Noi in Spania
 

Subsidiul temporar pentru șomerii de lungă durată va intra în vigoare curând

zoom Subsidiul temporar pentru șomerii de lungă durată va intra în vigoare curând

10 mai 2018

PP a prezentat un amendament la proiectul de lege a bugetului, care include un subsidiu extraordinar pentru șomaj, ce va intra în vigoare și cu caracter retroactiv cât timp Ministerul Muncii și Securității Sociale lucrează la ajungerea la un acord între  comunitățile autonome și agenții sociali în ceea ce privește Renta Complementaria por Desempleo (RED), care este un nou ajutor pentru șomerii de lungă durată care au făcut parte din programele Prepare și PAE, expirate de pe 30 aprilie.   

Atât sindicatele CCOO și UGT, cât și nouă comunități autonome care nu sunt conduse de PP se opun noului plan RED, de 430 de euro, pentru că „va lăsa afară mii dintre beneficiarii programelor Prepare și PAE”.  

Acest subsidiu extraordinar va fi gestionat de serviciile publice pentru muncă și va fi valabil șase luni de la data aprobării bugetului de stat. Se va prelungi automat pe perioade semestriale. Nu se va putea primi decât o dată, iar cuantumul său este de 80% din Indicador Público de Renta de Efectos Múltiples (430,37 euro).  

PP explică prezentarea acestui amendament ca urmare a nevoii ca posibili beneficiari ai ajutoarelor economice din cadrul programelor PAE și Prepara să nu rămână neprotejați după expirarea acestora și „din cauza dificultății implementării altor măsuri alternative într-o scurtă perioadă de timp”. 

Aduce ca argument pentru punerea în practică a acestei măsuri cu caracter „extraordinar și temporar” faptul că Guvernul și interlocutorii sociali (angajatori și sindicate) au nevoie de o mai mare perioadă de timp în cadrul dialogului social pentru abordarea modificării protecției față de șomajul de tip asistențial, „raționalizând și simplificând actualul sistem”.    

Subsidiul va putea fi primit maximum 180 de zile, iar beneficiarii acestuia vor fi șomerii fără venituri, care dovedesc că au obligații familiale și au epuizat ajutoarele de tip asistențial după intrarea în vigoare a normativei. Vor putea beneficia de acesta și persoanele care au epuizat subsidiul de șomaj înainte de data menționată sau cei al căror ultim drept primit a fost reprezentat de ajutoarele de însoțire din programele complementare de protecție față de șomaj. 

În acest caz, trebuie să fi fost înscriși la data de 1 mai 2018 și, pe lângă îndeplinirea condițiilor cu privire la lipsa de venituri și existența responsabilităților familiale, să dovedească faptul că sunt șomeri de lungă durată.

Dreptul la subsidiul extraordinar va intra în vigoare începând cu ziua următoare celei în care se împlinește perioada de așteptare, cu condiția să se solicite în cadrul celor 15 zile lucrătoare următoare. Dacă se solicită după trecerea acestui termen, dreptul va apărea din ziua de după cea în care s-a prezentat cererea.      

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: