Noi in Spania
 
alexandriongroup

Tariful plan universal de 50 de euro pentru autónomos se va termina în 2019

zoom Tariful plan universal de 50 de euro pentru autónomos se va termina în 2019

2 august 2018

Tariful plan universal pentru noii lucrători pe cont propriu nu va mai dura mult. Așa s-a stabilit, pe 23 iulie, între cele două mari asociații de lucrători pe cont propriu – Asociația de Lucrători pe Cont Propriu (Asociación de Trabajadores Autónomos – ATA) și Uniunea de Profesioniști și Lucrători pe Cont Propriu (Unión de Profesionales y Trabajadores Autónomos – UPTA) – și ministrul muncii, migrației și securității sociale, Magdalena Valerio, care vor studia înființarea unui sistem de cotizare pe baza veniturilor reale ale lucrătorilor pe cont propriu. Comisia de experți din cadrul mesei tehnice de muncă ce se va înființa are ca obiectiv realizarea unei reforme a actualului sistem de cotizare, pentru „a schimba tariful plan actual, pentru ca acesta să fie mai efectiv”, a declarat ministrul, după reuniune.     

Se dorește înființarea unui sistem cu cinci categorii de cotizare pentru ca „nici un lucrător pe cont propriu să nu plătească mai mult decât veniturile sale și pentru ca efortul celor care depășesc limita unei presiuni contributive rezonabile să fie proporțional”.  

Pentru Eduardo Abad, președintele UPTA, prin această reuniune „se recuperează dialogul social al lucrătorilor pe cont propriu, în cadrul căruia cele două mari asociații de autónomos se așază să discute, să prezinte propuneri substanțiale de îmbunătățire pentru colectivul nostru”. Pentru președintele ATA, Lorenzo Amor, lucrătorii pe cont propriu au nevoie „cât mai repede” de un sistem de securitate socială „solidar, dar, în același timp, și corect”.

Ambele organizații menționate sunt de părere că este fundamental ca „lucrătorii pe cont propriu să recupereze încrederea în sistemul public de securitate socială, iar pentru asta Administrația trebuie să facă pași înainte și gesturi importante”.

Se propune ca pentru lucrătorii pe cont propriu ale căror venituri nu depășesc Salariul Minim Interprofesional (SMI), de 735,90 euro/lună, cotizarea la Securitatea Socială să fie similară cu tariful plan, de circa 50 de euro/lună timp de doi ani, cu condiția să nu aibă venituri anuale mai mari de 10.302 euro. După cei doi ani, această cotizare ar urma să se prelungească an de an, până la un maximum de patru. 

Într-un al doilea segment, lucrătorii pe cont propriu cu venituri nete mai mari de SMI, dar mai mici de 30.000 de euro/an, ar urma să poată să aleagă între actuala bază minimă de cotizare, de 278,87 euro/lună, și o bază maximă, de 1.106 euro, comună pentru restul segmentelor. 

Într-o a treia categorie, cu venituri nete anuale între 30.000 și 40.000 de euro, baza minimă de cotizare ar urma să fie de 357 euro/lună; în al patrulea segment, cu venituri între 40.000 y 60.000 euro/an, baza minimă de cotizare va fi de 417 euro/lună; iar cei care au venituri nete mai mari de 60.000 euro vor trebui să plătească 556 euro pe lună. 

Surse din UPTA au semnalat că aceste date sunt aproximative deoarece încă nu s-au stabilit cotizațiile voluntare extraordinare, între care cele pentru întreruperea activității sau pentru riscuri profesionale.      

Acțiune:  facebook twitter google+
Comentariu

Comentarii: