent inadmisibil de mare de munci nedeclarate și frauda în câmpul muncii, ce afectează piața muncii și sistemul de Securitate Socială”. „Iar această situație trebuie să fie ferm și exemplar combătută de Inspecția Muncii”, adaugă.

Gonzalo Pino, secretar pentru Politică sindicală în UGT, vorbește și el de un „un nivel scandalos al contractelor pe durată determinată și o cerință de disponibilitate orară totală”. Aceasta din urmă este considerată drept cauză a procentului mic de pluriempleo declarat în Spania. „Firmele își sună angajații ca să lucreze câteva ore cu foarte puțin timp înainte. Trebuie să fie mereu disponibili. Nu este spațiu pentru un al doilea serviciu”.     

Profilul tip al celor cu un al doilea serviciu este: femei și bărbați cu studii superioare. O caracteristică prezentă la 60% dintre angajați și 56% dintre lucrătoarele care primesc salariu de la mai mult de un serviciu. 

24% dintre lucrătoarele cu o a doua muncă au studii elementare, față de 22% dintre lucrătorii din această categorie.   

Statisticile Eurostat oferă puține informații cu privire la principalele tipuri de munci ale celor care au mai mult de un serviciu. Din această cauză, majoritatea sunt înglobate în categoria „profesionales” (37% în cazul bărbaților, 34% în cel al femeilor). În a doua categorie majoritară bărbații predomină în „servicio y ventas” și „ocupaciones técnicas” (12% cu aceste ocupații principale în cazul celor cu mai mult de o muncă). În ceea ce privește femeile, 24% au serviciul principal în „ocupaciones elementales”, iar 22%, în sectorul serviciilor și vânzări.

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: