Noi in Spania
 
alexandriongroup

Lucrătorul care câștigă cel mai puțin în Spania: femeie, tânără și din Extremadura

zoom Lucrătorul care câștigă cel mai puțin în Spania: femeie, tânără și din Extremadura

7 iunie 2018

Extremadura este comunitatea autonomă unde se plătesc salariile cele mai mici din Spania. Salariul mediu brut este de 19.475 euro pe an, după cum s-a informat în Analiza Anuală a Structurii Salariale din 2016, publicată săptămâna trecută de Institutul Național de Statistică. De asemenea, la fel ca și în celelalte comunități autonome, salariul femeilor este sensibil mai mic. În cazul femeilor din Extremadura este de 17.360 de euro, ele fiind unicele din toată Spania cu un salariu mediu sub 18.000 de euro. 

Nici salariul mediu cel mai mare la nivel național primit de tineri nu ajunge la 1.000 de euro pe lună

Iar toate aceste circumstanțe, la fel ca la nivel național, se acutizează în rândul lucrătorilor mai tineri. Astfel, salariul mediu primit de persoanele sub 25 de ani din Extremadura este de 8.100 euro; dacă ar fi împărțit în 14 plăți, s-ar ajunge la un salariu de circa 530 de euro. Diferența față de următoarea regiune, Galicia, depășește 1.500 de euro pe an. În acest caz, Institutul Național de Statistică nu oferă date diferențiate între bărbați și femei, dar o face în cazul următorului segment de vârstă, care este între 25 și 34 de ani, și în care femeile din Extremadura au un salariu mediu de 12.500 de euro, cu aproape 4.000 de euro mai puțin față de media națională și cu 7.000 de euro sub salariul primit de femeile din País Vasco și Comunitatea Madrid.

Deci, salariul cel mai mic din Spania este primit de femeile tinere din Extremadura.

Salarii reduse sunt și în regiuni precum Galicia, Murcia, La Rioja și Comunidad Valenciana, cu cifre care în nici un caz nu ajung la 10.000 de euro brut pe an. După aceea vine Andalucía, unde salariul mediu în rândul tinerilor este de 10.237 de euro. În acest caz se prezintă o distribuție pe sexe: andaluzii mai tineri câștigă în medie 11.765 euro, în timp ce andaluzele primesc un salariu mediu anual de 7.800 de euro.   

În Comunitatea Madrid se înregistrează salariul mediu cel mare în rândul tinerilor – aproape 13.000 de euro pe an. Totuși, această cifră continuă să fie foarte mică, pentru că demonstrează că în regiunea unde tinerii au cel mai ridicat salariu, în medie, aceștia nu ajung la 1.000 de euro pe lună.

Într-o situație similară sunt lucrătorii sub 24 de ani din Insulele Baleare, Navarra sau País Vasco, care au dintre salariile cele mai mari din Spania, dar care abia depășesc 12.000 de euro pe an.      

Cine sunt cel mai bine plătiți

În ceea ce privește lucrătorii cel mai bine plătiți din Spania, fotografia este: bărbat, din País Vasco și peste 55 de ani, cu un salariu mediu brut de 33.701 euro. În termeni neți, și întotdeauna calculul realizându-se cu 14 plăți, această cifră ar trimite la un salariu lunar de 1.750 de euro. Foarte aproape de acest salariu sunt Comunitatea Madrid, Navarra și Cataluña, unde bărbații depășesc 30.000 de euro pe an.

În ceea ce privește femeile, madrilenele între 45 și 54 de ani, și nu cele peste 55 de ani, cum este cazul bărbaților, au fluturașii cu cifrele cele mai mari. Salariul lor brut este în jur de 26.000 de euro, cu aproape 7.000 de euro mai puțin decât bărbații de aceeași vârstă, arătând, încă o dată, diferențele importante între salariile din Spania.   

Asupra salariilor nu se reflectă efectele recuperării economiei  

Salariile sunt ultimele asupra cărora se reflectă recuperarea economiei spaniole. Pe de o parte, este logic să fie așa, rata șomajului este încă foarte ridicată (16,7%), însă diferiți economiști și organisme internaționale, între care Fondul Monetar Internațional și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, atrag atenția asupra acestui fapt. Iar datele publicate pe 29 mai de Institutul Național de Statistică nu anunță că aceste opinii ar putea să se schimbe.

Salariul mediu abia a crescut cu 0,2%, fiind de 23.156,34 euro pe an. Este o dovadă clară că înființarea multor locuri de muncă ce se înregistrează în ultimii ani este precară și ieftină. Arată și că în câmpul muncii nu se reduce inegalitatea, deoarece cei cu salariile cele mai mici câștigă mai puțin, iar cei care erau și mai înainte bine plătiți câștigă și mai mult.    

Salariul cel mai frecvent este de 16.497,4 euro, circa jumătate de milion de salariați primind această sumă într-un an. Acest salariu brut este cu puțin mai mare decât cel de acum un an (14.490 euro brut).   

Teza că anemicul comportament al salariilor în ultimii ani nu reduce inegalitatea în câmpul muncii se susține când se analizează evoluția indicelui Gini în rândul salariaților. Acest indicator, ce măsoară inegalitatea cu un barem între 0 și 100 (și între 0 și 1), în care 0 reprezintă egalitatea absolută, iar 100, inegalitatea maximă, este de 34,3.

Acest indice este la fel ca și cel înregistrat în 2015 și este cu patru zecimi sub cel din 2014, an în care s-a înregistrat maximumul de la începutul crizei economice, în 2008. Când se compară cu anul în care a început prima recesiune, inegalitatea măsurată conform Gini continuă să fie cu 2,1 puncte mai mare.  

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: