Noi in Spania
 

Prima sentință contra Deliveroo și modelul „rider”: judecătorul îl consideră salariat, nu autónomo

zoom Prima sentință contra Deliveroo și modelul „rider”: judecătorul îl consideră salariat, nu autónomo

7 iunie 2018

O judecătoare din Valencia a declarat inaplicabilă (improcedente) concedierea unui distribuitor din Deliveroo (platformă din RooFoods Spain S.L.), considerând că acesta lucra ca angajat și nu ca autónomo, cum a declarat firma. Este prima sentință din Spania ce pune sub semnul întrebării modelul de contractare a așa-numiților „riders” sau distribuitori de mâncare, pe lângă concluziile prealabile de după câteva inspecții de muncă, în Valencia, Madrid. 

„Un pas important” în recunoașterea relației de muncă a acestui colectiv

Sentința, la care a avut acces 20minutos, este dată de Judecătoria Social nr. 6 din Valencia și poate fi atacată cu recurs. Pentru Marco Antonio Llerena, avocatul cazului, este vorba de „un pas important” în recunoașterea relației de muncă a acestui colectiv.

Și, deși se arată circumspect din cauza unui posibil recurs al companiei la Tribunalul Superior de Justiție din Comunidad Valenciana, vede „bine structurată” sentința, cât și concluziile Inspecției Muncii.    

Distribuitorul care a intentat procesul, Victor Sánchez, a cerut nulitatea concedierii, dar judecătoarea o consideră inaplicabilă și a condamnat compania să readmită lucrătorul sau să îi plătească o indemnizație de 705,13 euro.         

Denunțul a fost făcut anul trecut de Intersindical Valencia.    

Într-un comunicat, Deliveroo a informat că acest lucrător avea un „contract anterior” și că sentința „nu reflectă forma în care «riders» colaborează în prezent cu Deliveroo”. A adăugat că „va continua să ofere pentru «riders» o muncă flexibilă și în același timp le îmbunătățește securitatea cu o asigurare gratuită lider pe piață”.    

„Când tribunalele au analizat contractele în vigoare în toată Europa, justiția a confirmat că este vorba de autónomos reali. Compania va analiza sentința înainte de a decide care vor fi următorii pași”, se adaugă.  

„Numărul de ore nu duce la considerarea cuiva drept autónomo, ci forma în care îți oferi serviciile”, declara acum șase luni pentru 20minutos Diana Morato, directoarea generală a Deliveroo Spania. A asigurat că „mii de persoane” vor această muncă.

Condițiile în care lucra tânărul

Distribuitorul concediat în Valencia, consideră judecătoarea, urma „instrucțiunile firmei”, care îl avea „geolocalizat” tot timpul, și muncea conform unor condiții pe care compania le-a stabilit „unilateral”. Judecătoarea a declarat că prestarea serviciilor de către cel care a intentat procesul față de partea dată în judecată prezintă caracteristici ce țin doar de munca por cuenta ajena; compania stabilea orarul, zona de repartizare, timpii, normele de comportament; lucrătorul trebuia să își descarce în mobil o aplicație pentru a primi instrucțiuni. La începutul zilei de muncă, adaugă, lucrătorii trebuiau să vină într-un punct concret pentru a li se comunica serviciile și apoi munceau continuu „geolocalizați”.       

Tânărul nu avea nici libertatea „de a refuza solicitări”. Judecătoarea amintește că firma și-a argumentat concedierea pentru că distribuitorul refuzase de mai multe ori comenzi și arătase o „lipsă de disponibilitate în repetate rânduri”.  

Compania a declarat că refuzarea unor comenzi îi afecta „nivelul de excelență”.

Sentința semnalează, citând firma, că lucrătorii erau „imaginea companiei în fața clientului”, un aspect ce ar gira relația de muncă.  

Judecătoarea a spus că lucrătorul nu știa ce restaurante colaborau cu platforma și că firma stabilea prețul serviciului oferit restaurantelor. Iar lucrătorul primea o retribuție medie zilnică, excluzându-se impozitele, de 28,49 euro (3,38 euro brut per serviciu realizat).

Conform normativei firmei, lucrătorul care voia să nu mai ofere temporar servicii trebuia să comunice acest fapt firmei cu două săptămâni mai înainte.

Deliveroo a primit decizii ale inspecțiilor de muncă din Madrid și Valencia, împreună cu cuvenitele documente de plată a cotizațiilor; și în Barcelona este pe rol un proces. 

Deliveroo este prezentă în 20 de municipii din Spania și lucrează cu peste 2.000 de restaurante.

Sub numele «economía colaborativa» platforme de afaceri se îmbogățesc pe spatele lucrătorilor pe cont propriu

Llerena a informat că în Madrid nu s-a ajuns la proces pentru că persoanele afectate au ajuns la un acord cu indemnizații mai mari decât cele la care ar fi avut dreptul; și l-a calificat drept „curajos” pe lucrătorul din acest caz pentru că s-a adresat justiției pentru a-și cere drepturile.   

Victor Sánchez a lucrat cu Deliveroo opt luni, din octombrie 2016 până în iunie 2017, și, ca toți colegii săi, era înregistrat în regim de autónomos, la solicitarea firmei. „Riders” care lucrează cu Deliveroo „pot lucra pentru diferite platforme” dacă doresc, conform normativei companiei.    

Surse din Intersindical Valenciana au declarat că s-a demonstrat „fraudarea legii”, ce implica „încadrarea” lucrătorului în firmă drept autónomo.  

Uniunea Lucrătorilor și Lucrătoarelor pe Cont Propriu a spus: „De multă vreme denunțăm că sub sugestivul nume «economía colaborativa» aceste platforme de afaceri se îmbogățesc pe spatele drepturilor lucrătorilor pe cont propriu”.

 

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: